Iwona Potrykus

Iwona Potrykus Jest zastępcą dyrektora hotelu ds. gastronomii. Sheraton Poznań Od początku kariery zawodowej związana z gastronomią i hotelarstwem. Pierwsze kroki stawiała, mając 17 lat jako pokojówka i kelnerka w nadmorskiej miejscowości Jastrzębia Góra. W 2002 roku ukończyła z wyróżnieniem i nagrodą rektora elitarną uczelnię: Akademię Morską w Gdyni, na kierunku zarządzanie i marketing. Była […]

Czytaj dalej


Andreas Wierus

Andreas Wierus Dyrektor sprzedaży w hotelu Hilton w Warszawie. Hilton Warsaw W roku 1999 ukończył szkołę hotelarską w Kolonii. Pracował w hotelu Dorint, w którym zdobył praktykę we wszystkich działach: od służby pokojowej po recepcję. W roku 2001 krótko pracował w hotelu Dorint w Poczdamie. W latach 2001-2003 był najpierw członkiem zespołu otwierającego hotel Dorint […]

Czytaj dalej


Wielki Grand Hotel

Położony na skraju sopockiej plaży Grand Hotel nie jest ani najstarszym, ani największym hotelem w Polsce. Jest hotelem najbardziej znanym, hotelem będącym synonimem luksusu i „lepszego świata” Trudno dziś wyobrazić sobie Sopot bez dwóch nierozerwalnie związanych ze sobą miejsc – mola i Grand Hotelu. Chociaż historia sopockiego mola zaczyna się w połowie XIX wieku, to […]

Czytaj dalej


Katarzyna Kołodziejczyk

Katarzyna Kołodziejczyk Dyrektor hotelu IBB Andersia w Poznaniu. IBB Andersia Hotel Poznań Od 1990 do 2006 pracowała Marriocie w Warszawie. M.in. w latach 1992-97 była asystentką dyrektora restauracji hotelu, pełniła funkcję kierownika ds. obsługi gości. W latach 2000-2003 jako kierownik działów obsługi gości pracowała jednocześnie przy innych projektach w ramach sieci hoteli Marriott. W okresie […]

Czytaj dalej


Thomas Preidelt

Thomas Preidelt Szef kuchni w hotelu Hilton w Warszawie Hilton Warsaw Jest urodzonym w Wiedniu Austriakiem. Zdobywał doświadczenie jako przedstawiciel swego kraju na wielu międzynarodowych konkursach oraz wystawach gastronomicznych. Karierę w sieci Hilton rozpoczynał w londyńskim hotelu Langham Hilton. Potem przez ponad trzy lata pracował w Hilton Munich City. W tym czasie sprawował pieczę nad […]

Czytaj dalej


Hotel w Parku Jurajskim

Pałacyk książąt Druckich-Lubeckich w Bałtowie jest jednym z wielu obiektów historycznych, na których wykorzystanie nie ma ani pomysłu, ani pieniędzy, więc niszczeją, popadając w coraz większą ruinę Wybudowany w Bałtowie pod koniec XIX wieku klasycystyczny pałacyk był do II wojny światowej siedzibą książąt Druckich-Lubeckich. Po wojnie mieściła się w nim szkoła rolnicza i do początku […]

Czytaj dalej


Pierwszy Etap w Warszawie

W drugiej połowie grudnia pierwszych gości przyjmie jednogwiazdkowy hotel Etap Warszawa Centrum zlokalizowany przy ulicy Zagórnej na działce, którą do grudnia 2005 roku zajmował hotel Solec. Warszawski Etap jest drugim obiektem tej wprowadzanej przez Orbis ekonomicznej marki strategicznego – partnera spółki Accor – pierwszym, który został zbudowany od podstaw. W budynku znajduje się 176 pokoi […]

Czytaj dalej


Bert Fol

Bert Fol Dyrektor generalny hotelu Hilton w Warszawie. Hilton WarsawBezpośrednio przed objęciem tej funkcji przez niemal trzy lata był dyrektorem generalnym hotelu Athenee Palace Hilton w Bukareszcie. Wcześniej kierował hotelami sieci Hilton na Rodos, w Tabie, Egipcie i na Pustyni Synaj. Prowadził również hotele sieci Hilton i Forte w kilku miastach Wielkiej Brytanii. Pan Fol […]

Czytaj dalej


Łódzki Andels w połowie 2008 roku

Warimpex kupił budynek należący do centrum handlowego Manufaktura w Łodzi, które powstało w budynkach dawnej fabryki włókienniczej Izraela Poznańskiego. Inwestor nabył nieruchomość od firmy Apsys z myślą o uruchomieniu tam czterogwiazdkowego hotelu Andels. Projekt zakłada wybudowanie 168 pokoi, 5 sal konferencyjnych oraz luksusowych apartamentów z przeznaczeniem na sprzedaż. W sumie inwestycja obejmie nieruchomość o łącznej […]

Czytaj dalej


Akademia Hotelarza pod Wawelem

W krakowskim hotelu Orbis Cracovia 28 listopada miało miejsce kolejne spotkanie Akademii Inwestycji Hotelarskich, z osobami i firmami chcącymi inwestować na rynku hotelarskim. W całodniowym szkoleniu wzięło udział 42 słuchaczy, przede wszystkim osób prywatnych i przedstawicieli firm, które w najbliższej przyszłości zamierzają zbudować lub rozbudować swoje obiekty noclegowe. Wśród uczestników przeważały osoby z województwa małopolskiego, […]

Czytaj dalej