Grand w barwach Mercure

Remontowany od kilkunastu miesięcy „na raty” Hotel Grand Warszawa przyjął na początku maja pierwszych gości pod nową marką hotel Mercure Grand. W mającym ponad pół wieku obiekcie zmieniła się nie tylko marka ale i standard pokoi. W pierwszym etapie oddano do użytku 158 z 299 nowych pokoi. Kosztem zmniejszenia liczby z 354 zwiększono ich powierzchnię […]

Czytaj dalej


Nie w Gdańsku, ale w Oliwie

Zlokalizowanym na skraju Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego w XVII-wiecznym budynku hotel Dwór Oliwski wydaje się jednym z najładniejszych i najbardziej racjonalnie urządzonych obiektów noclegowych w zabytkach Oliwa, dzielnica Gdańska, kojarzy się przybyszom z głębi Polski przede wszystkim z pochodzącą z połowy XIV wieku katedrą i odbywającymi się w niej koncertami organowymi, z otaczającym ją parkiem, z […]

Czytaj dalej


Rynek noclegowy w Krakowie

W połowie czerwca w Krakowie funkcjonowało 110 skategoryzowanych hoteli posiadających łącznie niemal 11,7 tys. miejsc noclegowych. Kolejne pięć budowanych obiektów dysponuje promesami. Wśród funkcjonujących hoteli najwięcej, bo aż 64, to obiekty o standardzie trzech gwiazdek. Dysponują one ponad połową wszystkich miejsc noclegowych w hotelach skategoryzowanych. Struktura bazy hotelowej Krakowa, wyraźnie odbiega od średniej krajowej. Większy […]

Czytaj dalej


Dobry telewizor dla hotelu

W ciągu niespełna kilkunastu lat odbiornik telewizyjny stał się nieodłącznym elementem wyposażenia niemal każdego pokoju hotelowego. Telewizor hotelowy nie tyle nawet zastąpił radio, co je zawłaszczył. A czy coś może zastąpić telewizor? Hotele, nawet te jedno-, czy dwugwiazdkowe, od których przepisy kategoryzacyjne nie wymagają posiadania odbiorników telewizyjnych w pokojach, nie wzbraniają się przed ich posiadaniem. […]

Czytaj dalej


I Festiwal kultury Średniowiecza MASURIA 2008

Święci i świętowanie w Średniowieczu. Artystyczne i duchowe formy MASURIA 2008 RYN, 25-27 lipca 2008 Zapraszamy dowzięcia udziału niepowtarzalnym wydarzeniu – I Festiwalu Kultury Średniowiecza MASURIA 2008. Festiwal odbędzie się w ryńskim zamku w dniach 25-27 lipca 2008 r. W trzydniowej imprezie weźmie udział ponad 350 rycerzy, którzy rozłożą się obozem w grodzie zbudowanym specjalnie […]

Czytaj dalej


Unia może dofinansować szkolenia dla pracowników

Hotelarze uzyskali możliwość ubiegania się o dofinansowanie przeznaczone na podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracowników w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Własne programy szkoleniowe będą mogły tworzyć większe podmioty prowadzące działalność hotelarską, w szczególności zaś hotele sieciowe Program Operacyjny Kapitał Ludzki Celem głównym Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki jest „wzrost poziomu zatrudnienia i spójności społecznej”. Jego osiągnięcie ma […]

Czytaj dalej


Opłata miejscowa a kasa rejestrująca

Marek Piotrowski, autor jest prawnikiem, doradcą podatkowym Czy pobierana w hotelu opłata klimatyczna winna być ewidencjonowana za pomocą kasy rejestrującej? Nie. Jednak problem istnieje, dlatego warto przybliżyć osobom i instytucjom prowadzącym obiekty noclegowe zasady i charakter poboru opłaty miejscowej Podstawę prawną dla pobierania opłaty zwanej popularnie klimatyczną stanowi art. 17 ust 1 ustawy z 12 […]

Czytaj dalej


Hotel z duszą

W przypadku hoteli, w których gra się nie tylko architekturą i detalem, ale przede wszystkim związanym z historią klimatem, nie jest tak łatwo znaleźć odpowiednie miejsce na nową inwestycję – mówi Jerzy Donimirski, prezes Donimirski Boutique Hotels Należące do Pana hotele mieszczą się w obiektach zabytkowych. Czy przy tego typu inwestycjach nie miewa Pan kłopotów […]

Czytaj dalej


Więcej szkół, mniej hotelarzy

Jeszcze kilkanaście lat temu technika hotelarskie i szkoły policealne o profilu hotelarskim, kojarzyły się z edukacją dość elitarną. Przez sito egzaminacyjne przechodziło niewielu kandydatów, co miało gwarantować, że do placówek dostawali się najlepsi. Dziś szkoły takie powstają jak grzyby po deszczu i pojawiają się w miastach, które do tej pory nie miały żadnych tradycji turystycznych […]

Czytaj dalej


Personel, personel, personel…

„Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja… „miał kiedyś odpowiedzieć twórca najbardziej bodaj znanej na świecie marki hotelowej – Conrad Hilton, zapytany o receptę na sukces w hotelarstwie. Niestety ani biografowie, ani historycy nie przytaczają zazwyczaj tego, co powiedział dalej. Najprawdopodobniej nie powiedział już nic. Pewnie dlatego część inwestorów oraz hotelarzy trzyma się tej wersji, lokując hotele w miejscach, […]

Czytaj dalej