Gastronomia hotelowa: wyżywienie a dostawa posiłków

Małgorzata Dankowska
jest Managerem,

a Zoja Choromańska
– Konsultantem w TPA Horwath



Zasady klasyfikowania dla celów VAT usług restauracyjnych, świadczeń
typu catering, jak również
dostawa artykułów spożywczych może budzić liczne kontrowersje w świetle
dwóch ostatnich nowelizacji
ustawy o VAT, jak również orzeczenia Europejskiego Trybunału
Sprawiedliwości (ETS) z 10 marca 2011 roku. Zgodnie z przepisami ustawy o
VAT
usługi związane z wyżywieniem
opodatkowane są stawką 8-proc.,
podczas gdy dostawa gotowych
posiłków i dań jest opodatkowana
preferencyjną stawką 5-proc. Catering rodzi
większe wątpliwości, jako że może potencjalnie
zostać sklasyfikowany zarówno jako
dostawa posiłków, jak i jako świadczenie
usług. Różnica tkwi nie tylko w stawce.
W przypadku usług gastronomicznych ich
nabywcy pozbawieni są dodatkowo prawa do
odliczenia VAT.



Gotowe dania i posiłki
(5-proc.)


W celu zrozumienia różnicy pomiędzy usługami
związanymi z wyżywieniem a dostawą
gotowych posiłków i dań na gruncie polskich
przepisów warto zajrzeć do wyjaśnień
w PKWiU. Wynika z nich, że do działu gotowe
posiłki i dania (PKWiU 10.85.1 z wyłączeniem
produktów o zawartości alkoholu powyżej
1,2-proc.), zalicza się produkcję gotowych
posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach,
składających się z co najmniej dwóch składników,
z wyłączeniem przypraw, które zwykle
są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem
na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje gotowe
posiłki i dania na bazie: mięsa, podrobów lub
krwi; ryb, skorupiaków i mięczaków; warzyw;
wyrobów mącznych.
Z powyższego można wysnuć wniosek, że
pod gotowym posiłkiem należy rozumieć produkt,
który jest samodzielny i zdatny do spożycia w jego
aktualnym stanie lub po obróbce termicznej.



Usług i g astronomiczne
(8-proc.)


Do działalności usługowej związanej z wyżywieniem
(PKWiU ex 56 z pewnymi wyłączeniami)
zalicza się natomiast usługi dotyczące
zapewnienia pełnego wyżywienia przeznaczonego
do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach,
oferujące posiłki „na wynos”, z miejscami
siedzącymi lub bez. Nie jest tu istotny rodzaj
obiektu serwującego posiłki, lecz fakt, że są one
przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
Do tego działu można zaliczyć również przygotowywanie
i podawanie posiłków gościom
hotelowym bez względu na to czy spożywają
oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą
je „na wynos” czy są one im dostarczane. Dział
ten obejmuje działalność stałych i ruchomych
placówek gastronomicznych, jak również przygotowywanie
i serwowanie napojów.



Wyrok ETS – świadczenia złożone


Niekiedy trudno jednak rozróżnić czy mamy
do czynienia z dostawą posiłków czy świadczeniem
usługi gastronomicznej, w szczególności
w przypadku cateringu. Podobne sprawy
trafiły na wokandę ETS. Przed Trybunałem
postawiono pytanie, czy różnego rodzaju
działalność polegająca na sprzedaży gotowych
dań i posiłków do spożycia na miejscu stanowi
dostawę towarów czy świadczenie usług
oraz czy wpływ na to mają dodatkowe el [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Małgorzata Dankowska, Zoja Choromańska

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *