Dając darowiznę też musisz zapłacić VAT

Prowadzenie hotelu, pensjonatu czy ośrodka wczasowego nierozerwalnie związane jest ze świadczeniem usług gastronomicznych. A prowadząc gastronomię, często mamy do czynienia z sytuacją, gdy pozostaje nam nadwyżka żywności. Wielu hotelarzy przekazuje te nadwyżki jako darowiznę na rzecz organizacji czy podmiotów, które ich potrzebują. Ale uwaga! Od tego też trzeba zapłacić VAT.





Rynek usług hotelarskich wykształcił dwa podstawowe modele w zakresie gastronomii świadczonej na rzecz gości. Pierwszy polega na samodzielnym świadczeniu przez hotelarza usług gastronomicznych (najczęściej w formie prowadzonej restauracji lub innej gastronomii hotelowej), drugi opiera się na zewnętrznych dostawcach posiłków.
O ile przy nabywaniu usług gastronomicznych od zewnętrznych dostawców problem nadwyżki żywności w zasadzie hotelarza nie dotyczy, to przy samodzielnym prowadzeniu restauracji hotelowej pojawia się on dość często z powodu niewykorzystania wszystkich zamówionych wcześniej w większych ilościach produktów lub upływu okresu ważności artykułów przeznaczonych do wyrobu posiłków. Naturalnym, a wręcz społecznie pożądanym zachowaniem w takiej sytuacji wydaje się przekazanie nadwyżki żywnościowej na rzecz organizacji lub podmiotów mogących ją spożytkować.





Ustawa o VAT:
za darmo, czyli
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Marek Piotrowski

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *