Czasy nauczyły nas, że musimy bardzo szybko reagować na zmieniające się okoliczności

Rozmowa z Łukaszem Płoszyńskim, wiceprezesem sieci Focus Hotels Sieć Focus Hotels wkroczyła do stolicy, a do tego otworzyła w zagłębiu biurowym na Służewcu największy ze swoich dotychczasowych obiektów – Focus Hotel Premium z 234 pokojami i częścią konferencyjną o łącznej powierzchni 1,5 tys. m kw. I wydawało się, że jest to też świetny czas na […]

Czytaj dalej


Międzynarodowe marki hotelowe na polskim rynku – stan na dziś

Na konferencji Hotel Investment Trends Poland & CEE, która odbędzie się 23 maja, jeden z paneli będzie poświęcony markom hotelowym. Dyskusja dotyczyć będzie przede wszystkim międzynarodowych sieci hotelowych i potencjalnych zmian w procesie pozyskania ich marek w „nowej rzeczywistości”. To zatem właściwy moment na krótkie podsumowanie ich obecności na polskim rynku. WPolsce funkcjonują obecnie 222 […]

Czytaj dalej


STR: bardzo udany marzec, ale perspektywy różne

W marcu warszawskie hotele odnotowały historycznie najlepsze wyniki z tego miesiąca z 82,5-procentowym obłożeniem po wyższych cenach niż w marcu przed pandemią. W Krakowie udało się osiągnąć RevPAR zbliżony do tego sprzed trzech lat. Czym było to spowodowane? Wojną w Ukrainie. Ale kolejne miesiące rysują się zupełnie różnie dla tych rynków. Po wybuchu wojny 24 […]

Czytaj dalej


W Saski Curio Collection by Hilton Kraków. Z Radissona Blu

Roman Pawlik, ostatnio szef kuchni hoteli Radisson Blu i Park Inn by Radisson w Krakowie, przeszedł do powstającego hotelu Saski Curio Collection by Hilton, który otwarty ma zostać latem. Z gastronomią związany jest od blisko 20 lat. Był m.in. szefem kuchni krakowskiego kompleksu Best Western Premier – Holiday Inn Express w latach 2008-2009, Chochołowego Dworu […]

Czytaj dalej


NOWI SZEFOWIE KUCHNI

W Sofitelu Victoria. Z Marriotta Warszawa Paweł Kałuski, ostatnio szef kuchni (executive chef) w hotelu Marriott Warszawa, objął to samo stanowisko w hotelu Sofitel Warszawa Victoria. Zastąpił Macieja Majewskiego, który pełnił je przez ostatnie 11 lat. Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w latach 90. w hotelu Victoria, który wówczas działał jeszcze pod marką Intercontinental. […]

Czytaj dalej


Rafał Szmytke prezesem POT

Rafał Szmytke po sześciu latach ponownie wybrany został na prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej. Wcześniej pełnił tę funkcję w latach 2006–2016. Po zdymisjonowaniu przez ówczesnego ministra sportu i turystyki Witolda Bańkę prowadził własną działalność doradczą, pracował w Polskim Holdingu Nieruchomości na stanowisku managera ds. projektów hotelowych, a obecnie jest prorektorem w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i […]

Czytaj dalej


Karol Krawczyk dyrektorem operacyjnym Polonia Palace

Karol Krawczyk objął w hotelu Polonia Palace w Warszawie stanowisko dyrektora operacyjnego. Z hotelem tym związany jest od ośmiu lat. Zaczynał jako kierownik gastronomii, a przez ostatnie pięć lat pełnił obowiązki zastępcy dyrektora generalnego. Jako kierownik gastronomii był odpowiedzialny za restaurację, bar i dział MICE. Do jego głównych zadań należało budowanie profesjonalnego zespołu i szkolenie […]

Czytaj dalej


Nowi dyrektorzy w hotelu Bristol, a Luxury Collection – dyrektor operacyjny…

Nowym dyrektorem operacyjnym warszawskiego hotelu Bristol, a Luxury Collection został Michał Krauze, który ostatnie 12 lat spędził w Chinach, ostatnio jako dyrektor F&B w hotelu Mandarin Oriental w Kantonie. Jest absolwentem Swiss Hotel Management School. Karierę zaczynał jako stażysta w dziale F&B hotelu Intercontintental na Malcie, potem trafił na praktyki managerskie do Sheratona w Waszyngtonie. […]

Czytaj dalej


Wybrano dyrektor hotelu Kyriad Karkonosze

Dyrektor generalną hotelu Kyriad Karkonosze, który otwarty ma zostać latem, została Magdalena Frelkiewicz, wcześniej m.in. dyrektor kompleksu Campanile – Premiere Classe we Wrocławiu. Były hotel Jan ze 108 pokojami, który teraz działał będzie pod marką należącą do sieci Louvre Hotels Group, zlokalizowany jest w Wojcieszycach między Jelenią Górą a Szklarską Porębą i zarządzany przez WIK […]

Czytaj dalej