Nowi dyrektorzy

Westin Warsaw Stefan Friedl objął stanowisko dyrektora hotelu Westin Warsaw. Posiada ponad 20-letnie doświadczenie zawodowe, które zdobywał na całym świecie. Do Warszawy przyjechał z Madrytu, gdzie przez ostatnie trzy lata pełnił funkcję dyrektora sprzedaży i marketingu hotelu The Westin Palace. Wcześniej pracował m.in. jako zastępca dyrektora generalnego w hotelu St. Regis Bali Resort, dyrektor sprzedaży i marketingu w Dubaju, Frankfurcie, Nowym Jorku, Bazylei i Monachium. Do jego obowiązków będzie należała koordynacja wszystkich działów operacyjnych hotelu. – Uwielbiam branżę hotelarską, bo tu każdy dzień jest inny. Kontakty z gośćmi z całego świata i praca zespołowa to elementy, które powodują, że od wielu lat świetnie się w hotelarstwie realizuję i poszerzam horyzonty – mówi nowy dyrektor Westina. Stefan Friedl studiował w Niemczech na kierunku zarządzanie hotelem, jest również absolwentem licznych szkoleń i kursów z zakresu sprzedaży, marketingu i zarządzania. Mówi płynnie po niemiecku, angielsku i hiszpańsku. Hotel Westin posiada 350 pokoi i wyróżnia się architekturą – zwłaszcza futurystycznym, przeszklonym szybem windy. Znakiem rozpoznawczym hotelu jest kreatywna kuchnia fusion, którą Westin jako pierwszy wprowadził do Polski. Należy do grupy Starwood, która posiada też w Polsce cztery hotele Sheraton oraz Bristol a Luxury Collection. Marriott Nowym dyrektorem generalnym warszawskiego Marriotta został Austriak Robert Grader, posiadający ponad 35-letnie doświadczenie w branży hotelarskiej. Przed objęciem stanowiska w Polsce kierował Marriotem w Budapeszcie, gdzie spędził ostatnie siedem lat, a wcześniej w Kopenhadze i Heidelbergu. Robert Grader rozpoczął karierę w 1979 roku w hotelu Hilton w Wiedniu, gdzie przez kolejne sześć lat zajmował różne stanowiska w ramach działu food & beverage. Potem związał swoje losy z siecią Marriott International. Przez dekadę, w latach 1985-1995, pracował w wiedeńskim hotelu Marriott w dziale sales & marketing oraz food & beverage. W 1995 roku awansował na dyrektora operacyjnego hotelu Marriott w Hamburgu, a po dwóch latach został dyrektorem generalnym Marriotta w Stuttgarcie. Przed objęciem funkcji w Warszawie zajmował stanowisko general managera w Hotelu Marriott w Kopenhadze, Heidelbergu i Budapeszcie, gdzie wspólnie z rodziną: żoną i dwójką dzieci spędził ostatnie siedem lat. Hotel Warsaw Marriott oferuje 523 pokoi, w tym 95 apartamentów oraz sale konferencyjne o łącznej powierzchni 2,6 tys. mkw. Hotel uruchomiony został w 1989 roku. Nowy specjalista w Mamaison Joanna Błaszczak objęła stanowisko specjalisty ds. sprzedaży, marketingu i PR w sieci Mamaison Hotels & Residences, posiadającej w Warszawie dwa obiekty: hotel Le Regina na Starówce oraz rezydencję Diana w Centrum. Wcześniej była PR managerem w hotelu Sofitel Grand Sopot. Joanna Błaszczak przez ostatnie 2,5 roku związana była z Grupą Hotelową Orbis i siecią Accor. W Sofitel Grand Sopot odpowiadała za wizerunek hotelu, kontakty z mediami, działania marketingowe oraz wspierała dział sprzedaży. Wcześniej zdobywała doświadczenie w działach sprzedaży i marketingu, rezerwacji i gastronomii w hotelach w swoim rodzinnym mieście Kołobrzegu oraz za granicą. Była także członkiem zespołu koordynującego zakwaterowanie uczestników Konferencji Klimatycznej w Poznaniu w 2008 roku. W Mamaison Hotels & Residences jest odpowiedzialna za działania marketingowe oraz kontakt z mediami. Jest absolwentem wydziału ekonomii na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Ukończyła także studia podyplomowe z zakresu public relations na Uniwersytecie Gdańskim. Nowy szef kuchni hotelu Litwor Hotel Litwor w Zakopanem należący do Grupy Trip ma nowego Szefa Kuchni. Mariusz Wójcik swoją przygodę z zawodem rozpoczynał 16 lat temu w hotelu Pod Różą w Krakowie. Potem był m.in. szefem w krakowskiej restauracji Wentzl. Miejsce i pracę w restauracji hotelu pod Różą wspomina, jako doskonałą szkołę sztuki kulinarnej, której uczył się od włoskiego mistrza kuchni Alfredo Chiocchetti. – To właśnie pracując pod skrzydłami Alfredo upewniłem się w swoich wyborach, jeśli chodzi o karierę zawodową i zrozumiałem, że nie wyobrażam sobie innego zajęcia. Przez osiem lat spędzonych w hotelu wiele się nauczyłem– mówi Mariusz Wójcik. To doświadczenie zaowocowało propozycją pracy na stanowisku szefa kuchni w krakowskich restauracjach Main Square oraz Wentzl. Szef Kuchni Hotelu Litwor przyznaje, że ma dużą słabość do słodyczy, dlatego z upodobaniem przygotowuje torty, ciasta i wszelkie wyroby cukiernicze. Jego specjalnością jest autorski deser – strudel ananasowo-kokosowy na sosie z białej czekolady i lodami cynamonowymi, którego będzie można spróbować w restauracji Koneser hotelu Litwor. Fascynuje go kuchnia molekularna, czyli rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.