5 października odbyła się inauguracyjna sesja drugiej edycji Akademii Hotelarstwa prowadzonej w ramach Akademii Hotelarza przez Francuski Instytut Zarządzania. Sesję poprowadził Michel Muszyński, dyrektor FIZ. Pierwsza, sesja Akademii poświęcona była specjalistycznemu marketingowi hotelarstwa. – Uczestnicy Akademii Hotelarstwa po cyklu wykładów dotyczących produktu, badań marketingowych oraz pozycjonowania obiektów noclegowych, mieli okazję skorzystać z symulatorów komputerowych – […]
10/2006
10/2006
Inauguracja Akademii Concierge
3 października w krakowskim hotelu Sympozjum odbyło się pierwsze z cyklu szkoleń Akademia Concierge zorganizowane przez Hotelarza i Concierge Polska w ramach Akademii Hotelarza. Akademię Concierge prowadziły dr Katarzyna Grzegorzewska i Sylwia BortniakW szkoleniu „Concierge – poradnik menedżera” wzięło udział 16 osób reprezentujących kadrę zarządzającą m.in. hoteli Copernicus, Europejski, Hotel System, Ostoya Palace, Pod Różą, […]
Ruszyła Akademia Inwestycji Hotelarskich
7 listopada w Hotelu Nadmorskim w Gdyni odbyło pierwsze z cyklu szkoleń Akademii Inwestycji Hotelarskich zorganizowane przez miesięcznik „Hotelarz” w ramach Akademii Hotelarza, skierowane do właścicieli, kadry zarządzającej i instytucji zainteresowanych rozwojem obiektów hotelowych lub nowymi inwestycjami W całodniowym szkoleniu w Hotelu Nadmorskim wzięło udział 30 osób. Reprezentowały one przede wszystkim podmioty, które są na […]
Tuńczyk z kuskusem i sosem wasabi
Składniki (4 porcje) świeży filet z tuńczyka – 1 kg kasza kuskus – 250 g pomidory suszone – 100 g chrzan wasabi – 50 g śmietana 30-proc. – 200 ml wino białe – 20 ml Ľ cytryna – 1/2 szt. sałata dekoracyjna – 100 g oliwa do usmażenia ryby sól i biały pieprz do smaku […]
Gastronomia idzie na zakupy
Hotelowa gastronomia dba o zróżnicowanie źródeł dostaw produktów spożywczych. Elementami decydującymi o wyborze są: jakość, terminowość i cena Według wielu smakoszy, czasy, gdy punkty gastronomiczne korzystały wyłącznie z naturalnych produktów spożywczych, nieskażonych konserwantami, ulepszaczami i im podobnymi substancjami minęły bezpowrotnie. Tempo życia i żywienia, „fastfoodyzacja” gastronomii a wreszcie ekonomika kuchni, wymuszają na restauracjach i barach […]
Co to jest ośrodek SPA?
Inwestycji w SPA – i to zarówno w nowych hotelach, jak i już istniejących – nie brakuje, jednak za dwa, trzy lata nie każdy obiekt będzie mógł być uznany za SPA, tak jak się dzieje obecnie Dziś wystarczy mieć minibasen, saunę czy kapsułę, by nazwać się SPA, ale my pragniemy to zmienić – mówi Rafał […]
Dobry grunt pod nogami
Najlepiej w hotelach sprawdzają się wykładziny wykonane z włókna będącego mieszanką naturalnej wełny i tworzywa sztucznego Gość, który spędza w hotelu dobę, dwie lub więcej powinien się w nim czuć jak w domu. Zaprojektowanie i wyposażenie obiektu w ten sposób, by czuł się w nim dobrze każdy z tysięcy gości, który go odwiedzi, jest sztuką. […]
Zanim zapłacisz za SPA
Chociaż w budowę hotelowego SPA trzeba zainwestować kilkaset tysięcy złotych, są duże szanse, że mimo rosnącej konkurencji inwestycja się zwróci. Moda na SPA przyszła do Polski kilka lat temu, wyprzedzając nieznaczne ożywienie inwestycji na rynku hotelarskim. Według przedstawicieli branży dynamiczny rozwój hoteli SPA na rozwiniętych rynkach Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych i rentowność tego typu […]
Trzy oblicza popytu
Myśląc o poważnej analizie rynku dla potrzeb hotelowego projektu inwestycyjnego, musimy wziąć pod uwagę trzy rodzaje popytu na usługi noclegowe Gdy myślimy o inwestycji, szczególnie związanej z budową nowego obiektu, warto przed przystąpieniem do tworzenia jakichkolwiek prognoz wyników tego hotelu zbadać rynek i sporządzić prognozę popytu na usługi hotelowe, szczególnie w segmencie, który nas interesuje. […]
Pora na kolokwium
Po osiemnastu artykułach-wykładach o rachunkowości zarządczej, pora na sprawdzenie wiedzy tych czytelników „Hotelarza”, którzy śledzą cykl. W poprzednich odcinkach dominującym tematem była efektywność inwestycji, jej ocena przed zaangażowaniem środków finansowych i bieżąca kontrola w trakcie realizacji, jeśli zmieniają się warunki działania oraz po uruchomieniu projektu. Proszę wskazać prawidłową odpowiedź na poniższe pytania (tylko jedna odpowiedź […]