Różnica pomiędzy wyborem ekspresu do domu a dla gastronomii to jak różnica między prowadzeniem samochodu a byciem kierowcą Formuły 1. Są to czynności praktycznie nieporównywalne, wymagające uwzględnienia zupełnie innych cech i posiadania zupełnie innej ekspertyzy. To właśnie dlatego ekspresy do kawy do hotelu stanowią pewnego rodzaju zagadkę, a w internecie trudno znaleźć porady, dotyczące wyboru właściwego urządzenia.
Dlatego właśnie postanowiliśmy to zmienić. W tym tekście pokażemy nie tylko najważniejsze cechy, które powinien posiadać dobry ekspres do kawy, ale zaproponujemy również kilka konkretnych modeli dla hotelu, by nakierować na właściwy wybór.
Najważniejsze cechy ekspresu do hotelu
Kierujemy się podejściem, w myśl którego najlepszy ekspres do kawy to taki, który spełnia najlepiej wymagania i potrzeby swojego właściciela. Nie znając jednak najważniejszych cech, które powinny wyróżniać dobre urządzenie, trudno będzie ocenić jego jakość. Mając jednak w głowie kilka aspektów, którymi warto kierować się przy wyborze, możemy stworzyć kryteria, według których wybierzemy idealny model. Oto najważniejsze cechy, którymi cechuje się hotelowy ekspres do kawy.
Automatyczność
Choć nie jest to cecha obowiązkowa, przyjęło się, że to właśnie urządzenia automatyczne najlepiej sprawdzają się w hotelowych scenariuszach. Za jednym dotknięciem przycisku nasi goście są w stanie przyrządzić swój ulubiony napar. Wybór ekspresu automatycznego to także oszczędność czasu dla pracowników – choć oczywiście można zdecydować się na profesjonalny ekspres kolbowy, jego obsługa będzie wymagała obecności pracownika z odpowiednimi umiejętnościami baristycznymi (nie wspominając już o tym, że ekspresy automatyczne są dużo szybsze od baristów – ostatnim, czego chcemy, jest dłużąca się kolejka do kawy w godzinach porannych).
Szeroki wybór naparów
Nasi goście różnią się pod względem kawowych upodobań. Naszym zadaniem jest zadbać, by oczekiwania każdego zostały spełnione – w tym zadaniu pomoże nam ekspres, oferujący szeroką gamę naparów. Nie wystarczy więc wybór pomiędzy kawą czarną a białą: urządzenie powinno posiadać kilka różnych opcji dla miłośników kaw o różnej intensywności. Gość, preferujący słabsze, mleczne napary, powinien mieć możliwość wyboru latte macchiato, a kawosz, dla którego mleko ma jedynie lekko przełamywać smak espresso – flat white’a.
Niektóre hotelowe ekspresy do kawy posiadają nawet możliwość regulacji poszczególnych parametrów, by każda z osób mogła cieszyć się naparem idealnie skrojonym pod jej gusta. To kolejna cecha, o której warto pomyśleć.
Duża moc przerobowa
Kupując ekspres do kawy do hotelu, wiele osób może kusić niższa cena ekspresów domowych. W końcu oferują one te same funkcje, a potrafią kosztować nawet o połowę mniej! Należy jednak pamiętać, że ekspresy domowe zostały zaprojektowane z myślą o użytku… domowym - nie są więc przeznaczone do zaparzania kilkudziesięciu (a może i więcej) kaw dziennie. Duża moc przerobowa to nienegocjowalna cecha, którą powinien posiadać profesjonalny ekspres do kawy. Wyższa cena ekspresów profesjonalnych zwraca się poprzez ich dłuższą żywotność.
Zintegrowany młynek
Według badań, kawa traci większość swoich naturalnych aromatów zaledwie 15 minut po zmieleniu. Jest to jednak problem, któremu wyjątkowo łatwo zaradzić, wybierając ekspres do kawy ze zintegrowanym młynkiem. W ten sposób zawsze mamy pewność, że od momentu zmielenia do zaparzenia mija nie więcej niż kilka sekund, a goście mogą delektować się najświeższą, najbardziej aromatyczną kawą.
Najlepsze marki
Służymy pomocą dla osób, które nie wiedzą, gdzie zacząć, badź wciąż są przerażone perspektywą samodzielnego wyboru konkretnego urządzenia. Dzięki latom doświadczenia wiemy dokładnie, który ekspres do kawy sprawdzi się najlepiej w kontekście profesjonalnym. Oto 4 marki, które od lat stanowią standard jakości:
Źródło: Przyjaciele Kawy
Franke – standard profesjonalizmu
Jeśli chodzi o profesjonalizm, firma Franke wyznacza standardy. W końcu jest ona w pełni skoncentrowana na rozwiązaniach dla segmentu biznesowego. Ich ekspresy cechują się przede wszystkim prostotą użytkowania i dopasowaniem do potrzeb użytkowników. Dla gości oferują funkcje takie jak możliwość wyboru spośród 3 różnych odmian ziaren, dostosowanie temperatury mleka czy wielozadaniowość (pozwalając cieszyć się nie tylko kawą, ale również herbatą czy gorącą czekoladą). Obsłudze oferują kompaktowość, możliwość automatycznego czyszczenia i bezawaryjność. Franke to idealny wybór dla większych przedsiębiorstw, które obsługują duże ilości gości każdego dnia.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Dr. Coffee – stworzone, by służyć gościom
Stylowe, kompaktowe, a pod względem funkcji i możliwości nieustępujące ekspresom, które spotkać można w najlepszych kawiarniach. Ekspresy Dr. Coffee zostały zaprojektowane, by służyć gościom. Ta idea uwidacznia się w stosowanych rozwiązaniach projektowych: hermetyczna pokrywka na pojemnik ziaren, pozwalająca na dłużej utrzymać świeżość, wygodny, 7-calowy panel (pozwalający również na personalizację każdego z kawowych przepisów), szeroki wybór receptur (w niektórych modelach obejmujący nawet 24 napary!) czy błyskawiczne przygotowanie kawy dzięki systemowi dwóch pomp, pozwalającemu cieszyć się filiżanką espresso czy cappuccino w zaledwie kilka sekund.
Ekspresy Dr. Coffee to urządzenia, którym nie straszna jest ciężka praca i parzenie nawet 100 filiżanek kawy dziennie. Sprawdzą się perfekcyjnie wszędzie tam, gdzie wiele osób potrzebuje dawki energii „na już” – a wszyscy wiemy jakie bywają hotelowe poranki…
Źródło: Przyjaciele Kawy
JURA – szwajcarska jakość
JURA to szwajcarska firma, która znana jest przede wszystkim dzięki swoim domowym ekspresom automatycznym. Mało osób wie jednak, że produkuje ona również wyjątkowe ekspresy profesjonalne. Wszystkie cechy, które znane są kawoszom z ekspresów domowych, są przeskalowane do urządzeń profesjonalnych. Prostota obsługi, łatwość czyszczenia, młynki wyposażone w najnowsze technologie (jak automatyczna regulacja grubości mielenia), możliwość zaparzenia nawet 200 (!) kaw dziennie. JURA zawsze była znana ze swojej wyjątkowej dbałości o szczegóły i szwajcarskiej jakości. Nie inaczej jest w przypadku rozwiązań biznesowych.
Warto wspomnieć, że JURA tworzy ekspresy z myślą o wszystkich. W ich ofercie znajdziemy więc nie tylko urządzenia do ogromnych hoteli, których koszt liczy się w dziesiątkach tysięcy złotych, ale również przystępne ekspresy do mniejszych biznesów, które w dalszym ciągu wyróżniać się będą wysoką mocą przerobową i niezawodnością, ale ich koszt będzie znacznie niższy.
Źródło: Przyjaciele Kawy
Saeco – włoska tradycja i nowoczesność
Włoska kawa gdziekolwiek się znajdujesz! Stworzona w słonecznej Italii firma Saeco od lat udowadnia, że włoską tradycję kawową da się łączyć z zastosowaniem najnowszych technologii. Tak właśnie jest w przypadku linii profesjonalnej, która wyglądem przypomina futurystyczne urządzenia rodem z Gwiezdnych Wojen. Jednak wygląd, choć przyciągający uwagę, jest właściwie kwestią drugorzędną. Liczy się smak, a w tym obszarze Saeco osiągnęło perfekcję. Intuicyjna obsługa połączona z możliwościami personalizacji, a przy tym ogromna wydajność dzięki pojemnym zbiornikom na ziarna i wodę.
Saeco oferuje rozwiązania dla różnych potrzeb biznesowych od małych hoteli aż po te większe. W ich portfolio znajdziemy ekspresy zarówno w bardzo przystępnych cenach dla mniejszych przedsiębiorstw, jak i bardziej zaawansowane urządzenia o dużej wydajności, które sprawdzą się w ogromnych hotelach, gdzie serwowanie kawy na najwyższym poziomie jest priorytetem.
Podsumowanie
Choć proces wyboru ekspresu profesjonalnego jest utrudniony, zwracając uwagę na omówione cechy i wspomagając się przygotowaną przez nas listą sprawdzonych, polecanych marek, mamy nadzieję, że pomogliśmy w podjęciu właściwej decyzji. Wystarczy tylko obserwować, jak nasi goście delektują się pyszną, świeżo parzoną kawą – dokładnie taką, jak chcą!
Dodaj komentarz