Odpowiedzialni za piętra i pokoje

ht_2008_01-1.jpgW grudniowym Hotelarzu zastanawialiśmy się nad istotą pracy oraz predyspozycjami, jakimi powinni się charakteryzować pracownicy służby pięter w obiektach noclegowych. W tym materiale przedstawiamy zadania i miejsce służby pięter w schemacie organizacji pracy hotelu

Pewien starszy hotelarz powiedział mi przy okazji zbierania informacji do tego materiału, że termin służba pięter zastąpił powszechnie używane jeszcze latach 60. słowo pokojówka, a obecni kierownicy, czy też menedżerowie pięter przedwojenny termin gospodyni. Fakt, gospodyniami sprawującymi kierownictwo nad całym personelem żeńskim, czyli pokojowymi, korytarzowymi, a nawet praczkami i szwaczkami były wówczas wyłącznie kobiety, ale zmieniły się i czasy, i sposób pracy, i funkcje hotelowego personelu. Ale pokojowe zostały i zarówno swoją pracą, jak i liczebnością tworzą rdzeń służby pięter.

Służba pięter
- tradycyjny schemat, wymagania i obowiązki Kierownik służby pięter Zazwyczaj na tym stanowisku wymagane są: wykształcenie hotelarskie (średnie lub wyższe), znajomość co najmniej jednego języka obcego, preferowany angielski, obsługa komputera, umiejętności organizacyjne, zdolności interpersonalne, uczciwość oraz zamiłowanie do porządku.

Obowiązki:
  • zapewnienie czystości pokoi i innych pomieszczeń hotelowych,
  • stała kontrola pracy pokojowych i inspekcji pięter,
  • organizowanie i koordynowanie pracy pokojowych,
  • prowadzenie ewidencji środków trwałych znajdujących się w pokojach,
  • kontrolowanie stanu wyposażenia pokoi,
  • prowadzenie podręcznego zapasu środków czystości i sprzętu,
  • przekazywanie do recepcji przedmiotów uszkodzonych,
  • zgłaszanie uszkodzeń i szkód do remontu lub wymiany,
  • współpraca z recepcją w zakresie wykorzystania pokoi
  • prowadzenie ewidencji rzeczy pozostawionych przez gości

Miejsce w hotelu

Jak wspomnieliśmy, funkcję kierowniczą sprawuje obecnie kierownik, ew. menedżer służby pięter. Bywa on też często nazywany kierownikiem częścht_2008_01-15.jpgi mieszkalnej hotelu, a w obiektach o mniejszej liczbie pokoi, ale z rozbudowanymi innymi częściami, np. gastronomiczną lub rekreacyjno-wypoczynkową, po prostu kierownikiem hotelu. W zależności od wielkości hotelu, a co za tym idzie i liczebności personelu kierownik służby pięter albo podlega bezpośrednio dyrektorowi, albo kierownikowi hotelu.

W niektórych schematach funkcjonalnych służb hotelowych można również spotkać się z bezpośrednią podległością szefa służby pięter kierownikowi recepcji. Zasadniczo nie ma na to reguły, ale dominuje bezpośrednia podległość tej funkcji dyre [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne rabaty na szkolenia organizowane w ramach Akademii Hotelarza
  • Rabat uzależniony od długości trwania prenumeraty
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza napisz skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Piotr Lutycki

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *