mLeasing refinansuje hotel B&B Wrocław

Sieć B&B Hotels Polska podpisała umowę dotyczącą sprzedaży oraz leasingu zwrotnego hotelu B&B Wrocław za nieujawnioną sumę. Środki pozyskane z transakcji zostaną przeznaczone na kolejne inwestycje. W 2016 roku zaplanowane jest otwarcie nowych hoteli w Łodzi i Katowicach. To już druga transakcja leasingu zrealizowana między grupą B&B a mLeasing. W 2012 roku przeprowadzono operację refinansowania […]

Czytaj dalej


Dyrektor na Zamku Biskupim

Mariusz Plichta objął stanowisko dyrektora operacyjnego w nowo powstającym 4-gwiazdkowym Centrum Konferencyjno– Wypoczynkowym Zamek Biskupi w Janowie Podlaskim. Będzie odpowiedzialny za uruchomienie, rekrutację, szkolenie personelu i zarządzanie działami operacyjnymi hotelu. Mariusz Plichta karierę hotelarską rozpoczął blisko 12 lat temu w Wielkiej Brytanii, pracując dla sieci hotelowej Sarova Group, gdzie poznał od podstaw sztukę kulinarną fine […]

Czytaj dalej


Jak zdobyć grupę czyli krótki poradnik sprzedawcy

Można się dwoić i troić, wprowadzać w życie zmyślne akcje sprzedażowe i oczarowywać klienta na każdym kroku, jednak jeśli dział sprzedaży hotelu nie przestrzega kilku istotnych reguł – wszystko na nic. Oto kluczowe zasady pracy sprzedawców, które często decydują o wyborze przez klienta odpowiedniego miejsca na spotkanie lub pobyt grupowy. Wyobraźmy sobie całkiem porządny hotel […]

Czytaj dalej


Qubus Hotel oferuje franczyzę

Sieć Qubus Hotel, do której należy obecnie 14 hoteli, zaczęła promować swoją ofertę franczyzową. Kieruje ją do właścicieli 3- i 4-gwiazdkowych hoteli z minimum 50 pokojami w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców i w znanych ośrodkach wypoczynkowych. Obiekty, które chciałyby dołączyć pod markę Qubusa, powinny być zlokalizowane w centrum miasta, dysponować co najmniej jedną salą […]

Czytaj dalej


Szef kuchni w Heronie

Krzysztof Małocha jest szefem kuchni w nowo otwartym 5-gwiazdkowym hotelu Heron nad Jeziorem Rożnowskim koło Nowego Sącza. Praktykował u boku najlepszych szefów kuchni w Polsce, swoją pasję rozwijał w najlepszych krakowskich hotelach oraz restauracjach. Pracował m.in. w hotelu Copernicus. Jest wykładowcą w The Culinary Institute in Cracow, laureatem L’Art de la cuisine Martell. Preferuje kuchnie […]

Czytaj dalej


Postawa concierge pożądana cecha każdego pracownika hotelu

Hotelarz to bezdyskusyjnie każda osoba pracująca w branży hotelarskiej, bez względu na rodzaj obiektu noclegowego, piastująca zarówno stanowisko najniższego szczebla, jak i kierownicze, dyrektorskie po top management (prezesi spółek, sieci hotelowych). Pod warunkiem, że osoby te w pełni identyfikują się ze swoim hotelem, a pracę w branży hospitality traktują jako życiową misję. W mowie potocznej […]

Czytaj dalej


Natura Mazur pod Szczytnem

Wgrudniu otwarty ma być 4-gwiazdkowy hotel Natura Mazur z 75 pokojami położony przy plaży w Warchałach k. Szczytna. Łączny koszt budowy szacowany jest na 44,5 mln zł., z czego 13 mln pochodzi z funduszy unijnych. W hotelu znajdzie się centrum SPA & wellness z dziewięcioma gabinetami, zespołem saun i basenów oraz salą fitness, a także […]

Czytaj dalej


Regulamin hotelu po co jest i jak go stworzyć

Po co jest regulamin hotelu? Przede wszystkim ma on stanowić „podkładkę” w razie ewentualnych sporów z klientem, których finał może mieć miejsce na sali sądowej. Warto w nim uzupełnić luki, które nie są regulowane żadnymi przepisami wyższej rangi. Niech regulamin stanowi widoczną i integralną część umowy, którą zawiera z nami gość decydując się na pobyt […]

Czytaj dalej