Fundusze UE mogą pomóc Polsce centralnej

Jan Kordasiewicz

Autor jest wspólnikiem w Kancelarii Doradztwa Gospodarczego Cieślak & Kordasiewicz. Specjalizuje się
w obsłudze przedsiębiorstw w zakresie pozyskiwania dofinansowania zewnętrznego, ze szczególnym uwzględnieniem sektora turystycznego oraz sportowo
- rekreacyjnego




Fundusze Unii Europejskiej pozwalają na pozyskanie środków finansowych na rozwój lub rozpoczęcie działalności w sektorze usług turystycznych lub noclegowych. W tym miesiącu przedstawiamy warunki, które muszą spełnić przedsiębiorcy z województw centralnej Polski: z mazowieckiego, łódzkiego oraz świętokrzyskiego





Artykuł jest ostatnim z publikowanego w "Hotelarzu" od jesieni roku 2007 cyklu tekstów mających na celu przedstawienie właścicielom obiektów noclegowych szans na uzyskanie dofinansowania w ramach szesnastu regionalnych programów operacyjnych.



Województwo
Mazowieckie




Władze samorządowe województwa mazowieckiego zdecydowały, że w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego nie zostanie wprowadzone działanie ukierunkowane celowo na rozwój przedsiębiorców prowadzących działalność w sektorze turystycznym. Hotelarze powinni więc przygotować się na mniejsze inwestycje, stanowiące część prowadzonego procesu i jednocześnie będące interesującym produktem lub technologią umożliwiającą dynamiczny rozwój firmy. Konkurowanie z przedsiębiorstwami prowadzącymi inną działalność usługową oraz produkcyjną w różnych obszarach, będzie wymuszało na wnioskodawcach zaproponowanie ciekawego produktu turystycznego, który wyróżni się na tle projektów z branży informatycznej, medycznej, budowlanej, poligraficznej i innych. W ramach działania 1.5. "Rozwój przedsiębiorczości" wsparcie przyznawane będzie na projekty polegające na dokonywaniu inwestycji początkowych, w tym inwestycje w środki trwałe oraz wartości niematerialne i prawne związane z:

  • utworzeniem nowego przedsiębiorstwa,

  • rozbudową istniejącego przedsiębiorstwa,

  • dywersyfikacją produkcji przedsiębiorstwa poprzez wprowadzenie nowych, dodatkowych produktów,

  • zasadniczą zmianą dotyczącą procesu produkcyjnego w istniejącym zakładzie,

  • nabyciem środków trwałych bezpośrednio związanych z przedsiębiorstwem, które zostało zamknięte lub zostałoby zamknięte, gdyby zakup nie nastąpił, prz
[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl



Autor: Jan Kordasiewicz

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.