Surhydra i Beaulft od Isabelle Lancray

Firma Isabelle Lancray wzbogaciła ofertę o dwa nowe zestawy kosmetyków z myślą o klientach salonów kosmetycznych. Eleganckie komplety zostały stworzone dla linii Surhydra (skóra uboga lipidowo) oraz Beaulft (preparaty typu Botox-like zawierające hexapetydy, bardzo silna kuracja przeciw zmarszczkowa, alternatywa dla nastrzykiwań). Zawierają one kremy na dzień i na noc oraz bardzo aktywne koncentraty. Zestawy kuszą, […]

Czytaj dalej


Filet z okonia presowany aromatycznym sufletem

Sposób wykonania Przygotowujemy pomidory confit: obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Smarujemy je oliwą z oliwek i wyciśniętym czosnkiem. Następnie solimy grubą solą i wstawiamy do pieca o temperaturze 85°C na około 4 godziny. Serca karczochów gotujemy w wywarze cielęcym, następnie odstawiamy w zimne miejsce. Karczochy odcedzamy z wywaru, siedem z nich […]

Czytaj dalej


Zmodyfikujmy system kategoryzacji

Tematem ostatniej w tym roku sondy jest kategoryzacja. Do wybranych losowo 350 obiektów noclegowych wysłaliśmy drogą e-mailową dwa pytania:Czy Państwa zdaniem obecny system (zarówno instytucje dokonujące, jak i zasady) kategoryzacji obiektów noclegowych jest dobry czy nie? Co Państwa zdaniem należałoby zmienić? W 34 otrzymanych odpowiedziach przeważały opinie, że system wprawdzie nie jest doskonały, ale można […]

Czytaj dalej


Hotelarskie korzenie

Wprawdzie najstarszymi, bo sięgającymi VII wieku, tradycjami hotelarstwa szczyci się Szwajcaria, to słynąca od wieków z gościnności Polska, w niczym nie ustępuje innym krajom Europy Patrząc na historię z lekkim przymrużeniem oka można śmiało stwierdzić, że korzenie polskiego hotelarstwa sięgają czasów pogańskich. Wówczas gościnny Piast nakarmił i przenocował wędrowców odprawionych od bram grodu księcia Popiela. […]

Czytaj dalej


Jean Bos

Jest szefem kuchni w hotelu Farmona Business&Spa w Krakowie. Z urodzenia jest Belgiem, a obecnie z wyboru krakowianinem. Ukończył Wyższą Szkołę Kulinarną w Mechelen (Belgia). To kulinarny kosmopolita, który swoje doświadczenie zdobywał w Belgii, Monako, Francji, Ruandzie i Polsce. Przez lata był związany z dworami królewskimi. Pełnił obowiązki szefa kuchni u króla Baudouina I w […]

Czytaj dalej


Przepis na świąteczny stół

To trochę paradoksalne, że choć przygotowania do świąt Bożego Narodzenia zaczynamy z roku na rok później, to organizowane w hotelach i restauracjach przedświąteczne spotkania firmowe zaczynają się już w pierwszej połowie grudnia. Zatem, niemal w ostatniej chwili, przypominam Państwu o tym, o czym, przygotowując wigilijno-świąteczny posiłek, zapomnieć nie można Przygotowując uroczysty posiłek świąteczny, powinniśmy zadbać […]

Czytaj dalej


Patrzeć na właściwą półkę

Wybór odpowiednich kosmetyków do hotelowego SPA jest dużym wyzwaniem. Muszą to być preparaty specjalistyczne, dostosowane do rodzaju wykonywanych przez hotel zabiegów Wytwórnie kosmetyków zalewają rynek bardziej lub mniej przydatnymi produktami z oznaczeniem SPA, z których wybrać te rzeczywiście potrzebne i dające efekty potrafi tylko znawca. Klucz do kosmetyków Najlepiej byłoby kierować się kluczem doboru, zamawiając […]

Czytaj dalej


Tkanina buduje komfort

Wystrój apartamentów hotelowych jest zawsze dużym wyzwaniem dla projektanta. Tym bardziej, że hotele stawiają coraz większe wymagania wykonawcom Dobór tkanin we wnętrzu hotelu zależy od charakteru oraz od standardu obiektu. Często już sama nazwa hotelu sugeruje styl, w jakim jest, czy też powinien być urządzony. Na rynku tkanin można znaleźć specjalne „tkaniny obiektowe”, czyli takie, […]

Czytaj dalej


Kombajny dla ciała i ducha

SPA&wellness to nie tylko najdynamiczniej rosnący segment usług dodanych świadczonych przez obiekty noclegowe. To również szybko rozwijająca się gałąź wiedzy oraz nowoczesnego, opartego na najnowszych rozwiązaniach techniki, przemysłu. Praktycznie co miesiąc producenci urządzeń do SPA&wellness oznajmiają o pojawiających się na rynku urządzeniach i nowinkach, które służą jednemu celowi: lepszemu i bardziej wydajnemu relaksowi oraz zabiegom […]

Czytaj dalej


Oświetlenie zewnętrzne hoteli zimą

Jesienią i zimą dni są krótkie. Dla hotelu oznacza to wydłużenie czasu używania sztucznego oświetlenia. W tym okresie znacznie więcej gości niż w inne pory roku trafia do hotelu po zachodzie słońca, dlatego znaczenia nabiera sposób jego oświetlania Jechałem kiedyś na konferencję. Nocleg w położonym w obcym mieście hotelu był zarezerwowany, a ja miałem spisany […]

Czytaj dalej