Monografia powstała z potrzeby poszerzenia i pogłębienia aksjologicznej refleksji nad turystyką i podróżowaniem. Mimo filozoficznej terminologii warta przynajmniej przejrzenia przez organizatorów i animatorów turystyki. Praca jest efektem i zbiorem rozmaitych punktów widzenia, wywodzących się ze zróżnicowanych środowisk intelektualnych, dostrzegających w aktywności turystycznej możliwości wzbogacania życia jednostkowego społecznego pod względem m.in. poznawczym, estetycznym, moralnym, ludycznym, zdrowotnym, […]
DO POCZYTANIA
DO POCZYTANIA
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Poradnik zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych takich, jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy, w produktach spożywczych i potrawach wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwi czytelnikom szybką […]
Leksykon sztuki kulinarnej. Międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna
Klasyka literatury gastronomicznej. Młodzi kucharze mogą ją chyba nawet traktować jak… beletrystykę, bo nazwy wielu potraw brzmiących po polsku dość swojsko podane zostały jeszcze w kilku innych językach. Książka, mimo że ma w tytule leksykon, jest nie tylko zbiorem pół tysiąca przepisów ale zawiera również informacje o poszczególnych, składnikach dań oraz prezentuje, jak można je […]
Wakacje z duchami. Przewodnik po zamkach-hotelach
Nie da się ukryć, że jest to dość dobrze napisany, choć bardzo wybiórczo potraktowany przewodnik. Autorzy zgromadzili kilkanaście legend, przedstawiają je, jednocześnie konfrontując z prawdą historyczną. Książka do pewnego stopnia koresponduje z prezentowaną w maju pracą „Turystyka a zjawiska paranormalne”. W tamtej zaprezentowano fachowe i marketingowe podejście do m.in. duchów w zamkach i hotelach. W […]
Human Resources Management for Hospitality
Książka skierowana jest do szerokiego grona czytelników (w tym także do studentów), którzy wcześniej nie mieli kontaktów z Human Resources (HRM). Odbiorcami będą jednak zapewne głównie praktycy tego zagadnienia, a zwłaszcza ci, którzy zechcą swoje zawodowe doświadczenia uporządkować za pomocą akademickiej wiedzy. Książka jest także przeznaczona dla menedżerów hoteli odpowiedzialnych za rozwój zawodowy swoich pracowników. […]
Hotel Management and Loss Prevention: A Management Perspective
„Hotel and Motel Loss Prevention” oferuje zarówno obecnym, jak i przyszłym menedżerom generalnym hoteli wiele praktycznych i efektywnych pod względem kosztowym sposobów minimalizacji strat. W książce tej znajdziemy również szczegółową analizę znaczenia fizycznego bezpieczeństwa hotelu. Opisana została integracja zagadnienia bezpieczeństwa do wszystkich innych aspektów działalności hotelu, w taki sposób, aby zminimalizować straty – nawet w […]
Hospitality 2010 – The Future of Hospitality and Travel
Autorzy książki zatytułowanej „Hospitality 2010″ starają się opisać zmiany, jakie zachodzą w hotelarskim świecie. Postawili sobie trudne zadanie wskazania tych zmian liderom branży hotelarskiej i turystycznej. Książka opisuje stan, w jakim znajduje się obecnie światowy przemysł hotelarski i turystyczny, a także inteligentnie przepowiada przyszłość hotelarstwa, cruisingu, światowej turystyki, biznesu restauracyjnego i związanych z tymi przemysłami […]
Przegląd stron internetowych
Asian Hotel & Catering Times www.thomsonpress.com.hk/ahct.html Na stronie znajdziemy m.in. artykuł o zabezpieczeniach w hotelu.Skanery tęczówki, rąk i linii papilarnych, rozpoznawanie głosu i konturów twarzy – artykuł napisany w kontekście ataku na Hotel Marriott w Dżakarcie (w maju 2003 r.) przedstawia ofertę producentów dla hotelarstwa w tym zakresie. Znajdziemy tu też tekst wyjaśniający, dlaczego w […]
Managing Hotels Effectively
Lessons from Outstanding General ManagersAutor – Eddystone C. NebelManaging Hotels EffectivelyLondyn 2002Cena 46,95 £ (65,30 €) Książka składa się z następujących rozdziałów: Otoczenie biznesuhotelarskiego Serwis, ludzie, zyski w hotelarstwie Planowaniestrategiczne Planowanie w hotelarstwie Organizacja hotelu, koordynacjadziałalności w hotelu Personel Motywowanie pracowników Komunikacja w hotelu Kierowanieludźmi Kontrolowanie działalnościw hotelu Dochody i koszty Kontrola Charakterystyka osobista generalnegomenedżera […]
The Art of Excellence
David Shaw prezentuje w tej książce najpiękniejsze zakątki światai – na ich tle – wykwintne potrawy w eleganckich restauracjach. Światkulinarny jest połączeniem sztuki i kultury wszystkich zakątków kuliziemskiej – oto przesłanie tej publikacji. David Shaw, oprócz zbiorupilnie strzeżonych tajemnic kucharskichnajlepszych szefów kuchni, przedstawiatakże historię koniaku. Dodatkowo: płytaCD z 50 przepisami wybranych potrawz najlepszych restauracji. „The […]