Kształcenie kadry dla sektora HORECA

Problem poziomu przygotowania kadry dla branży HORECA zawiera w sobie kilka kwestii, które należy rozważać indywidualnie: – oczekiwania branży wobec kandydatów; – oczekiwania samych kandydatów; – możliwości organizacyjne placówek przygotowujących kadrę.   Jeżeli chodzi o pierwszy aspekt, czyli oczekiwania branży hotelarskiej wobec kandydatów (kształconych m.in. w szkołach i uczelniach zawodowych) to otwarte pozostaje pytanie, na […]

Czytaj dalej


4. urodziny Holiday Inn Warszawa Józefów

W niedzielę 4 września w Holiday Inn Warszawa Józefów odbył się piknik dla stałych i potencjalnych klientów hotelu z okazji czwartych urodzin. W tym roku odbywał się pod hasłem Święto Rekreacji, a uczestniczyło w nim ok. 800 osób. Gości przywitali dyrektor hotelu Artur Trukawiński oraz inwestor Marcin Górzyński. Do dyspozycji przybyłym oddano całą ofertę rekreacyjną […]

Czytaj dalej


Między teorią a praktyką

Współpraca branży hotelarskiej ze szkołami zawodowymi jest warunkiem sine qua non profesjonalnego przygotowania personelu hoteli i restauracji. Artykuł Marcina Szokały w sierpniowym wydaniu HOTELARZA zachęcił mnie do podzielenia się swoim doświadczeniem w tej, jakże potrzebnej, debacie na temat przygotowania pracowników dla branży hotelarskiej przez szkoły zawodowe.   Dynamiczny rozwój branży hotelarskiej w Polsce kreuje duże […]

Czytaj dalej


Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…

Problem kształcenia zawodowego oraz praktyk zawodowych w szkolnictwie hotelarskim jest problemem poruszanym od wielu lat. Sam te istotne i trudne tematy poruszyłem w „Hotelarzu” w lutym 2007 roku. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło. Jest to dowód, że temat jest ciągle aktualny. Artykuł autorstwa Marcina Szakoły oraz inne liczne wypowiedzi wyraźnie dowodzą, że w sferze, […]

Czytaj dalej


Głos praktykanta

Jestem magistrem turystyki i rekreacji ze specjalizacją hotelarstwo, w 2011 roku ukończyłem także studia podyplomowe w zakresie zarządzania w hotelarstwie w Szwajcarskim Instytucie Hotelarskim (HIM) w Montreux. Podczas studiów odbywałem praktyki w katowickim hotelu Monopol, a także na greckiej wyspie Kreta w 5-gwiazdkowym hotelu sieci Aquis. Obecnie szlifuję swoje doświadczenie w hotelu FIAN w Zakopanem. […]

Czytaj dalej


Wstęp do rachunkowości

Jaka jest różnica pomiędzy rachunkowością finansową a rachunkowością zarządczą? Dlaczego hotelarzowi warto jest podjąć wysiłek prowadzenia dodatkowej ewidencji?   Częstokroć można się spotkać z różnymi pojęciami w ramach systemu rachunkowości, np. z rachunkowością finansową, rachunkowością podatkową czy rachunkowością zarządczą. Czym zajmują się poszczególne rodzaje rachunkowości? Do kogo są one kierowane? Jakich informacji można w nich […]

Czytaj dalej


Holiday Inn Józefów

Ogromny teren, bajkowy leśny krajobraz, duże zaplecze konferencyjne, centrum rekreacyjne i SPA, a także bliskość Warszawy – to wszystko sprawia, że Holiday Inn Warszawa Józefów jest hotelem, który łączy w sobie cechy obiektu rekreacyjnego i konferencyjnego. Holiday Inn Warszawa Józefów to jeden z niewielu, o ile nie jedyny, hotel tej marki, przynależący do największej na […]

Czytaj dalej


Ulga na zakup nowych technologii w hotelarstwie i gastronomii

Ulga na nabycie nowych technologii, pomimo kilkuletniej historii swojego istnienia oraz wymiernego wpływu na zmniejszenie podstawy opodatkowania, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Dziwi to tym bardziej, że mogą z niej skorzystać prawie wszyscy podatnicy, a jej zastosowanie nie jest obwarowane zbyt wieloma warunkami.   Podatnik może skorzystać z tej ulgi pod warunkiem, że zakup […]

Czytaj dalej


Wykładziny: rynek producentów i dystrybutorów

Rynek producentów i dostawców wykładzin dla hoteli jest bardzo rozbudowany, a przez to trudny do ogarnięcia dla inwestora, wkraczającego na rynek. Często trudny jest też do ogarnięcia dla hotelarzy, którzy już prowadzą swoje obiekty. Dlatego pokrótce przedstawiamy, jak on wygląda, kto jest kim i co oferuje.   Rynek producentów dzieli się na firmy, które specjalizują […]

Czytaj dalej