Wrocław został objęty selekcją Przewodnika Michelin. Tym samym dołączył do grona polskich miast – obok Warszawy, Krakowa, Poznania i Trójmiasta (oraz ich okolic) – których restauracje mogą ubiegać się o wyróżnienia inspektorów najbardziej prestiżowego przewodnika kulinarnego świata. To także narzędzie w promocji miasta i całego Dolnego Śląska. Wyniki selekcji Michelin ogłoszone zostaną 10 czerwca.

Warszawa w przewodniku Michelin uwzględniana jest od 1997 r. (w 2013 r. gwiazdką nagrodzona została pierwsza restauracja Atelier Amaro), Kraków od 2008 (w 2023 r. gwiazdkę zdobyła pierwsza restauracja Bottiglieria 1881), Poznań od 2023 (gwiazdkę otrzymała restaurację Muga), a Trójmiasto od 2024 (gwiazdka dla Arco by Paco Perez).
W 2023 r. Polska Organizacja Turystyczna poinformowała, że podpisała porozumienie w sprawie umieszczenia Warszawy, Krakowa i Poznania w Przewodniku Michelin, a według nieoficjalnych informacji umowa z firmą Manufacture Francaise des Pneumatiques Michelin na promocję w przewodniku wynosiła 805 tys. euro netto.
– Współpraca pomiędzy Polską Organizacją Turystyczną a Przewodnikiem Michelin przyniosła kolejny sukces. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do czterech regionów Polski już obecnych w tym prestiżowym wydawnictwie i jestem niezwykle dumny z tego osiągnięcia – powiedział Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej. – Tradycje kulinarne są nierozerwalnie związane ze słynną polską gościnnością, co doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy turystyczne.
Metodologia przewodnika MICHELIN Guide oparta jest na pięciu uniwersalnych kryteriach, aby zapewnić spójność każdego wyboru: jakość składników, harmonia smaków, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni wyrażona poprzez kuchnię i spójność, zarówno w całym menu, jak i w czasie.
– Po ubiegłorocznym dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do Przewodnika Michelin Polska, z radością rozszerzamy naszą selekcję o Wrocław, co daje nam możliwość uhonorowania jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni i ukazania rozwoju doskonałości kulinarnej w całej Polsce – skomentował Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Jan napisano na stronie Michelin Guide: „Odwiedzając Wrocław, inspektorzy Przewodnika Michelin natknęli się na ogromną różnorodność światowych kuchni, od hiszpańskiej po koreańską, ale szczególnie spodobał im się wachlarz nowoczesnych polskich dań inspirowanych lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami. Wpływy z regionu śląskiego były często wysuwane na pierwszy plan, a szefowie kuchni, w większości ubrani na biało, z dumą prezentowali produkty i przepisy z lokalnego regionu. Inspektorzy zwrócili również uwagę na młodzieńczą energię i nowatorski charakter miasta – częściowo dzięki jego dużemu uniwersytetowi – a także na świetne ceny, które można tu znaleźć”.
Jednocześnie zaznaczono: „Przewodnik Michelin nieustannie obserwuje ewolucję kulinarnych destynacji na całym świecie, a jego wybór jest w pełni ustalany przez anonimowych inspektorów. Podczas gdy współpracuje z organizacjami turystycznymi i organizacjami marketingu destynacji w celu promowania branży turystycznej w ich lokalizacjach – w tym przypadku z Polską Organizacją Turystyczną – proces wyboru restauracji pozostaje całkowicie niezależny, a partnerstwa ograniczają się wyłącznie do działań marketingowych i promocyjnych”.
W ostatnim przewodniku znalazło się się 77 polskich restauracji – w tym jedna z dwoma gwiazdkami (Bottiglieria 1881) i pięć z jedną (Nuta i Rozbrat 20 w Warszawie, Arco by Paco Perez, Muga oraz Giewont w Kościelisku). Pierwsza w Polsce Zieloną Gwiazdką nagrodzony został gdański Eliksir. Zielona Gwiazdka Michelin to wyróżnienie przyznawane restauracjom, które są liderami w zakresie zrównoważonych praktyk, a „ich ekologiczne zaangażowanie jest źródłem inspiracji zarówno dla prawdziwych smakoszy, jak i całej społeczności w branży restauracyjnej”.
Michelin przyznaje też wyróżnienia Bib Gourmand - nazwane na cześć Bibendum, ludzika Michelin - restauracjom, które oferują najlepszy stosunek jakości do ceny. W ub.r. otrzymało je 16 polskich restauracji, a 56 otrzymało rekomendacje Michelin. Wśród wszystkich 77 restauracji nagrodzonych i wyróżnionych przez przewodnik Michelin 10 działało w hotelach: warszawskim Raffles Europejski, krakowskich Indigo Old Town, H15 Luxury Palce, Copernicus, Pod Różą, Balthazar Boutique i Queen Boutique, gdańskim Hiltonie i sopockim Haffnerze, a Luneta & Lorneta Bistro Club w Pałacu Ciekocinko zdobyło Bib Gourment.
Dodaj komentarz