Eko-hotel na Mazurach

Od energooszczędnych żarówek po własną oczyszczalnię ścieków i stację uzdatniania wody… Młyn Klekotki resort & spa, kameralny hotel położony w zachodniej części Mazur, inwestuje w rozwiązania technologiczne z myślą o zachowaniu nieskażonej przyrody i bogactw naturalnych regionu.


Młyn Klekotki resort & spa położony jest w gminie Godkowo, w lasach ciągnących się od Morąga do Pasłęka. Gmina stanowi w większości Obszar Chronionego Krajobrazu Rzeki Wąskiej, na którym znajdują się dwa jeziora: Zimnochy i Okonie. W trosce o ochronę środowiska naturalnego Młyn Klekotki resort & spa podejmuje liczne działania proekologiczne, jak programy oszczędzania wody, energii i przyjaznej naturze gospodarki odpadami. Promując ekologiczny tryb życia, hotel organizuje również „zielone” imprezy firmowe (tzw. „green eventy”), w trakcie których goście mogą spróbować smakołyków regionalnej kuchni, poznać tradycje wypieku pieczywa, produkcji miodów czy spróbować swych sił na kole garncarskim.


Hotel powstał w majątku młyńskim z XVII wieku. W trakcie prac remontowych użyto surowców ekologicznych, jak cegła i drewno, oraz materiałów wtórnych, pochodzących z rozbiórek innych obiektów na Mazurach. Takim przykładem jest dachówka. Także nowa inwestycja na terenie hotelu – nowoczesny kompleks SPA – powstaje we wnętrzach starej, mazurskiej stodoły, przywiezionej z jednej z okolicznych wsi. Dbałość o środowisko naturalne widoczna jest również w sferze zarządzania obiektem oraz świadczonych usług.


„Największym walorem przyrodniczym Warmii i Mazur są jeziora. Dlatego jednym z naszych priorytetów jest zachowanie czystości zasobów wodnych oraz oszczędne z nich korzystanie” – podkreśla Grażyna Szwarc-Kobryń, kierownik hotelu Młyn Klekotki resort & spa. Woda na potrzeby hotelu pochodzi z własnych studni głębinowych. Hotel posiada także stację uzdatniania wody oraz biologiczną oczyszczalnię ścieków. Dodatkowo, w części pokoi zastosowano nowoczesne baterie łazienkowe, które zmniejszają zużycie wody o około 60 proc. w sposób niezauważalny dla gości.


Na proekologiczny charakter hotelu wpływa również zarządzanie zużyciem energii. Na terenie obiektu działają odrestaurowane urządzenia młyńskie, które częściowo zaopatrują budynki hotelowe w elektryczność. Ponadto, w hotelu zamontowano energooszczędne oświetlenie oraz karty zbliżeniowe, które uruchamiają dopływ energii.


Ekologicznych akcentów nie brakuje także w ofercie kulinarnej, inspirowanej ruchem „slow food”. Hotel promuje zdrową, nieprzetworzoną żywność oraz regionalne przysmaki. Dania z ryb słodkowodnych oraz dziczyzny powstają w oparciu o produkty z okolicznych gospodarstw,
a także własnych upraw i hodowli. Na życzenie gości hotel przygotowuje specjalne menu pt. „Wędzony lunch pod 600-letnim dębem”. Podczas takiej uczty goście próbują wyłącznie dań
z ryb z pobliskiego jeziora. W hotelu można skosztować również kilku gatunków miodów pitnych, np. owocowych, korzennych oraz ziołowych. Degustacji towarzyszy barwna opowieść bartnika na temat powstawania miodu i jego walorów.


W promocję zdrowego trybu życia wpisują się również programy rekreacyjne przygotowane dla gości indywidualnych oraz firm. Kontakt z nieskażoną przyrodą umożliwiają wycieczki rowerowe oraz nordic walking. W okolicznych wsiach Burdajny i Osiek goście mogą zobaczyć liczne gniazda bocianów, które upodobały sobie te tereny. Dużą atrakcją przyrodniczą są również rezerwaty przyrody „Ostoja bobrów na rzece Pasłęce” oraz „Gniazda Orła Bielika”.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *