W "Dzienniku Ustaw" opublikowano rozporządzenie regulujące funkcjonowanie hoteli w okresie od 6 do 25 czerwca. Zgodnie z wcześniejszą deklaracją ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, hotele do wakacji nadal mogły będą udostępniać gościom maksymalnie do 50 proc. dostępnych pokoi, jednak do limitów tych nie będą zaliczane osoby w pełni zaszczepione. Zasada ta nie dotyczy niestety ozdrowieńców.
![](https://www.e-hotelarz.pl/wp-content/uploads/2021/06/AdobeStock_373781967-1024x684.jpeg)
Zaszczepieni nie będą wliczać się także do limitów podczas imprez, zgromadzeń, czy targów.
Na jakiej podstawie zaliczać gości do grupy zaszczepionych?
Nie ma tu jasnej wykładni. Jak poinformował minister zdrowia, - Organizator imprezy będzie zobowiązany do sprawdzenia, czy dany uczestnik imprezy jest zaszczepiony i nie wlicza się do limitu. Uczestnik natomiast będzie zobowiązany do udowodnienia, że został zaszczepiony. Po 10 czerwca planujemy powszechne udostępnienie aplikacji, która będzie czytnikiem, pozwalającym bezpośrednio odczytać potwierdzenie szczepienia - dodał Niedzielski.
W praktyce sprowadzać się to będzie najprawdopodobniej do oświadczeń gości dotyczących szczepień. IGHP wystąpiła do Ministerstwa Zdrowia z pismem "z prośbą o doprecyzowanie kilku kwestii z rozporządzenia, m.in., w jaki sposób hotelarze mają weryfikować osoby zaszczepione, jak traktować zajęty pokój, gdy tylko jeden z gości w nim przebywający jest zaszczepiony oraz jak ma wyglądać oświadczenie gościa".
Co z restauracjami?
Restauracje hotelowe do 25 czerwca działać mogą także w ścisłym reżimie sanitarnym – maks. 50 proc. obłożenia lokalu. Obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
Komentarze