Ministra Sportu I Turystyki Mirosława Drzewieckiego
Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi Marka Sawickiego
28.04.2008 - poniedziałek
godz. 15.00
wyjazd autokaru WSTiR z Warszawy /opcjonalnie/
do godz. 17.30
przyjazd do Spały
rejestracja, zakwaterowanie
godz.18.00
spotkanie robocze członków Komitetu Organizacyjnego z członkami Komitetu Naukowego i szefami Zespołów Problemowych
przegląd wydawnictw branżowych
pokaz filmów dotyczących tematyki kuchni myśliwskiej
godz. 19.00
wieczerza według XII Księgi Pana Tadeusza – menu przygotowane przez dr Mirosława Słowińskiego
29.04.2008 - wtorek
godz. 9.00 – 13.00 === 15.00 – 19.00
otwarcie Konferencji, powitanie gości i uczestników
wystąpienia oficjalne zaproszonych gości, władz wojewódzkich
obrady plenarne
obrady w 4 Zespołach Problemowych
Zespól nr I
GASTRONOMIA – PRODUKT MARKOWY POLSKIEJ TURYSTYKI
Baza gastronomiczna w obiektach noclegowych w Polsce
Gastronomia a obsługa ruchu turystycznego
Rodzaje turystyki „gastronomicznej” i perspektywy jej rozwoju
Zespól nr II
TRADYCJE I HISTORIA KUCHNI POLSKIEJ
Tradycje i zwyczaje kulinarne świątecznej i okazjonalnej kuchni polskiej
Napitki, trunki, ciasta i desery kuchni staropolskiej
Tradycja i nowoczesność w gastronomii /kuchni/ współczesnej
Zespól nr III
JAKOŚĆ I POZIOM USŁUG W GASTRONOMII TURYSTYCZNEJ W POLSCE
Polska gościnność i kultura towarzyska dawniej i dziś
Kształcenie kadr dla gastronomii i hotelarstwa w Polsce
Jakość i poziom usług jako warunek konkurencyjności polskiej gastronomii
Zespól nr IV
PRODUKTY REGIONALNE I LOKALNE, ICH MIEJSCE NA RYNKU ŻYWNOŚCIOWYM UNIIEUROPEJSKIEJ
Procedury i stan certyfikacji produktów lokalnych i regionalnych
Propozycje rozwiązań organizacyjno-formalnych
Ruch na rzecz utrwalania tradycji i dorobku kuchni polskiej – „Akademia Smaku”
godz. 13.00 – 14.00 obiad
godz. 15.00 – 19.00 c.d. obrad w zespołach problemowych
przygotowanie propozycji i wniosków
godz. 20.00
uroczysta kolacja /kuchnia myśliwska – menu Prezydenta Ignacego Mościckiego/
menu przygotowane przez szefa kuchni Hotelu Mościcki Resort & Spa - Adama Koperkiewicza
stół prezentacyjny Produktów Tradycyjnych z listy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
stół prezentacyjny Zameczku Myśliwskiego Noma Residence w Promnicach
30.04.2008 - środa
godz.9.00 – 12.00
obrady plenarne
prezentacja wniosków zespołów problemowych
podsumowanie Konferencji
zakończenie obrad
godz. 12.00 wycieczka autokarowa – Spała, Konewka, Inowłódz
godz. 14.00 obiad
godz. 15.00 wyjazd uczestników /możliwość wyjazdu autokarami WSTiR/
W programie przewidziano:
degustacje dań i wyrobów oraz sprzedaż produktów regionalnych i lokalnych,
wystawę i kiermasz książki kucharskiej i gastronomicznej,
wystawę skryptów i podręczników z zakresu gastronomii /wydawnictwa uczelniane/.
Komitet Honorowy:
Mirosław Drzewiecki – Minister Sportu i Turystyki
Rafał Szmytke – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej
Jan Korsak – Prezes Polskiej Izby Turystyki, Krajowa Rada Organizacji
Turystycznych, Hotelarskichi Gastronomicznych
Kazimierz Kowalski – Prezes Fundacji Polish Prestige Hotels
Ryszard Beret – Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów
Andrzej Saja – Sekretarz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
Andrzej Krzyworzeka – Prezes Polskiego Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki
Komitet Naukowy:
prof. dr hab. Andrzej Pisula- Przewodniczący Komitetu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
prof. dr hab. Władysław W.Gaworecki - Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku
prof. dr hab. Irena Jędrzejczyk- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk- Uniwersytet Warszawski, Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacjiim. Mieczysława Orłowicza
dr prof. WSTiR Krzysztof Łopaciński- Dyrektor Instytutu Turystyki
prof. dr hab. Krzysztof Przecławski- Rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki
prof. dr hab. Andrzej Rapacz- Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
prof. dr hab. Aleksander Ronikier- Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza
prof. dr hab. Józef Sala- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
prof. dr hab. Franciszek Świderski- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
prof. dr hab. Stanisław Wodejko- Szkoła Główna Handlowa
Współudział:
Fundacja Polish Prestige Hotels
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Polska Izba Turystyki
Krajowa Rada Organizacji Turystycznych, Hotelarskich i Gastronomicznych
Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki
Stowarzyszenie Polskich Barmanów
Komitet Organizacyjny:
dr Michał Słoniewski- Przewodniczący, Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej w Spale
dr Mirosław Słowiński - Wiceprzewodniczący
mgr Waldemar Błaszczuk- Sekretarz
mgr Zbigniew Glapa- Kanclerz Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji im. M. Orłowicza
mgr Anna Zalewska- Kierownik Biura Organizacyjnego
KOSZTY UCZESTNICTWA:
Opłata konferencyjna wynosi:300,00 zł od osoby
Obejmuje:
sale konferencyjne
posiłki od kolacji dn. 28.04.08 do obiadu 30.04.08 /2 obiady 2 kolacje/
przerwy kawowe
materiały przed i po konferencyjne
transfer Warszawa – Spała – Warszawa /wymagane zgłoszenie – rezerwacja miejsca w autokarze/
udział w programie turystycznym i towarzyszącym.
Wpłat za opłatę konferencyjną należy dokonywać na konto:
Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji
im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie
ul. Marymoncka 34, 01-813 Warszawa
Bank Zachodni WBK S.A., 14 Oddział w Warszawie
Nr 18 10901014 0000 0001 0105 1784
z dopiskiem: konferencja
Dotychczas zgłoszone referaty:
Gościnność w gastronomii jako ważny element jakości i poziomu usług.
mgr Waldemar Błaszczuk - Sekretarz Generalny Polskiego Zrzeszenia Hoteli
Tradycje i nowe trendy w polskiej gastronomii.
dr inż. Ewa Czarniecka-Skubina – Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie
Gastronomia hotelowa - procedury obsługi gościa i ich wpływ na jakość usług.
mgr inż. Bożena Granecka-Wrzosek - Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie
Kulturowe uwarunkowania sporządzania potraw regionalnych Warmii i Mazur.
mgr inż. Jadwiga Gutkowska - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Kuchnia turysty w widłach Wisły i Pilicy w dobie rozbiorowej (1795 - 1918).
dr Cezary Jastrzębski - Akademia Świętokrzyska im. J. Kochanowskiego w Kielcach
Traditional Lithuanian products, its labeling, Fund of Culinary Heritage
dr Ina Jasutiene, dr Milda Kersiene – Kaunas Uniwesity of Technology, Litwa
Tradycje polowań i kuchni myśliwskiej w Spale.
mgr Andrzej Kobalczyk- Skansen Rzeki Pilicy, dr Michał Słoniewski – Lokalna Organizacja Turystyczna w Spale
Jakość zdrowotna produktów tradycyjnych i lokalnych w świetle obowiązującego prawa żywnościowego.
prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Tradycja i nowoczesność w gastronomii gdańskiej.
doc. dr Henryk J. Lewandowski - Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku
Żywność zmodyfikowana w gastronomii.
mgr Leszek Moszczyński - Wyższa Szkoła Turystyki i Rekreacji im. Mieczysława Orłowicza w Warszawie
Dziedzictwo kulinarne jako element tworzący jakość produktu turystycznego.
dr Agata Niemczyk - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Tradycje kulinarne gospodarstw agroturystycznych regionu warmińsko-mazurskiego
dr inż. Dorota Nowak – Wyższa Szkoła Hotelarstwa, Gastronomii i Turystyki w Warszawie
Dziedzictwo kulinarne jako podstawa budowy produktu turystycznego na obszarach wiejskich
dr Grzegorz Russak – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Usługi gastronomiczne jako czynnik podnoszenia konkurencyjności regionalnego produktu turystycznego.
prof. dr hab. Józef Sala - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Rozpoznawalność marki wyrobów regionalnych i tradycyjnych a ich nabywalność (na przykładzie przysmaków z Małopolski wpisanych na polską Listę Produktów Tradycyjnych).
dr Renata Seweryn – Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Tradycyjne i oryginalne potrawy Podlasia elementem kształtowania tożsamości regionu dla rozwoju turystyki.
dr Adam Edward Szczepanowski - Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku
Gastronomia folklorystyczna i jej wykorzystanie w turystyce.
mgr Dominik Orłowski, mgr inż. Magdalena Woźniczko - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków
Obcych
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jako element rozwoju turystyki w województwie warmińsko-mazurskim.
j.w.
Kulinarna różnorodność Polski jako atrakcja turystyczna.
mgr inż. Magdalena Woźniczko, mgr Dominik Orłowski - Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych
Kuchnia myśliwska i jej wpływ na rozwój turystyki łowieckiej na wybranym przykładzie.
j.w.
Dodaj komentarz