W sezonie wiosna – lato najmodniejsze będą koktajle z „egzotycznymi” dodatkami.

Coraz chętniej jeździmy po świecie, poznajemy nowe smaki, a po powrocie chcemy mieć do nich dostęp w domu czy restauracji. Interesujemy się dobrymi markami alkoholu, przeróżnymi rodzajami drinków. Coraz częściej także przyrządzamy koktajle na bazie wódek smakowych. Warto zatem poznać nowe trendy, jak zmiksować najmodniejszy drink 2008.

 

Czym zabłysnąć tego lata przygotowując koktajle dla znajomych…? Można na przykład podać koktajle przygotowane z naturalnych składników, takich jak: świeże egzotyczne owoce mieszane z alkoholem, szuszone owoce, świeże warzywa np. ogórek lub przyprawy używane dotąd tylko w kuchni.


Ważny jest również kolor. Niejednokrotnie zamawiając drinka, zwracamy uwagę na jego walory estetyczne. W sezonie 2008 dominują barwy pomarańczowe i czerwone, bliżej upalnego lata możemy pokusić się o orzeźwiającą zieleń, a nawet słoneczny żółty – kolor, który zdominował modowe wybiegi. Niezbędnymi dodatkami są wszelkie likery, które dopełniają koktajle, by były bardziej kolorowe i bogatsze w smaku, a także lód i kawałki owoców. Wśród likierów króluje melonowy. Popularne są także o smaku jagód, truskawek i gruszek.


Podstawowym założeniem drinka jest to, że musi on nam po prostu smakować. Z roku na rok trendy się zmieniają. Wczoraj zachwycaliśmy się brandy z odrobiną wody źródlanej, dziś proponowana jest z sokiem gruszkowym i likierem toffi. Wczoraj piliśmy Żołądkową Gorzką z dodatkiem soku pomarańczowego, dziś koktajle na jej bazie to prawdziwa wirtuozeria. Sprawdźcie sami !


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *