Hotelarze i restauratorzy w UE

Hotelarze i restauratorzy w UE

W maju bieżącego roku minął dwuletni okres przejściowy po przyjęciu Polski do Unii Europejskiej. Kraje wspólnoty musiały podjąć decyzję, czy otwierają rynek pracy. Zdecydowało się na to sześć państw.

We Włoszech jest duże zapotrzebowanie na pracowników hoteli i restauracji.
Podstawowa pensja kelnera wynosi 800 euro, a 300 euro to napiwki. W Portugalii Polacy najczęściej pracują w hotelach i restauracjach oraz przy pracach sezonowych. Barmani oraz kelnerzy mogą tam zarobić 800 euro miesięcznie plus napiwki wynoszące nawet połowę ich wynagrodzenia. W Grecjii kelnerzy i barmani dostają około 700 euro miesięcznie, ale dodatkowo otrzymują napiwki w wysokości około 250 euro. W Hiszpanii nie ma problemów ze znalezieniem pracy w gastronomii. Kelnerzy i kucharze zarabiają nawet 950-1200 euro miesięcznie. Lepiej można zarobić w Islandii - minimalna pensja wynosi 1120 euro.Ľ

Staż pod patronatem księcia Walii

Youth Career Initiative to program praktyk pod honorowym patronatem księcia Walii Karola, dla młodych ludzi, którzy ukończyli szkołę średnią. Program ten oferują pięciogwiazdkowe hotele na całym świecie.

W Polsce realizuje go Stowarzyszenie Autokracja, działające w ścisłej współpracy z Międzynarodowym Forum Liderów Biznesu Księcia Walii, oprócz kursów Cień Menedżera i Autokracja (w których udział wzięło 1450 osób) trwa właśnie kompletowanie drugiej już edycji programu "Youth Career Initiative". Pierwszą zorganizował hotel Sheraton w Warszawie, i wzięło w niej udział 28 absolwentów szkół zawodowych, wytypowanych przez urząd pracy. Celem programu jest pokazanie młodym praktykantom możliwości rozwoju zawodowego w sektorze hotelarskim, a w efekcie poprawienia swojej sytuacji materialnej.

Bezrobotni absolwenci zaproszeni zostali na ośmiomiesięczny kurs, który w założeniu miał przygotowanie ich do pracy w branży hotelarskiej. Większość z nich dostała pracę w miejscu zamieszkania, a niektórzy, jak np. Marcin Przesmycki od razu po stażu został zatrudniony jako barman w Hotelu Westin.

W tej chwili pracuje w renomowanej restauracji na Nowym Świecie, ale jak sam podkreśla, staż w Sheratonie dał mu podstawy do osiągnięcia dzisiejszej pozycji w zawodzie, a hotele nie stanowią dla niego tajemnicy. W tym roku program 20-tygodniowych zajęć obejmować będzie zapoznanie się ze strukturą organizacyjną hotelu, praktyką w części gastronomicznej i hotelowej, szkolenie z zakresu usług (w tym w dziale sprzedaży, marketingu i public relations). Zajęcia są w równym stopniu połączeniem teorii i praktyki.

Intersun w nowej siedzibie

Firma Intersun poinformowała, że zakończyła budowę swojej nowej siedziby w Mikołowie koło Katowic, będącej obecnie największym i najnowocześniejszym centrum sprzedaży SPA & Wellness w Polsce. Począwszy od 18 września 2006 r. siedziba firmy znajduje się w nowym, ultranowoczesnym budynku z przestrzenną ekspozycją i prestiżową lokalizacją przy ulicy Katowickiej 121, gdzie na powierzchni 1200 mkw. zapewniono dogodne warunki do prezentowania

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *