Artur Grajber szefem kuchni w Mamaison Hotel Le Regina   PERSONALIA

Wieloletni szef kuchni w warszawskim hotelu Sheraton, ostatnio pracujący w Kołobrzegu Artur Grajber został szefem kuchni Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie.

Artur Grajber w 1989 r. rozpoczął pracę w pierwszej Polsce restauracji serwującą dania kuchni greckiej Parnas –w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu, a już jako szef zmiany brał udział w ponownym otwarciu Hotelu Bristol w 1992 r. Jako szef kuchni otwierał Restaurację 99 w Warszawie, która zdobyła tytuł Restauracji Roku 1998. Następne otwarcia, którym przewodził to pierwszy mini browar i restauracja Soma na ul. Foksal oraz wyzwanie na większą skalę – otwarcie The Westin Warsaw sieci Starwood Hotels and Resorts, który otrzymał dwie z rzędu nagrody dla najlepszego hotelu marki Westin w Europie. Artur Grajber był pierwszym szefem kuchni – Polakiem w tej grupie hotelowej.

Od 2006 przez 10 lat był szefem kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie, w którym zarządzał ponad 40-osobowym zespołem w trzech restauracjach i jednym z największych w Polsce zespołów cateringu zewnętrznego jak i wewnętrznego organizując imprezy do 5,5 tys. osób. W sieci Starwood współpracował przy otwieraniu nowych hoteli Sheraton w Polsce (w Krakowie, Poznaniu i Sopocie) oraz przez dekadę gotował i obsługiwał w najmniejszej restauracji w Polsce Chefs Table mieszczącej się na zapleczu kuchni Sheraton Warsaw Hotel. W 2018 r. był naczelnym szefem Belvedere Gourmet Group, a następnie szefem kuchni w Hotelu Newskanpol i restauracji Sublima w Kołobrzegu.

Miał okazję gotować dla członków rodzin królewskich i czołowych polityków, m.in. dla Królowej Hiszpańskiej Zofii, Króla Szwecji Karola XVI Gustawa, Króla Norwegii Haralda V, Prezydenta Federacji Rosyjskiej Dmitrija Miedwiediewa, Przewodniczącego Parlamentu Europejskiego Donalda Tuska, Prezydentów Polski: Lecha Wałęsy, Aleksandra Kwaśniewskiego, Lecha Kaczyńskiego, Bronisława Komorowskiego.

W gotowaniu lubi wyzwania, łączenie smaków i technik z różnych stron świata, a szczególną estymą darzy kuchnię polską i rodzime regionalne produkty. Nadaje im nowoczesny smak i wygląd szanując jednocześnie tradycje i właściwości produktu.


Komentarze

  • Spółka Polskie Wydawnictwa Specjalistyczne ProMedia Sp. z o.o., nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii zamieszczanych przez użytkowników portalu.
  • Spółka zastrzega sobie prawo do usuwania komentarzy naruszających prawo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *