Coraz więcej przewodników Michelin w wersji polskojęzycznej!

Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się ponad 100 lat temu. Kiedy na przełomie
XIX i XX wieku na francuskich drogach pojawiły się pierwsze "automobile", André
Michelin założył we Francji sieć biur informacji podróżniczej, które wskazywały
najlepsze trasy i miejsca szczególnie warte odwiedzenia i doradzały gdzie
przenocować lub zatrzymać się na obiad. W 1900 r. Michelin wydał pierwszy
turystyczny przewodnik po Francji. Ciekawostki poszeregowano według systemu
gwiazdkowego, który obowiązuje do dzisiaj. Pierwszy zielony przewodnik pt.
"Zamki nad Loarą" ukazał się w 1937 r.


W 2006 r. partnerem wydawniczym Michelin w Polsce zostało Wydawnictwo Bezdroża,
które co roku przygotowuje coraz to nowe polskojęzyczne wydania słynnych na cały
świat zielonych przewodników turystycznych w dwóch seriach - Zielony Przewodnik
po krajach i regionach świata (17 pozycji) oraz Udany Weekend po
najpiękniejszych miastach Europy (10 publikacji).


"Co warto zwiedzić w danym kraju? Jaką trasę turystyczną wybrać? Gdzie dobrze
zjeść? Jak spędzić wolny czas? Zielony przewodnik dostarcza odpowiedzi na te
pytania - opowiada Agnieszka Moncznik, Redaktor prowadząca serię przewodników
Michelin w Wydawnictwie Bezdroża. "Stosując niezmienny od ponad 100 lat system
gwiazdek rekomenduje najciekawsze miejsca warte zobaczenia" - dodaje.


Rzut oka na punktację wystarczy, by zorientować się czy danie miejsce czy
zabytek znajduje się na liście obowiązkowej obiektów, które trzeba zobaczyć w
pierwszej kolejności (3 gwiazdki - zobacz koniecznie) czy też możemy powrócić do
niego podczas kolejnych odwiedzin (2 gwiazdki - warto odwiedzić i 1 gwiazdka -
godne uwagi).


Wśród nowości wydawniczych sezonu 2009 znalazły się m.in. przewodniki:
"Hiszpania", "Sycylia", "Toskania" i "Francuska Riwiera".





CIEKAWOSTKI O PRZEWODNIKACH MICHELIN:

Na wiosnę 1944 r., gdy trwały przygotowania wojsk alianckich do operacji w
Normandii, dowódcy obawiali się, że przemarsz wojsk przez Francję może być
spowolniony zniszczeniami miast i brakiem punktów orientacyjnych. Po
intensywnych poszukiwaniach i przy pełnej zgodzie Michelin w Paryżu, dowódcy
zdecydowali się na wznowienie edycji przewodnika z 1939 r., w którym znajdowały
się szczegółowe mapy z zaznaczonymi najbardziej uczęszczanymi drogami. Przedruk
wydano w Waszyngtonie, a książki z dopiskiem na okładce "Tylko do użytku
oficjalnego" zostały rozprowadzone wśród żołnierzy. Tak wyposażone oddziały,
zrzucone na spadochronach podczas D-Day, miały oswobodzić tereny Bayeux,
Cherbourg, Caen i Saint-Lo, a w końcu całą Francję. Większość tych specjalnych
egzemplarzy przewodnika Michelin zaginęła, została zniszczona lub też zabrana do
USA przez powracających z wojny żołnierzy, jednak kilka wciąż zachowało się w
Europie.

---

Ludzik Michelin, zwany również Bibendum, złożony z opon jest uznawany za
najlepiej identyfikowalny z marką logotyp świata. W 1884 roku podczas wystawy w
Lyon bracia Michelin zauważyli na swoim stoisku stos opon, którego kształt
przybrał wyraźnie ludzką postać. Edward Michelin miał wtedy powiedzieć do brata
André: "Spójrz, gdyby temu stosowi dodać ramiona, wyglądałby całkiem jak
człowiek". Cztery lata później zaprzyjaźniony artysta O'Galop stworzył na
podstawie tego pomysłu plakat reklamowy przedstawiający potężnego, złożonego z
opon człowieka w binoklach, który wznosi toast w jęz. łacińskim "Nunc est
bibendum!" mając w kielichu gwoździe zamiast wina. Toast "A więc wypijmy!" miał
w wolnym przekładzie oznaczać "Opona wypija (pokonuje) przeszkodę". I tak od 110
lat ludzik "Bibendum" podróżuje przez świat będąc symbolem marki a także
bezpiecznego podróżowania po świecie. Zwłaszcza podróżowania z zielonymi
przewodnikami Michelin, których polskojęzyczne wydania przygotowuje co roku
Wydawnictwo Bezdroża.



Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *