Co kobiety lubią jeść? Kobiece trendy oraz preferencje kulinarne Polek przedstawia Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw

Kobiece trendy oraz preferencje kulinarne Polek przedstawia Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw

 



Owoce morza, ryby oraz wołowina ulubionymi składnikami dań polskich pań. A wszystko to przyprawione sosem sojowym, oliwą z avocado i limonki, pieprzem i świeżymi ziołami. Szefowie kuchni hotelu The Westin Warsaw przez 12 miesięcy dokładnie obserwowali kobiece wybory oraz recenzje dań i na tej podstawie przygotowali kulinarną analizę preferencji Polek.

 

Przez ostatnie 12 miesięcy najpopularniejszymi składnikami potraw serwowanych kobietom
w restauracji Fusion warszawskiego hotelu Westin były: krewetki, małże św. Jakuba, ryby,
a w szczególności: gardłosz, halibut, palia alpejska, tuńczyk i rekin. Ale Polki nie unikają również czerwonego mięsa. Najczęściej wybierana jest polędwica wołowa marynowana
w sosie sojowym oraz jagnięcina nowozelandzka zapiekana np. z kozim serem i sosem pomarańczowym. Nieustającą popularnością cieszy się też comber z królika oraz wędzona pierś kaczki.

 

„Należy jednak przyznać, że zdecydowanie najpopularniejsze wśród Polek są owoce morza
i ryby, które najczęściej komponują z lekko opiekanymi warzywami. Czerwone mięso,
w przypadku płci pięknej, zeszło w naszej restauracji na plan drugi” – mówi Janusz Korzynski, szef kuchni hotelu The Westin Warsaw. 

 

Polki doceniają wartość odżywczą oraz smakową warzyw, które w ponad 80% przypadków stanowiły nieodłączną część potraw. Do najpopularniejszych warzyw restauracji Fusion należą: pok choy, groszek cukrowy, szpinak, kiełki zielonego groszku, kiełki sojowe, rukola, szparagi oraz pomidorki koktajlowe. 

Obserwacje szefa kuchni hotelu Westin jednoznacznie pokazują, że Polki lubią zdrowo się odżywiać. Świadczy o tym duża popularność warzyw – zwłaszcza zielonych, a także prośby
o to, aby poddawane były one krótkiej obróbce termicznej. Jeżeli Panie jedzą czerwone mięso, to najczęściej proszą o krótki czas jego smażenia bądź pieczenia.

 

Janusz Korzyński twerdzi, że wśród Polek odwiedzających jego restaurację można nawet wyodrębnić preferencje co do wykorzystywanych przypraw. Prym wiedzie oliwa z avocado
i limonki, sól morska z mango i curry oraz pieprz. Coraz bardziej popularna wśród Polek staje się kora cynamonowa, anyż i szafran. Polki pokochały też swieże zioła: tajską i purpurową bazylię, trawę cynamonową, tymianek cytrynowy oraz korzeń imbiru i galanganu.

 

Dbałość o zdrowie i figurę widać również w wybieranych przez panie deserach. Dlatego też największym uznaniem cieszą się desery niskokaloryczne, owocowe o lekkiej odświeżającej nucie, jak np. salsa z kiwi z aromatem marakuji, czy krem z limonki z musem wasabi. Nowoczesne kobiety bardzo lubią eksperymentować ze smakami deserów.

„Deserowym hitem kuchni fusion jest kawior z czerwonego wina i granatu z lekkim musem
z białej czekolady, a także ganasch z gorzkiej czekolady i pleśniowego sera gorgonzolla
z dodatkiem aromatycznej pomarańczy. Polki doceniają różnorodność w kuchni, a co wiecej lubią degustować nowe, zaskakujące kompozycje” – dodaje Adam Jakubowski, szef cukierni hotelu Westin.   

 

***

Janusz Korzyński - swoją przygodę kulinarną rozpoczął 30 lat temu w Słupsku. W wieku zaledwie 19 lat został zastępcą szefa kuchni, co było wówczas ewenementem i stanowiło duże wyróżnienie. Swoje umiejętności kulinarne poszerzał podczas wyjazdów za granicę m. in. do Niemiec i Węgier i północnej Afryki. Pracował w Hotelu Sheraton Warsaw na stanowisku Sous Chef, a od 2003 roku związany jest z hotelem Westin w Warszawie, gdzie obecnie jest szefem kuchni.

 

Adam Jakubowski – zajmuje się od 15 lat cukiernictwem. Jest związany z hotelem Westin od początku jego istnienia. Adam jest miłośnikiem kuchni azjatyckiej, a jego pasją jest łączenie smaków i aromatów. Jego dewiza życiowa mówi, że najważniejsze w kuchni jest eksperymentowanie, bez tego świat tkwiłby w tym samym miejscu. Adam jest absolwentem Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, podnadto odbył liczne kursy cukiernicze w tym
u Bernta Sieverta.

 

Restauracja Fusion w hotelu The Westin Warsaw oferuje kreatywne, unikalne kompozycje stworzone z najwyższej jakości świeżych produktów, które są niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Restauracja znajduje się na parterze hotelowego lobby, z bezpośrednim wejściem od ulicy. Otwarta kuchnia umożliwia obserwację procesu przygotowywania potraw. Specjalnością restauracji są dania fusion łączące ze sobą smaki Wschodu i Zachodu. Restauracja mieści do 138 osób. Al. Jana Pawła II 21.

www.westin.pl

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *