Hotelarze na topie

Hotelarstwo i gastronomia to świetnie rozwijające się branże na całym świecie. Podkarpacka młodzież, widząc szansę na dobrą pracę w przyszłości, chętnie wybiera szkoły proponujące naukę na tych właśnie kierunkach. Zawodu uczy się na praktykach zawodowych w najlepszych obiektach hotelarskich i gastronomicznych. Oferty pracy dla recepcjo­nistów, pracowników hoteli, kucharzy i kelnerów spły­wają do Polski z całego świata zwłaszcza w sezonie turystycznym. Poszukiwani są pracownicy tych branż m.in. w Grecji, Hiszpanii, we Francji, Niemczech oraz na Cyprze. Proponowane tam zarobki są dużo wyższe od tych w kraju, więc nie dziwi, że spo­ro młodzieży wyjeżdża za granicę tuż po zakończeniu edukacji. Uczniowie Zespołu Szkół w Wysokiej koło Łańcuta uczą się tych za­wodów w technikum kel­nerskim, technikum hote­larskim oraz technikum żywienia i gospodarstwa do­mowego. Praktyki zawodowe odbywa­ją w hotelach, uzdrowiskach, gospodarstwach agroturystycz­nych, schroniskach, pensjona­tach czy domach wczasowych. Szkoła kieruje ich do obiektów m.in. w Bieszczadach albo nad morzem. Co roku uczniowie z Wy­sokiej organizują również "Dzień Hotelarza", prezen­tując nabyte umiejętności. W tym roku w szkolnych klasach urządzili pokoje ho­telowe, wzorując się na meksykańskich, włoskich hotelach. Mimo że w szkolnych wa­runkach nie można dokładnie odtworzyć standardu luksuso­wego hotelu, efekt pracy uczniów był zdumiewający. Oprócz aranżacji pokoi można było też zobaczyć przepiękne, eleganckie dekoracje stołów oraz potrawy przygotowane przez młodych kucharzy.

Źródło: SUPER NOWOŚCI (2009-01-08) str.: 14

Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *