Rozmowa z Łukaszem Płoszyńskim, wiceprezesem sieci Focus Hotels Sieć Focus Hotels wkroczyła do stolicy, a do tego otworzyła w zagłębiu biurowym na Służewcu największy ze swoich dotychczasowych obiektów – Focus Hotel Premium z 234 pokojami i częścią konferencyjną o łącznej powierzchni 1,5 tys. m kw. I wydawało się, że jest to też świetny czas na […]
04/2022
Międzynarodowe marki hotelowe na polskim rynku – stan na dziś
Na konferencji Hotel Investment Trends Poland & CEE, która odbędzie się 23 maja, jeden z paneli będzie poświęcony markom hotelowym. Dyskusja dotyczyć będzie przede wszystkim międzynarodowych sieci hotelowych i potencjalnych zmian w procesie pozyskania ich marek w „nowej rzeczywistości”. To zatem właściwy moment na krótkie podsumowanie ich obecności na polskim rynku. WPolsce funkcjonują obecnie 222 […]
STR: bardzo udany marzec, ale perspektywy różne
W marcu warszawskie hotele odnotowały historycznie najlepsze wyniki z tego miesiąca z 82,5-procentowym obłożeniem po wyższych cenach niż w marcu przed pandemią. W Krakowie udało się osiągnąć RevPAR zbliżony do tego sprzed trzech lat. Czym było to spowodowane? Wojną w Ukrainie. Ale kolejne miesiące rysują się zupełnie różnie dla tych rynków. Po wybuchu wojny 24 […]
W Saski Curio Collection by Hilton Kraków. Z Radissona Blu
Roman Pawlik, ostatnio szef kuchni hoteli Radisson Blu i Park Inn by Radisson w Krakowie, przeszedł do powstającego hotelu Saski Curio Collection by Hilton, który otwarty ma zostać latem. Z gastronomią związany jest od blisko 20 lat. Był m.in. szefem kuchni krakowskiego kompleksu Best Western Premier – Holiday Inn Express w latach 2008-2009, Chochołowego Dworu […]
W Hilton Garden Inn Airport Kraków. Z Sheratona Grand
Jacek Filipczyk, przez ostatnie 18 lat związany z hotelem Sheraton Grand Kraków, którego kuchnią kierował od 2016 r., został nowym szefem kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport. Z branżą gastronomiczną i hotelarską związany jest od blisko 30 lat. W latach 90. pracował m.in. w hotelu Francuskim. Jest entuzjastą i propagatorem tradycyjnej kuchni polskiej. W […]
NOWI SZEFOWIE KUCHNI
W Sofitelu Victoria. Z Marriotta Warszawa Paweł Kałuski, ostatnio szef kuchni (executive chef) w hotelu Marriott Warszawa, objął to samo stanowisko w hotelu Sofitel Warszawa Victoria. Zastąpił Macieja Majewskiego, który pełnił je przez ostatnie 11 lat. Paweł Kałuski karierę w gastronomii rozpoczął w latach 90. w hotelu Victoria, który wówczas działał jeszcze pod marką Intercontinental. […]
Rafał Szmytke prezesem POT
Rafał Szmytke po sześciu latach ponownie wybrany został na prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej. Wcześniej pełnił tę funkcję w latach 2006–2016. Po zdymisjonowaniu przez ówczesnego ministra sportu i turystyki Witolda Bańkę prowadził własną działalność doradczą, pracował w Polskim Holdingu Nieruchomości na stanowisku managera ds. projektów hotelowych, a obecnie jest prorektorem w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i […]
Karol Krawczyk dyrektorem operacyjnym Polonia Palace
Karol Krawczyk objął w hotelu Polonia Palace w Warszawie stanowisko dyrektora operacyjnego. Z hotelem tym związany jest od ośmiu lat. Zaczynał jako kierownik gastronomii, a przez ostatnie pięć lat pełnił obowiązki zastępcy dyrektora generalnego. Jako kierownik gastronomii był odpowiedzialny za restaurację, bar i dział MICE. Do jego głównych zadań należało budowanie profesjonalnego zespołu i szkolenie […]
Nowi dyrektorzy w hotelu Bristol, a Luxury Collection – dyrektor operacyjny…
Nowym dyrektorem operacyjnym warszawskiego hotelu Bristol, a Luxury Collection został Michał Krauze, który ostatnie 12 lat spędził w Chinach, ostatnio jako dyrektor F&B w hotelu Mandarin Oriental w Kantonie. Jest absolwentem Swiss Hotel Management School. Karierę zaczynał jako stażysta w dziale F&B hotelu Intercontintental na Malcie, potem trafił na praktyki managerskie do Sheratona w Waszyngtonie. […]
Wybrano dyrektor hotelu Kyriad Karkonosze
Dyrektor generalną hotelu Kyriad Karkonosze, który otwarty ma zostać latem, została Magdalena Frelkiewicz, wcześniej m.in. dyrektor kompleksu Campanile – Premiere Classe we Wrocławiu. Były hotel Jan ze 108 pokojami, który teraz działał będzie pod marką należącą do sieci Louvre Hotels Group, zlokalizowany jest w Wojcieszycach między Jelenią Górą a Szklarską Porębą i zarządzany przez WIK […]