Michał Zgud szefem kuchni Metopolo by Golden Tulip z chińskim menu

Michał Zgud został szefem kuchni w nowo otwartym hotelu Metropolo by Golden Tulip w Krakowie – pierwszym hotelu pod marką Metropolo poza Chinami.  W hotelu działa restauracji Yulan, jedyna w Krakowie oferująca prawdziwą kuchnię chińską.


Michał Zgud karierę w gastronomii rozpoczynał w restauracjach w Wielkiej Brytanii, gdzie pracował w latach 2005-2012, następne dwa lata spędził w USA w Wentworth Golf Club i Disney Cruise Line. Po powrocie do Krakowa pracował w restauracji Papryczki 5, potem przez rok był szefem kuchni hotelu andel’s by Vienna House, ponownie wyjechał do Wlk. Brytanii, a od września 2017 r. był szefem kuchni w InterHouse Hotel Kraków z centrum konferencyjno-biznesowym.

W restauracji Yulan serwowane są m.in. naleśniki Jiang Bing z dodatkiem przypraw, omlet po chińsku z szalotką i bulwiastym czosnkiem, chińska zupa pomidorowa z jajkiem, małże po syczuańsku, tofu Mapo w sosie ostrygowym. Restauracja proponuje jednak także smaki typowo europejskie, jak consomme jagnięce z kolendrą, polędwiczka wieprzowa w sosie karmelowym czy smażony filet z okonia morskiego. – Smaki Chin są oczywiście wątkiem przewodnim proponowanych przez nas dań, jednak chcieliśmy także dać naszym gościom element europejski, wszak hotel Metropolo to chińskie art deco w centrum Europy. Mam nadzieję, że zaspokoimy gusta wszystkich gości i wrócą tu nie tylko ze względu na komfort samego hotelu, ale także będą zaglądać do samej restauracji – mówi szef kuchni Metropolo by GoldenTulip Michał Zgud.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *