Hotelowa higiena podczas koronawirusa. I po nim

Zasady postępowania w przypadku epidemii koronawirusa, do których należy utrzymanie w czystości hotelowych pomieszczeń i higiena personelu, to nic innego, jak dobre praktyki, które powinny obowiązywać zawsze w hotelu, któremu zależy na bezpieczeństwie gości i pracowników. Teraz trzeba ich jeszcze bardziej bezwzględnie przestrzegać. Tu nie może być taryfy ulgowej.



Chociaż obiekty hotelowe obecnie mają niewielkie obłożenie, a właściwie nie mają go w ogóle, to istotne jest, aby i teraz, i w przyszłości zachować szczególną ostrożność i staranność podczas sprzątania wszelkich powierzchni, na co przyszli goście będą zwracali uwagę jak nigdy wcześniej. Należy mieć świadomość tego, w jaki sposób koronawirus się roznosi oraz jak zachować bezpieczeństwo podczas sprzątania, aby niepotrzebnie się nie narażać. Według Światowej Organizacji Zdrowia koronawirus przenosi się bezpośrednio drogą kropelkową, zaleca się więc odległość 1-1,5 m od osoby, z którą prowadzi się rozmowę (i w takiej odległości zapewne trzymali się będą od siebie ludzie nawet po epidemii). Jest ona bezpieczna pod warunkiem, że osoba ta nie kaszle i nie kicha, ponieważ mikroskopijne kropelki z płuc rozprzestrzeniają się na duże odległości pod ciśnieniem. W takim przypadku może nastąpić zakażenie pośrednie, poprzez skażone wydzieliną oddechową (podczas kichania czy kaszlu) przedmioty i powierzchnie. Dochodzi do niego w momencie, kiedy dotyka się dłońmi skażonych przedmiotów, a później twarzy, ust czy oczu, dlatego tak ważne jest częste i dokładne mycie rąk za pomocą detergentów oraz dezynfekcja preparatami na bazie alkoholu.



Żywotność SARS -CoV-2 na różnych powierzchniach

Naukowcy z Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych w Hamilton we współpracy z uniwersytetami w Princeton i Kalifornii przeprowadzili badania mające na celu ustalenie, jak długo koronawirus SARS-Cov-2 utrzymuje się poza organizmem człowieka. W wyniku tych badań ustalono, że aktywny wirus może utrzymywać się w powietrzu trzy godziny w temperaturze pokojowej. Na różnych przedmiotach żyje on: do czterech godzin na miedzi, do 24 godzin na tekturze, dwa-trzy dni na plastiku i stali nierdzewnej (choć zaobserwowano, że wielkość wirusa znacznie się zmniejszyła). Dobra wiadomość jest taka, że SARS-CoV-2 jest wirusem osłoniętym cienką warstwą tłuszczową, dzięki temu jest wrażliwy na detergenty takie jak mydło oraz preparaty do dezynfekcji na bazie alkoholu. To umożliwia dezaktywowanie go w krótkim czasie.

Zadbajmy o własne bezpieczeństwo

Chcąc uchronić siebie i innyc [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *