Król na pół gwizdka

Luksusowy hotel Król Kazimierz, w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą, jeszcze nie gotowy, jednak już przyjmuje gości. Chociaż w hotelu trwają nadal prace wykończeniowe, to od kilku tygodni przyjmuje grupy zorganizowane. Goście ci są informowani o niedogodnościach. Indywidualnych osób jeszcze nie przyjmujemy – dowiedział się „Hotelarz” od pracownika recepcji hotelu Król Kazmierz. Jak nas poinformowano obiekt […]

Czytaj dalej


Turystyka

Jest to piąte, rozszerzone i zmienione wydanie podręcznika akademickiego poświęconego zagadnieniom turystyki krajowej i zagranicznej. Autor, wykładowca turystyki na wyższych uczelniach, przedstawia definicję turystki oraz kryteria jej podziału, opisuje rodzaje usług turystycznych, wskazuje funkcje i dysfunkcje współczesnej turystyki. Podręcznik poddaje również analizie czynniki decydujące o rozwoju współczesnej turystyki, opisuje krajowy i międzynarodowy ruch turystyczny oraz […]

Czytaj dalej


Słońce nad polskim hotelarstwem

W to, że rynek usług hotelarskich w Polsce rozwija się, nie wątpi nikt. Rozbieżność zdań dotyczy tempa wzrostu i dystansu, jaki dzieli nas chociażby od najbliższych sąsiadów – Czechów Za wcześnie jeszcze na pełny bilans roku 2006 na polskim rynku hotelarskim. O ile można przedstawić główne trendy mijającego roku, to na zestawianie wartości inwestycji z […]

Czytaj dalej


Sztuka zarządzania organizacjami.Zasoby, sposoby, perspektywy

Literatura poświęcona sposobom i metodom skutecznego zarządzania organizacjami jest nader obfita. Czym spośród niej wyróżnia się książka Stanisława Galaty, na co dzień kierującego Katedrą Zarządzania Strategicznego w Krakowskiej Szkole Wyższej? Autor w niezbyt obszernym (co jest zdecydowaną zaletą) opracowaniu porządkuje związaną z zarządzaniem organizacjami teorię, czyniąc ją przystępną dla nawet stosunkowo mało wyrobionego i unikającego […]

Czytaj dalej


Iwona Potrykus

Iwona Potrykus Jest zastępcą dyrektora hotelu ds. gastronomii. Sheraton Poznań Od początku kariery zawodowej związana z gastronomią i hotelarstwem. Pierwsze kroki stawiała, mając 17 lat jako pokojówka i kelnerka w nadmorskiej miejscowości Jastrzębia Góra. W 2002 roku ukończyła z wyróżnieniem i nagrodą rektora elitarną uczelnię: Akademię Morską w Gdyni, na kierunku zarządzanie i marketing. Była […]

Czytaj dalej


Andreas Wierus

Andreas Wierus Dyrektor sprzedaży w hotelu Hilton w Warszawie. Hilton Warsaw W roku 1999 ukończył szkołę hotelarską w Kolonii. Pracował w hotelu Dorint, w którym zdobył praktykę we wszystkich działach: od służby pokojowej po recepcję. W roku 2001 krótko pracował w hotelu Dorint w Poczdamie. W latach 2001-2003 był najpierw członkiem zespołu otwierającego hotel Dorint […]

Czytaj dalej


Wielki Grand Hotel

Położony na skraju sopockiej plaży Grand Hotel nie jest ani najstarszym, ani największym hotelem w Polsce. Jest hotelem najbardziej znanym, hotelem będącym synonimem luksusu i „lepszego świata” Trudno dziś wyobrazić sobie Sopot bez dwóch nierozerwalnie związanych ze sobą miejsc – mola i Grand Hotelu. Chociaż historia sopockiego mola zaczyna się w połowie XIX wieku, to […]

Czytaj dalej


Katarzyna Kołodziejczyk

Katarzyna Kołodziejczyk Dyrektor hotelu IBB Andersia w Poznaniu. IBB Andersia Hotel Poznań Od 1990 do 2006 pracowała Marriocie w Warszawie. M.in. w latach 1992-97 była asystentką dyrektora restauracji hotelu, pełniła funkcję kierownika ds. obsługi gości. W latach 2000-2003 jako kierownik działów obsługi gości pracowała jednocześnie przy innych projektach w ramach sieci hoteli Marriott. W okresie […]

Czytaj dalej


Thomas Preidelt

Thomas Preidelt Szef kuchni w hotelu Hilton w Warszawie Hilton Warsaw Jest urodzonym w Wiedniu Austriakiem. Zdobywał doświadczenie jako przedstawiciel swego kraju na wielu międzynarodowych konkursach oraz wystawach gastronomicznych. Karierę w sieci Hilton rozpoczynał w londyńskim hotelu Langham Hilton. Potem przez ponad trzy lata pracował w Hilton Munich City. W tym czasie sprawował pieczę nad […]

Czytaj dalej


Hotel w Parku Jurajskim

Pałacyk książąt Druckich-Lubeckich w Bałtowie jest jednym z wielu obiektów historycznych, na których wykorzystanie nie ma ani pomysłu, ani pieniędzy, więc niszczeją, popadając w coraz większą ruinę Wybudowany w Bałtowie pod koniec XIX wieku klasycystyczny pałacyk był do II wojny światowej siedzibą książąt Druckich-Lubeckich. Po wojnie mieściła się w nim szkoła rolnicza i do początku […]

Czytaj dalej