24 marca 2011, podczas międzynarodowych targów EuroGastro w Warszawie, odbył się finał konkursu „KULINARNY TALENT” 2011. Z przyjemnością informujemy, że zwycięzcą został Mateusz Wichrowski, jeden z młodych i utalentowanych pracowników kuchni restauracji La Rotisserie.
Jury, a w nim znani szefowie kuchni i propagatorzy sztuki kulinarnej, ustaliło dwa etapy konkursu: pre-eliminacje, w ramach których napłynęły zgłoszenia zawierające recepturę i zdjęcie wykonanego dania, a także finał, do którego jury zakwalifikowało tylko 12 młodych kucharzy z całej Polski. Warunkiem był wiek: uczestnicy mieli nie więcej, niż 23 lata. Każdy z nich musiał być rekomendowany przez Szefa Kuchni, a na koncie posiadać wcześniejsze osiągnięcia. Organizatorem konkursu było Studio Kulinarne Roberta Sowy,a sponsorami cennych nagród między innymi MAKRO Cash & Carry, Villeroy Boch, Norway Seafoods
i Dermika.
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i utelentowanych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością,
bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, gdyż jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie i wyserwowanie siedmiu porcji dania głównego, bazującego na 4 obowiązkowych składnikach: grzyby leśne, łosoś norweski, polędwica wołowa oraz Jack Daniel’s. Każdy uczestnik miał na to jedynie 30 minut. Jury oceniało między innymi mis en place i odpowiednie techniki kulinarne, kreatywność i estetykę podania oraz smak i odpowiedni dobór składników.
Mateusz, prezentujący swe umiejętności jako ostatni, przygotował meli melo z polędwicy wołowej i łososia oraz risotto z rakami i awokado z esencją smardzową z whiskey Jack Daniel's i podbił podniebienia jury technicznego oraz degustacyjnego, w którym zasiadali znani celebryci.
„Podczas konkursu panowała fantastyczna atmosfera. Perfekcyjne przygotowanie i wyserwowanie siedmiu porcji dania w tak krótkim czasie i na oczach tysięcy gości było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Musiałem opanować stres i skupić się na tym, czego uczy mnie Szef Paweł Oszczyk: idealne przygotowanie wyśmienitej potrawy, która pięknie się prezentuje i fenomenalnie smakuje - mówi Mateusz Wichrowski. Chciałem się zaprezentować z jak najlepszej strony, aby pokazać, czego nauczyłem się w czasie pracy z Szefem Pawłem Oszczykiem i co serwujemy naszym gościom w La Rotisserie.” Mateusz, obok dyplomu i pucharu, otrzymał także wiele cennych nagród, w tym między innymi urządzenie do gotowania marki Thermomix, ekspres do kawy marki Nespresso i zestaw noży kucharskich od MAKRO.
Jury, a w nim znani szefowie kuchni i propagatorzy sztuki kulinarnej, ustaliło dwa etapy konkursu: pre-eliminacje, w ramach których napłynęły zgłoszenia zawierające recepturę i zdjęcie wykonanego dania, a także finał, do którego jury zakwalifikowało tylko 12 młodych kucharzy z całej Polski. Warunkiem był wiek: uczestnicy mieli nie więcej, niż 23 lata. Każdy z nich musiał być rekomendowany przez Szefa Kuchni, a na koncie posiadać wcześniejsze osiągnięcia. Organizatorem konkursu było Studio Kulinarne Roberta Sowy,a sponsorami cennych nagród między innymi MAKRO Cash & Carry, Villeroy Boch, Norway Seafoods
i Dermika.
„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i utelentowanych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością,
bo wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, gdyż jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie i wyserwowanie siedmiu porcji dania głównego, bazującego na 4 obowiązkowych składnikach: grzyby leśne, łosoś norweski, polędwica wołowa oraz Jack Daniel’s. Każdy uczestnik miał na to jedynie 30 minut. Jury oceniało między innymi mis en place i odpowiednie techniki kulinarne, kreatywność i estetykę podania oraz smak i odpowiedni dobór składników.
Mateusz, prezentujący swe umiejętności jako ostatni, przygotował meli melo z polędwicy wołowej i łososia oraz risotto z rakami i awokado z esencją smardzową z whiskey Jack Daniel's i podbił podniebienia jury technicznego oraz degustacyjnego, w którym zasiadali znani celebryci.
„Podczas konkursu panowała fantastyczna atmosfera. Perfekcyjne przygotowanie i wyserwowanie siedmiu porcji dania w tak krótkim czasie i na oczach tysięcy gości było dla mnie ciekawym doświadczeniem. Musiałem opanować stres i skupić się na tym, czego uczy mnie Szef Paweł Oszczyk: idealne przygotowanie wyśmienitej potrawy, która pięknie się prezentuje i fenomenalnie smakuje - mówi Mateusz Wichrowski. Chciałem się zaprezentować z jak najlepszej strony, aby pokazać, czego nauczyłem się w czasie pracy z Szefem Pawłem Oszczykiem i co serwujemy naszym gościom w La Rotisserie.” Mateusz, obok dyplomu i pucharu, otrzymał także wiele cennych nagród, w tym między innymi urządzenie do gotowania marki Thermomix, ekspres do kawy marki Nespresso i zestaw noży kucharskich od MAKRO.
Komentarze