Zasłużyć na napiwek…

Pozostawianie napiwków to bardzo ciekawe zachowanie – zarówno z punktu widzenia psychologii, jak i ekonomii. Dawanie napiwków jest szeroko praktykowane, więcej: wręcz regulowane normą społeczną, choć przecież nie jest nakazane prawnie. W pojęciu ekonomistów jest to zachowanie zagadkowe i z pogranicza irracjonalności Im większy rachunek, tym większy napiwekW USA oferowanie napiwków to powszechnie akceptowana norma, […]

Czytaj dalej


Hotel Branicki otwarty

10 czerwca br. odbyło się oficjalne otwarcie czterogwiazdkowego Hotelu Branicki w Białymstoku. W uroczystości wzięło udział blisko 250 gości, między innymi Józef Klim, wiceprezydent miasta, Jerzy Półjanowicz, wicewojewoda podlaski, Andrzej Tadeusz Tanajewski, dyrektor generalny Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego. Uroczystość otwarcia uświetnił występ trio smyczkowego z Filharmonii Białostockiej. Całość poprowadziła Monika Luft, popularna prezenterka telewizyjna.

Czytaj dalej


Kluczbork – nowy hotel

Firma Styl Moden J.B. Kucharscy jest inwestorem hotelu, który ma być otwarty pod koniec roku w Kluczborku (woj. opolskie). Niewielki obiekt będzie mieścił się w trzykondygnacyjnym budynku o powierzchni użytkowej 720 mkw. Znajdzie się w nim 16 dwuosobowych pokoi i dwa apartamenty. Inwestor będzie się starał o dwie gwiazdki.

Czytaj dalej


CCTV firmy Panasonic

CCTV firmy Panasonic Na rynku pojawiły się pierwsze kamery z przetwornikiem superdynamicznym trzeciej generacji. Zaawansowane funkcje nowych kamer zapewniają rzeczywiste odwzorowanie obrazu 24 godziny na dobę, bez względu na panujące warunki. Wykrywają zarówno zmiany zewnętrzne, jak i wszelkie próby ingerencji w działanie urządzenia, automatycznie podejmują działania zapobiegające utracie kluczowych scen. Funkcje kamer umożliwiają automatyczne dostosowywanie […]

Czytaj dalej


Rodzinna pasja

Mam nadzieję, że teraz, gdy Polska jest już w Unii Europejskiej, będziemy mieli coraz więcej gości z waszego kraju. Chciałbym też, by wśród moich pracowników znaleźli się Polacy – mówi w rozmowie z „Hotelarzem” Carlo Cravat, dyrektor zarządzający Grand Hotel Cravat w Luksemburgu Czterogwiazdkowy Grand Hotel Cravat położony jest w centrum miasta Luksemburg, niedaleko pałacu […]

Czytaj dalej


Korpus dyplomatyczny gotuje

w Hotelu Jan III Sobieski i Robert Sowa, szef kuchni w tym obiekcie, poprowadzili warsztaty kulinarne dla mieszkających w Warszawie członków korpusu dyplomatycznego. Nauka była krótka, ale wzbudziła zainteresowanie, zwłaszcza wśród małżonek ambasadorów, które już zapowiedziały, że z niecierpliwością czekają na kolejne tego rodzaju szkolenie.

Czytaj dalej


Nowy hotel w Gdyni

Na Polance Redłowskiej w Gdyni, nad samym klifem, blisko plaży, powstanie nowy hotel. Budowa kompleksu, którego częścią będzie czterogwiazdkowy hotel oraz park wodny, ma kosztować około 15–20 mln euro. Powierzchnia zabudowy wyniesie 3587 mkw., a powierzchnia użytkowa całości – 20 608 mkw. Będzie to obiekt pięciokondygnacyjny. Budowa rozpoczęłaby się jesienią br. – mówi Waldemar Lesiak, […]

Czytaj dalej


Paweł Twerjanowicz

Szef kuchni w czterogwiazdkowym Hotelu SPA Dom Zdrojowy w Jastarni większą część swojego zawodowego życia spędził pracując w restauracjach za granicą – w Austrii, krajach byłej Jugosławii, Grecji oraz we Włoszech. Doświadczenia w pracy w krajach basenu Morza Śródziemnego wpłynęły na jego kulinarne preferencje i upodobania. W Domu Zdrojowym staramy się odchodzić od standardów kuchni […]

Czytaj dalej


Maciej Miazek

RADISSON SAS Na początku lipca br. został dyrektorem wrocławskiego Hotelu Radisson SAS (zastąpił na tym stanowisku Zofię Gałkę). Karierę w hotelarstwie zaczynał w 1991 roku w hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach jako nocny audytor. Przygotowywał raporty i obsługiwał klientów na recepcji. Z siecią Radisson SAS jest związany od 13 lat. Jego pierwszym stanowiskiem była funkcja […]

Czytaj dalej