Latarnia-hotel pod internetowy młotek

Internetowy dom aukcyjny eBay wystawił na aukcję XIX-wieczną latarnię morską w Vaccarecce na wyspie Giglio, jednej z najpiękniejszych w Archipelagu Toskańskim. Cena wywoławcza równa jest 2,5 mln euro. Wspaniała budowla, która kryje w swym wnętrzu 27 pokoi, pochodzi z 1850 r. i jest obiektem w całości odrestaurowanym. Otoczona jest rozległym parkiem sosnowym o powierzchni 3 […]

Czytaj dalej


Czystość nagrodzona

Po raz drugi Kapituła Czystej Turystyki, pod przewodnictwem Jolanty Kamienieckiej z Instytutu na rzecz Ekorozwoju, przyznała certyfikaty. Otrzymały je następujące obiekty: Powiatowa Bursa Szkolna z Człuchowa, Nosalowy Dwór z Zakopanego, Villa Almira z Wisły, hotel Sheraton z Warszawy oraz hotel Westin z Warszawy.. Kapituła, w skład której wchodzą także Katarzyna Korsak z Polskiej Agencji Rozwoju […]

Czytaj dalej


Czystość bez dotyku

Najnowszy model baterii umywalkowej Oras Electra 6150F reprezentuje najnowocześniejszą generację baterii bezdotykowych i jest odpowiedni zarówno do domów prywatnych jak i do miejsc użyteczności publicznej. Bateria dostępna jest w trzech różnych wersjach, dostosowanych do miejsc, w których ma być używana: z uchwytem regulującym temperaturę wody, z niedostępnym uchwytem regulującym temperaturę, lub z podłączeniem na wodę […]

Czytaj dalej


Powietrzny pięciogwiazdkowiec

Amerykańska firma Morldwide Aeros Corporation pracuje nad stworzeniem „Latającego pięciogwiazdkowego hotelu”, który na swój pokład z restauracją i kasynem zabierze 250 gości. Ponieważ będzie on dysponował zasięgiem ok. 10 tys. km, będzie mógł przenosić pasażerów z kontynentu na kontynent. Wrażenie robią parametry powietrznego hotelu: 50,29 m wysokości, 74,37 m szerokości, 197,21 m długości i 400 […]

Czytaj dalej


Pomysł na tanie nocowanie

Na początku roku 2007 w Warszawie powinien rozpocząć się program aktywizacji bezrobotnych kobiet, którego efektem ma być powstanie taniej bazy noclegowej w stolicy. Pomysł warszawskich urzędników jest prosty: stworzenie w Warszawie sieci kwater, w których będzie można niedrogo – do 100 zł od osoby – przenocować. Zdaniem pomysłodawców zapotrzebowania na tanie usługi hotelowe w stolicy […]

Czytaj dalej


Purchasing for Chefs: A Concise Guide

Jest to książka odmienna od dostępnych na rynku pozycji poruszających podobne zagadnienia. W zasadzie można ją nazwać przewodnikiem, który w skondensowanej formie prezentuje i prowadzi krok po kroku szefa kuchni drogą prowadzącą od planowania menu, poprzez jakość dostępnych na rynku produktów, poszczególnych dostawców, dokonywanie zakupów i ich ceny aż po kontrolę zapasów. Praktyczne w zamyśle […]

Czytaj dalej


Tu na razie jest ściernisko

W pewnym dolnośląskim mieście jest miejsce, którego właściciel zamierza wybudować dwugwiazdkowy hotel. Czy jego plany są realne, czy – jeśli nawet wybuduje tam planowany obiekt, spełnią się oczekiwania dotyczące tej inwestycji? Świdnica jest liczącym ponad 60 tys. mieszkańców gminnym miastem położonym w województwie dolnośląskim. W odległości 30 km od miasta przebiega autostrada A4, będąca częścią […]

Czytaj dalej


W hotelu przywita cię robot

Koncern Hitachi zaprezentował robota EMIEW (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate), który może pracować… jako obsługa hotelowa. Robot posiada system rozpoznania mowy i syntezator głosu. EMIEW jest sympatycznym grubaskiem, bo przy 128 cm wzrostu waży około 70 kg i porusza się z prędkością 6 km na godzinę. Robot potrafi nie tylko rozmawiać z ludźmi, […]

Czytaj dalej


Rzucik w ziarenko kawy

Firma Faber Sp.z o.o. proponuje swoim klientom nowe wzory blatów werzalitowych. Wykonane z materiałów trudnopalnych, odpornych na warunki atmosferyczne, plamy, zarysowania i wysoką temperaturę znakomicie nadają się do gastronomii. Dzięki dużej gamie wzorów doskonale uzupełniają ofertę krzeseł i podstaw „Aluratan” proponowanych przez firmę, przeznaczonych również do gastronomi. Prezentowane modele: Steine, Zebrano, Cafe, Muschel. Kontakt – […]

Czytaj dalej


Inwestycja na TAK

Jerzy Miklewski Autor jest właścicielem firmy eksperckiej HOTELON, ekspertem Instytutu Turystyki oraz twórcą i realizatorem sieci hoteli IDEAL.Z prawdziwą przyjemnością zapoznałem się z zamierzeniem inwestycyjnym w Świdnicy. Mowa jest o całkiem niewielkim hotelu o standardzie dwóch gwiazdek, jakich to hoteli w Polsce brakuje. Zwłaszcza nowoczesnych i funkcjonujących pod polską marką. Inwestor początkowy i autor tego […]

Czytaj dalej