Firma Isabelle Lancray wzbogaciła ofertę o dwa nowe zestawy kosmetyków z myślą o klientach salonów kosmetycznych. Eleganckie komplety zostały stworzone dla linii Surhydra (skóra uboga lipidowo) oraz Beaulft (preparaty typu Botox-like zawierające hexapetydy, bardzo silna kuracja przeciw zmarszczkowa, alternatywa dla nastrzykiwań). Zawierają one kremy na dzień i na noc oraz bardzo aktywne koncentraty. Zestawy kuszą, […]
12/2006
12/2006
Filet z okonia presowany aromatycznym sufletem
Sposób wykonania Przygotowujemy pomidory confit: obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Smarujemy je oliwą z oliwek i wyciśniętym czosnkiem. Następnie solimy grubą solą i wstawiamy do pieca o temperaturze 85°C na około 4 godziny. Serca karczochów gotujemy w wywarze cielęcym, następnie odstawiamy w zimne miejsce. Karczochy odcedzamy z wywaru, siedem z nich […]
Tkanina buduje komfort
Wystrój apartamentów hotelowych jest zawsze dużym wyzwaniem dla projektanta. Tym bardziej, że hotele stawiają coraz większe wymagania wykonawcom Dobór tkanin we wnętrzu hotelu zależy od charakteru oraz od standardu obiektu. Często już sama nazwa hotelu sugeruje styl, w jakim jest, czy też powinien być urządzony. Na rynku tkanin można znaleźć specjalne „tkaniny obiektowe”, czyli takie, […]
Kombajny dla ciała i ducha
SPA&wellness to nie tylko najdynamiczniej rosnący segment usług dodanych świadczonych przez obiekty noclegowe. To również szybko rozwijająca się gałąź wiedzy oraz nowoczesnego, opartego na najnowszych rozwiązaniach techniki, przemysłu. Praktycznie co miesiąc producenci urządzeń do SPA&wellness oznajmiają o pojawiających się na rynku urządzeniach i nowinkach, które służą jednemu celowi: lepszemu i bardziej wydajnemu relaksowi oraz zabiegom […]
Oświetlenie zewnętrzne hoteli zimą
Jesienią i zimą dni są krótkie. Dla hotelu oznacza to wydłużenie czasu używania sztucznego oświetlenia. W tym okresie znacznie więcej gości niż w inne pory roku trafia do hotelu po zachodzie słońca, dlatego znaczenia nabiera sposób jego oświetlania Jechałem kiedyś na konferencję. Nocleg w położonym w obcym mieście hotelu był zarezerwowany, a ja miałem spisany […]
Ile kosztuje concierge
W dużych hotelach sieciowych funkcjonują osobne działy concierge. W mniejszych obiektach oferujących kilkadziesiąt miejsc noclegowych ich odpowiednikiem może być właściwie przeszkolony personel recepcji Podejmując na naszych łamach zagadnienia związane z funkcją concierge, pomijaliśmy do tej pory problemy wiążące się z kosztami wprowadzenia takiego stanowiska w hotelu. Z lektury napływających do redakcji listów wynika, że wiele […]
Homo czy hetero?
Jak to za komuny bywało… Policja doprowadziła do ołtarza parę, która próbowała zameldować się w hotelu bez ślubu. Poinformowano chłopaka, że musi zdecydować się na ślub ze swoją dziewczyną. W przeciwnym razie zostanie oskarżony o gwałt. Pary mieszane mogą razem mieszkać w hotelu jedynie jako małżeństwa. Gdzie? W Bangladeszu. Tę wiadomość znalazłem w internecie. […]
Zmodyfikujmy system kategoryzacji
Tematem ostatniej w tym roku sondy jest kategoryzacja. Do wybranych losowo 350 obiektów noclegowych wysłaliśmy drogą e-mailową dwa pytania:Czy Państwa zdaniem obecny system (zarówno instytucje dokonujące, jak i zasady) kategoryzacji obiektów noclegowych jest dobry czy nie? Co Państwa zdaniem należałoby zmienić? W 34 otrzymanych odpowiedziach przeważały opinie, że system wprawdzie nie jest doskonały, ale można […]
Hotelarskie korzenie
Wprawdzie najstarszymi, bo sięgającymi VII wieku, tradycjami hotelarstwa szczyci się Szwajcaria, to słynąca od wieków z gościnności Polska, w niczym nie ustępuje innym krajom Europy Patrząc na historię z lekkim przymrużeniem oka można śmiało stwierdzić, że korzenie polskiego hotelarstwa sięgają czasów pogańskich. Wówczas gościnny Piast nakarmił i przenocował wędrowców odprawionych od bram grodu księcia Popiela. […]
Jean Bos
Jest szefem kuchni w hotelu Farmona Business&Spa w Krakowie. Z urodzenia jest Belgiem, a obecnie z wyboru krakowianinem. Ukończył Wyższą Szkołę Kulinarną w Mechelen (Belgia). To kulinarny kosmopolita, który swoje doświadczenie zdobywał w Belgii, Monako, Francji, Ruandzie i Polsce. Przez lata był związany z dworami królewskimi. Pełnił obowiązki szefa kuchni u króla Baudouina I w […]