Ule na dachu hotelu DoubleTree by Hilton Łódź

Na dachu łódzkiego hotelu DoubleTree by Hilton zadomowiło się sześć pszczelich rodzin. Wytwarzany przez nie miód będzie podawany na śniadaniach w hotelowej restauracji, oraz dodawany do wstawek pokojowych.

Ule w centrach zatłoczonych metropolii to norma m.in. w Nowym Jorku, Paryżu i Berlinie. Łódzki obiekt jest kolejnym hotelem w Polsce, który zdecydował się na założenie pasieki na dachu. Prekursorem był warszawski Hyatt (dziś Regent), którego ówczesny dyrektor generalny Heddo Siebs zdecydował o postawieniu na dachu 6 uli. - Wymieranie pszczół zaburza równowagę ekosystemu i co za tym idzie negatywnie wpływa na nas samych. To im zawdzięczamy wiele gatunków roślin jadalnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Podjęta akcja ma na celu przeciwdziałanie problemowi, jak również jego nagłaśnianie– mówi Sławomir Nowak, dyrektor generalny hotelu DoubleTree by Hilton. To niecodzienne przedsięwzięcie było wynikiem współpracy pomiędzy hotelem oraz  lokalną firmą Corpo, prowadząca działalność związaną z obrotem produktami apikultury. Jak stwierdził Krzysztof Heleniak, starszy specjalista ds. rynku pszczelarskiego, a także pszczelarz: -Lokalizacja pasiek na dachach budynków w zielonych okolicach miejskich jest przejawem dbałości o środowisko i daje gwarancję, że zebrany miód będzie wolny od zanieczyszczeń chemicznych związanych z używaniem środków ochrony roślin na terenach rolniczych-. O ile montażem uli zajęli się profesjonaliści, przygotowanie środowiska przyjaznego pszczołom powierzono pracownikom działającym w ramach Komitetu CARE, odpowiedzialnego za realizację idei społecznej odpowiedzialności biznesu. Ich głównym zadaniem było posadzenie miododajnych kwiatów w zamieszczonych na dachu budynku donicach. Położenie hotelu DoubleTree by Hilton Łódź w centrum miasta sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu i rozwojowi pasieki. Wszystko za sprawą pobliskiego parku im. Poniatowskiego, w którym pszczoły będą zbierać nektar z drzew, krzewów i kwiatów miododajnych. Świeży miód wytwarzany na miejscu, który będzie podawany na śniadaniach w hotelowej restauracji Four Colors oraz dodawany do wstawek pokojowych.  

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *