Jeśli śniadanie, to kawa przelewowa

Od kawy przy śniadaniu gość hotelowy oczekuje pobudzenia na dalszą część dnia, a także dobrego smaku. Od tego, czy spełni ona to zadanie, może zależeć opinia o całym pobycie w hotelu. Dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby gość wyszedł ze śniadania i hotelu pobudzony i jakich błędów unikać, żeby ten stan nie zmienił się w swoje przeciwieństwo.

Czym powinna się charakteryzować kawa serwowana podczas hotelowych śniadań? Jakie najczęściej błędy popełniają hotelarze w tym zakresie? Jak powinny wyglądać zamówienia z ich strony, aby dostawcy mogli jak najlepiej dopasować się do potrzeb hotelu?

Przelewowa rządzi



ANDRZEJ MATYSIAK, Bravilor Bonamat: Śniadanie to przede wszystkim zastrzyk energii i pobudzenie do pracy. Ponieważ wszyscy mają za mało czasu, więc śniadanie w hotelu także spożywają w pośpiechu, jednocześnie jedząc i popijając kawę. Żeby kawa obudziła, musi mieć wysoką zawartość kofeiny. Jednoczesne jedzenie śniadania i popijanie kawy umożliwia tylko kawa o delikatnym smaku. Jaka kawa spełni te warunki? Niestety nie espresso – bo ma bardzo niską zawartość kofeiny i bardzo mocny smak. Idealnie spełnia te warunki kawa przelewowa (z automatu lub z wysokowydajnego ekspresu zaparzającego kawę do termosów), która ma najwyższą zawartość kofeiny i delikatny smak.

JOANNA SOBYRA, Segafredo Zanetti Poland: Typowa kawa śniadaniowa serwowana w hotelach to kawa filtrowana z ekspresu przelewowego. Wybór ten opiera się na kilku ważnych czynnikach. Najistotniejsza w przypadku kawy śniadaniowej jest zawartość kofeiny, która gwarantuje poranne pobudzenie. W średniej filiżance kawy filtrowanej jest jej aż 115 mg, o 35 mg więcej niż w napoju zaparzanym w ekspresie ciśnieniowym. Do śniadania najczęściej wybierana jest kawa biała, a ponieważ napary filtrowane są delikatniejsze w smaku – idealnie komponują się z mlekiem i z porannym posiłkiem. Ekspres przelewowy to również rozwią [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Anna Patoleta

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

4 komentarze do “Jeśli śniadanie, to kawa przelewowa

  1. To jakiś żart… kawa przelewowa odchodzi do lamusa a obecnie Goście hotelowi oczekują produktu świeżo zmielonego bezpośrednio przez zaparzeniem, bez względu na standard restauracji.
    Z całym szacunkiem, ale obecnie standardem staje się porządny ciśnieniowy ekspres do kawy.
    Od tego zaczyna się dzień naszych Gości hotelowych, a aromat mielonej kawy unoszący się w restauracji jest nieoceniony..

  2. Wszyscy specjaliści twierdzą, że przelewowa jest lepsza do śniadań, ale Ravi twierdzi, że to idioci.
    Nie no Ravi, przekonałeś mnie jak nic 😉

  3. Nie twierdzę że to idioci. To dobrze przygotowany artykuł marketingowy.
    Twierdzę natomiast, że goście zdecydowanie preferują kawę świeżo mieloną.
    Podajcie mi proszę dobry sieciowy hotel o standardzie min 2* który na śniadanie używa kawy przelewowej….

  4. Kawa z ekspresu przelewowego kojarzy się raczej z bankietami i to też już coraz rzadziej. Obecnie stosuje się ekspresy voll automaty, dodatkowo ewentualnie ekspresy na kapsułki dla gości, ktróry wolą sami się obsłużyć. Popieram Ravi nie ma nic przyjemniejszego przy śniadaniu jak zapach kawy 😉

Pozostaw odpowiedź Robert Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *