Firma Moet Hennessy Polska zorganizowała w restauracji La Rotisserie w Hotelu MaMaison Le Regina pierwszą w Polsce kolację z szampanem Krug. Uzupełnieniem dla prestiżowego szampana było niezwykle 12-daniowe menu autorstwa szefa kuchni Pawia Oszczyka. W rankingu najdroższych szampanów świata, który ukazał się w styczniu 2009 roku w magazynie "Forbes", trunki marki Krug zajmują dwa pierwsze miejsca. Krug, istniejący od 1843 roku, jest wiodącym producentem ekskluzywnych szampanów typu Prestige Cuvśes, między innymi: Krug Grande Cuvóe, Krug Roso oraz Krug Cios de Mesnil i Krug Cios d'Ambonnay. Do produkcji szampanów marki Krug wykorzystywane są ręcznie zbierane winogrona, poddawane surowej selekcji. Podczas kolacji nasi goście mieli okazję degustować: Krug Grande Cuvśe oraz Krug Ross. Była to pierwsza degustacja Kruga Ross w Polsce. Warto dodać, że szampan Krug jest ulubieńcem ekspertów - Krug 1996 otrzymał notę 99/100 od Winę Spectator i była to najwyższa do tej pory otrzymana ocena. Krug jest prawdziwą perłą w świecie szampana, a jego produkcja wynosi zaledwie 0,2 proc. całkowitej produkcji szampana.
Źródło: TRENDY (2009-04-01) str.: 128
Dodaj komentarz