„Nowoczesne hotelarstwo. Od projektowania do wyposażenia”

pod. redakcją Zenona BłądkaAutorzy: Zenon Błądek, Włodzimierz Błądek, Sławomir ManikowskiPalladium Architekci, Wydanie II   Pozycja ta stanowi vademecum specjalistycznej wiedzy na temat współczesnego hotelarstwa, podanej w sposób przystępny, fachowy i bogato ilustrowany różnorodnymi przykładami realizacji. Na ponad 300 stronach omówione są punkt po punkcie wszystkie elementy inwestycji hotelowej wraz ze zdjęciami, wykresami i projektami architektonicznymi. […]

Czytaj dalej


„Bezpieczny hotel. Wybrane zagadnienia”

Pod redakcją Witolda Drogonia Instytut Wiedzy i Umiejętności, Warszawa Publikacja   „Bezpieczny hotel. Wybrane zagadnienia” jest próbą udzielenia wyczerpujących i wszechstronnych odpowiedzi na fundamentalne w hotelarstwie pytanie: jak uczynić hotel miejscem bezpiecznym i wolnym od zagrożeń, których we współczesnym świecie jest coraz więcej. Wydawnictwo adresowane jest do właścicieli i managerów bazy noclegowej, a także do […]

Czytaj dalej


„Nowoczesne hotelarstwo. Od projektowania do wyposażenia”

pod. redakcją Zenona BłądkaAutorzy: Zenon Błądek, Włodzimierz Błądek, Sławomir ManikowskiWydawnictwo: Palladium Architekci „Nowoczesne hotelarstwo. Od projektowania do wyposażenia” pod redakcją Zenona Błądka to encyklopedia wiedzy o zasadach programowania, projektowania, realizacji i wyposażania obiektów hotelowych. Powinna to być obowiązkowa pozycja na półce każdego inwestora hotelarskiego i architekta, który zabiera się za takie zlecenie. Na blisko 350 […]

Czytaj dalej


MEGATREND Wellness & SPA dla usług wolnego czasu i hotelarstwa w XXI wieku

Na rynku ukazała się polska publikacja poświęcona tematyce Wellness i SPA autorstwa Nataszy Sallmann. Książka powstała z myślą o osobach zainteresowanych poszerzeniem swojej wiedzy na ten temat. Adresowana jest nie tylko do hotelarzy i inwestorów, ale także do architektów programujących usługi w hotelach o profilu Wellness i SPA, jak również do studentów uczelni hotelarsko-turystycznych oraz […]

Czytaj dalej


Ekoturystyka

Ukazało się trzecie wydanie książki „Ekoturystyka” Dominiki Zaręby, pierwszej publikacji dotyczącej ekoturystyki w Polsce. Książka porusza problem ekoturystyki jako formy turystyki zrównoważonej, która przyczynia się do ochrony środowiska oraz przynosi korzyści ekonomiczne i poprawę jakości życia społeczności lokalnych w najbardziej atrakcyjnych przyrodniczo i kulturowo zakątkach świata. W publikacji znajdują się liczne przykłady rozwiązań proekologicznych w […]

Czytaj dalej


Organizacja pracy w hotelarstwie

Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych, a także dla wszystkich osób zainteresowanych pracą w hotelarstwie. Został napisany zgodnie z nową podstawą programową dla zawodu technik hotelarstwa. Jest to rozszerzona wersja podręcznika Hotelarstwo. Organizacja i technika pracy. Jego główne cele i zalety to przystępne omówienie zasad funkcjonowania rynku hotelarskiego i przedsiębiorstwa, jakim jest […]

Czytaj dalej


Turystyka, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce

Monografia „Turystyka, rekreacja, hotelarstwo i gastronomia w teorii i praktyce” wydana w serii Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu została przygotowana z myślą o osobach przyczyniających się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowane prace mogą być pomocne w dydaktyce ze studentami na […]

Czytaj dalej


Zielony Przewodnik Michelin. Polska

Ukazała się druga edycja „Zielonego Przewodnika Michelin. Polska”, na podstawie którego wielu turystów wybiera rejony, które zamierza odwiedzić, a potem szuka tam noclegów. W przewodniku opisano ponad tysiąc polskich atrakcji turystycznych wartych zobaczenia. Każde opisane miejsce – obiekt turystyczny, hotel, restauracja czy sklep – zostało sprawdzone przez francuskich i polskich podróżników, którzy zbierali informacje do […]

Czytaj dalej


Marketing usług hotelarskich

III wydanie, rozszerzone i uaktualnione, książki Marka Turkowskiego zawiera kompletne studium usługi hotelarskiej jako produktu, a także zagadnień związanych z jakością, ceną i promocją usług hotelarskich. Jej dodatkową zaletą jest przedstawienie ok. 160 przykładów z praktyki hotelarskiej z Polski i zagranicy. Zmiany w obecnym wydaniu polegają na uwzględnieniu najnowszej wiedzy na temat nowych form produktu, […]

Czytaj dalej


Organizacja pracy, cz. 1

Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa na poziomie technikum i szkoły policealnej autorstwa Tadeusza Tulibackiego, przez wiele lata związanego z redakcją „Hotelarza”, sekretarza generalnego Zrzeszenia Hoteli Turystycznych w latach 1977–1991, a wcześniej m.in. dyrektor Biura Turytyski Zagranicznej OST Gromada. Przez 27 lat reprezentował polskie hotelarstwo w Association Internationale de l’Hotellerie (AIH). W podręczniku, […]

Czytaj dalej