Na długie, zimowe wieczory. Marani Mukuzani

Kieliszek wina o niezwykle bogatym bukiecie, mocno nasyconym kolorze, z wyczuwalnymi taninami to doskonała propozycja na urozmaicenie sobie wieczoru. Zwłaszcza, jeśli jest to gruzińskie wino jakościowe, a noc zapada wyjątkowo wcześnie. Idealnym wyborem będzie Marani Mukuzani. MUKUZANI to szczególny rejon uprawy winorośli. Wino, które wytwarzane jest z dojrzewających tam owoców ma zastrzeżone nazewnictwo miejsca pochodzenia upraw. Marani Mukuzani powstaje w 100% z typowego dla Gruzji gatunku winogron – Saperavi. Do pikantnych potraw Dojrzałe owoce są ręcznie zbierane i tłoczone. Następnie fermentują w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze 23-28°C. Przez minimum 9 miesięcy wino dojrzewa w dębowych beczkach, a następnie – w butelkach. Uzyskane w ten sposób Marani Mukuzani ma wytrawny, pełny, zaokrąglony smak z wyczuwalnymi, ładnie rozpuszczonymi taninami. W złożonym bukiecie aromatycznym wyczujemy m.in. kawę, dojrzałe wiśnie, borówki, jeżyny, czekoladę, tytoń, ziemię, czarny pieprz i wanilię. Kolor wina to niezwykle głęboka czerwień. Doskonale smakuje w połączeniu z grillowanym mięsem, dziczyzną, kaczką i średnio dojrzałymi serami. Szczególnie dobrze komponuje się z pikantnymi potrawami. Cena: 53 zł Butelka: 0,75 l

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *