Król ze spichlerza

Kazimierz Dolny jest miastem, które szczyci się artystycznym klimatem i renesansowymi zabytkami. Do niedawna nie mogło natomiast pochwalić się nadmiarem odpowiedniej klasy hotelami. Wydaje się, że sytuację tę zmieniło przeobrażenie zrujnowanego spichlerza w nowoczesny, ale nawiązujący do miejscowej architektury kompleks hotelowy. Chociaż Kazimierz Dolny otrzymał prawa miejskie już w pierwszej połowie XIV wieku, to rozkwit […]

Czytaj dalej


Zanim hotel otworzy swoje podwoje

Budowa hotelu to skomplikowany proces, w którym ważną rolę odgrywają aktualnie obowiązujące przepisy. Pragnąc pomóc inwestorom, przedstawiamy podstawowe regulacje prawne dotyczące projektowania, budowy, wyposażenia i przygotowania do eksploatacji obiektów hotelowych Włodzimierz Błądek Autor jest architektem, współwłaścicielem pracowni Palladium Architekci – Błądek, Manikowski, specjalizującej się w projektowaniu obiektów hotelarskich Na każdym etapie realizacji obiektu hotelarskiego, wszystkie […]

Czytaj dalej


Wędzona pierś kaczki podana z sałatką z selera i sosem malinowym

Składniki (4 porcje) wędzona pierś kaczki – 250 g mały seler mandarynki – 2 maliny – 100 g sos Worcester kilka ziaren różowego pieprzu śmietana 18-proc. – 1 łyżka jabłko cukier sok z cytryny miód Sposób przygotowania Seler i jabłko trzemy na drobnej tarce, dodajemy mandarynki, różowy pieprz i śmietanę. Całość mieszamy i przyprawiamy cukrem […]

Czytaj dalej


Opakowanie na łóżko

Pierwszy rzut oka gość hotelowy kieruje zazwyczaj na łóżko. Od prawidłowo dobranej narzuty zależy nie tylko dobre wrażenie i wygląd pokoju, ale też skuteczna praca personelu służby pięter. Wybór i wystrój łóżka dla obiektu hotelowego jest ściśle uzależniony od standardu hotelu. Z mojego doświadczenia wynika, że w ostatnich latach z pokoi znikają tapczany, a w […]

Czytaj dalej


Rok okiem dostawcy

Na przełomie roku zapytaliśmy kilku dostawców sprzętu i usług dla hoteli o to, jakie były dla nich ostatnie dwanaście miesięcy i jakie nadzieje wiążą z nowym 2007 rokiem W roku 2006 r. zaobserwowaliśmy znaczny wzrost sprzedaży urządzeń do pielęgnacji i utrzymania terenów zieleni, a także czystości wokół budynków. Szczególny wzrost sprzedaży odnotowaliśmy w gamie urządzeń […]

Czytaj dalej


Internet w zasięgu

Joe Brunoli Autor jest wiceprezesem ds. rozwoju rynku HotSpot w spółce free-hotspot.com Jeszcze kilka lat temu umożliwienie gościom dostępu do internetu było luksusem oferowanym przez nieliczne hotele. Obecnie dostęp – i to darmowy – do sieci jest już nie tylko standardem – staje się wręcz „koniecznością” dla branży hotelarskiej Coraz więcej osób na świecie korzysta […]

Czytaj dalej


Przyciąganie światłem

Światło wprowadzone do wnętrza tworzy jego klimat. Przez dobre oświetlenie można wydobyć piękno hotelowych wnętrz, zaś złym popsuć efekt pracy architektów i dekoratorów Czyż nie przyjemnie jest wejść do hotelu, w którym wszystkie istotne elementy są widoczne na pierwszy rzut oka? Obsługa w dobrze oświetlonej recepcji wita kolejnych gości i kieruje ich jasnymi korytarzami do […]

Czytaj dalej


Postawiliśmy na konkurencyjność

– mówi Damian Llull, założyciel sieci hoteli IBB Hotels Damian Llull Założyciel, członek zarządu grupy IBB Hotels Ukończył University School of Tourism w Palma de Mallorca na Majorce w roku 1985. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobywał w dziale sprzedaży Casino de Mallorca, gdzie był odpowiedzialny za kontakty z klientami korporacyjnymi, organizował wydarzenia specjalne, kongresy oraz spotkania […]

Czytaj dalej


Płaci połowa hoteli

– mówi Damian Popielarz, kierownik Wydziału Inkasa Terenowego Stowarzyszenia Autorów ZAiKS Czym zajmuje się ZAiKS? ZAiKS jest organizacją zbiorowego zarządzania prawami autorskimi powołaną do życia przez twórców i do dziś przez nich samych zarządzaną. Publiczne wykorzystanie utworu, za które twórcy należy się wynagrodzenie, dokonuje się w setkach różnych miejsc, w których autor nie ma możliwości […]

Czytaj dalej


Artur Szymański

Szef kuchni restauracji Romantyczna w hotelu SPA Dr Irena Eris w Dylewskich Wzgórzach. Jest rodowitym Kaszubem. Szlify kucharskie zdobywał w restauracji Marco Polo w Gdyni u boku szefa kuchni Józefa Banasia, a następnie doskonalił swe umiejętności w Zamku Jan III Sobieski w Rzucewie. Zanim rozpoczął pracę w Dylewskich Wzgórzach, kierował pracami kuchni w hotelu Łeba […]

Czytaj dalej