Młyn Klekotki resort & spa położony jest w gminie Godkowo, w lasach ciągnących się od Morąga do Pasłęka. Gmina stanowi w większości Obszar Chronionego Krajobrazu Rzeki Wąskiej, na którym znajdują się dwa jeziora: Zimnochy i Okonie. W trosce o ochronę środowiska naturalnego Młyn Klekotki resort & spa podejmuje liczne działania proekologiczne, jak programy oszczędzania wody, energii i przyjaznej naturze gospodarki odpadami. Promując ekologiczny tryb życia, hotel organizuje również „zielone” imprezy firmowe (tzw. „green eventy”), w trakcie których goście mogą spróbować smakołyków regionalnej kuchni, poznać tradycje wypieku pieczywa, produkcji miodów czy spróbować swych sił na kole garncarskim.
Hotel powstał w majątku młyńskim z XVII wieku. W trakcie prac remontowych użyto surowców ekologicznych, jak cegła i drewno, oraz materiałów wtórnych, pochodzących z rozbiórek innych obiektów na Mazurach. Takim przykładem jest dachówka. Także nowa inwestycja na terenie hotelu – nowoczesny kompleks SPA – powstaje we wnętrzach starej, mazurskiej stodoły, przywiezionej z jednej z okolicznych wsi. Dbałość o środowisko naturalne widoczna jest również w sferze zarządzania obiektem oraz świadczonych usług.
„Największym walorem przyrodniczym Warmii i Mazur są jeziora. Dlatego jednym z naszych priorytetów jest zachowanie czystości zasobów wodnych oraz oszczędne z nich korzystanie” – podkreśla Grażyna Szwarc-Kobryń, kierownik hotelu Młyn Klekotki resort & spa. Woda na potrzeby hotelu pochodzi z własnych studni głębinowych. Hotel posiada także stację uzdatniania wody oraz biologiczną oczyszczalnię ścieków. Dodatkowo, w części pokoi zastosowano nowoczesne baterie łazienkowe, które zmniejszają zużycie wody o około 60 proc. w sposób niezauważalny dla gości.
Na proekologiczny charakter hotelu wpływa również zarządzanie zużyciem energii. Na terenie obiektu działają odrestaurowane urządzenia młyńskie, które częściowo zaopatrują budynki hotelowe w elektryczność. Ponadto, w hotelu zamontowano energooszczędne oświetlenie oraz karty zbliżeniowe, które uruchamiają dopływ energii.
Ekologicznych akcentów nie brakuje także w ofercie kulinarnej, inspirowanej ruchem „slow food”. Hotel promuje zdrową, nieprzetworzoną żywność oraz regionalne przysmaki. Dania z ryb słodkowodnych oraz dziczyzny powstają w oparciu o produkty z okolicznych gospodarstw,
a także własnych upraw i hodowli. Na życzenie gości hotel przygotowuje specjalne menu pt. „Wędzony lunch pod 600-letnim dębem”. Podczas takiej uczty goście próbują wyłącznie dań
z ryb z pobliskiego jeziora. W hotelu można skosztować również kilku gatunków miodów pitnych, np. owocowych, korzennych oraz ziołowych. Degustacji towarzyszy barwna opowieść bartnika na temat powstawania miodu i jego walorów.
Dodaj komentarz