Czekoladki hotelowe do poduszki tradycja rodem z Wiednia wzięta!

Powstał spór o to kto pierwszy wprowadził czekoladki do hotelowych pokoi i od razu... na pościel. Temat bardzo wąski, ale z przeglądu starych kronik wynika, że to pomysł niestrudzonych wiedeńczyków!


Jak widać Franz Sacher promując w roku 1832 swój czekoladowy tort nie był osamotniony w swoich słodkich pomysłach. Cukiernicy hoteli Regina w Wiedniu (zał. w 1877 r.) i Kaiserpark-Schonbrunn (zał. 1903 r.) wyrabiali tam słynne słodkości, w hotelach tych bywał sam cesarz Franciszek Józef, również wielki smakosz słodyczy. Cenione i znane były też wyroby cukiernicze wiedeńskich hoteli Gruben (zał. 1918 r.) i Royal (zał. 1931 r.) powstawały tam smakowite ciasta, praliny w tym czekoladki do hotelowych pokoi.


Czekoladki hotelowe w warszawskim Hiltonie są produkowane od otwarcia hotelu, czyli od 19 marca 2007 roku, przez producenta zewnętrznego. Produkowane są ręcznie w Austrii z produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw i upraw. Są to batoniki "Zotter", z nadzieniem migdały-marakuja, pakowane w firmowy "papierek" "u nas na miejscu". Czekoladki te nie są umieszczane w każdym pokoju. Stanowią część zestawu VIP-owskiego

Informacji udzielił Maciej Król z warszawskiego Hiltona


Konkurencja poza Austrią także nie próżnowała i tak "czekoladki do poduszki" wprowadza Ritz w swoich eleganckich hotelach, najpierw w Paryżu w 1898 i w Lond [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Edward Poskier

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *