Oszczędność i lepsza płynność finansowa

Ewa Bednarz, dziennikarz ekonomiczny i ekspert zajmująca się tematyką finansową. Publikuje m.in. w Gazecie Prawnej i Newsweek Polska. Jest również redaktorem naczelnym czasopism Antyki i Modern Art Wyposażenie pokoi lub sali konferencyjno-bankietowej? A może hotel? Nie ma problemu. Dziś wyleasingować można niemal wszystko. Szybciej i taniej niż w banku, a przy okazji można zaoszczędzić na […]

Czytaj dalej


Hotelarz dzisiaj

Hotelarz ma 45 lat. Wprawdzie tradycja zobowiązuje, cóż by jednak znaczyła, gdyby z sięgających niemal półwiecza doświadczeń, nie wynikały aktualne, nowoczesne i pożyteczne dla czytających treści. Czym jest i gdzie jest Hotelarz dziś? Przez ponad trzydzieści lat od początku ukazywania się najpierw jako Biuletyn ZPHT a potem jako Hotelarz miesięcznik nie miał konkurencji. Pojawiła się […]

Czytaj dalej


W niszy hotelarskiej…

Przez pięć lat byłem redaktorem „Hotelarza”. Gdy w ankietach personalnych kolejnych uczelni, w których pracuję, podaję tę informację, budzi ona sensację. Cóż bowiem wspólnego z hotelarstwem może mieć poeta i profesor uniwersytecki, specjalizujący się w tak delikatnej materii, jak współczesna liryka polska? Okazuje się, że ma, gdyż właśnie „Hotelarz” stał się tym miejscem, w którym […]

Czytaj dalej


Po co nam concierge

Sylwia Bortniak Autorka jest socjologiem, reprezentuje firmę Concierge Polska W Polsce mało pisze się o profesji concierge. Brakuje także spolszczonej wersji słowa, a z krótkich wzmianek można się dowiedzieć, że „konsjerż” to osoba wykonująca obowiązki lokujące się między czynnościami kamerdynera i portiera hotelowego W ciągu ostatnich kilkunastu lat świat usług i jego powszechne rozumienie zmieniły […]

Czytaj dalej


A może wywiadzik z… samym sobą

Jednym z najczęściej stosowanych przez obiekty noclegowe we współpracy z mediami instrumentów public relations jest wywiad. Niestety, ta wydawałoby się najprostsza forma komunikowania się z potencjalnymi klientami, jest zarówno przez hotele, jak i firmy z branży bardzo rzadko wykorzystywana w sposób efektywny Większość artykułów i publikacji poświęconych public relations obiektów noclegowych przedstawia prawdy objawione już […]

Czytaj dalej


Hotele w czystej formie

Mimo że na świecie hotele design są wznoszone od wczesnych lat 70., w Polsce do tej pory stanowiły rzadkość. Ten jednak rok może być dla obiektów tego rodzaju przełomowy i za kilka lat we wnętrzach takich, jak w prezentowanym na zdjęciach sztokholmskim Nordic Light Hotelu, będziemy mogli zamieszkać nad Odrą, Wisłą i Wartą Wspólną cechą […]

Czytaj dalej


Rycerskie obowiązki Lubiczów

Jacek Czepczyk Autor jest dyrektorem hotelu Europejski w Krakowie, jest również prezesem Małopolskiej Izby Hotelarskiej „Gremium” Hotel Europejski w Krakowie, znajdujący się przy ulicy Lubicz, jest zarządzany przez czwarte już pokolenie potomków Łapińskich herbu Lubicz Protoplastą hotelarskiego rodu Lubicz-Łapińskich był dr Jan Kazimierz Lubicz-Łapiński, wspaniały prawnik i architekt, który na przełomie XVIII i XIX wieku […]

Czytaj dalej


Czy to jeszcze kolacja?

Wojciech Łopaciński Autor jest doświadczonym hotelarzem, dyrektorem hotelu Filmar w Toruniu. Talerz z kurczakiem po tajsku, przynoszony przez kelnera do stolika gościa po godzinie siedemnastej, dla jednych jest jeszcze obiadem, dla innych już kolacją. Osoby mniej biegłe w etykiecie nazywają taki posiłek… obiadokolacją. Po hotelowych: śniadaniu i obiedzie, o których pisałem w poprzednich numerach „Hotelarza”, […]

Czytaj dalej


Sandacz grillowany na sosie z chrzanu i kiermusianki

Składniki: Filet z sandacza 500 g Ząbek czosnku 4 sztuki Korzeń chrzanu 5 sztuk Sok z cytryny Oliwa 50 ml wódki kiermusianki, chrzanówki lub żurawinowej Śmietanka 32 proc. Sól, pieprz, papryka słodka mielona Sposób przygotowania Filet z sandacza marynujemy w czosnku, oliwie, soku cytrynowym i przyprawach ok. 12 godzin, a następnie grillujemy. Z chrzanu, kiermusianki […]

Czytaj dalej


Krzysztof Sawicki

Szef kuchni w Kiermusach Dworku nad Łąkami koło Tykocina. Absolwent białostockiego technikum gastronomicznego. Karierę zawodową rozpoczynał w białostockich restauracjach Chińska i Arsenał jako młodszy kucharz. Pracę w hotelowej gastronomii zaczynał w 1996 roku w hotelu Pastel także w Białymstoku. Z Kiermusami związany od roku 2000, od kiedy pełni funkcję szefa kuchni, tego obiektu noclegowego. Wielokrotnie […]

Czytaj dalej