Marketing skierowany do kobiet

Kobiety to najpotężniejsi konsumenci na świecie. Chociaż stanowią nieco ponad połowę światowej populacji, to kontrolują o wiele więcej niż połowę wydatków – zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w firmach. Czy kobiety potrzebują innego rodzaju marketingu niż mężczyźni? Według autorki tak, ponieważ cechuje je inny zestaw priorytetów, preferencji i postaw niż mężczyzn i ich proces […]

Czytaj dalej


Luksusowe hotele SPA oraz hotele w zabytkach

Trudno jednoznacznie określić, co było zamierzeniem producentów płyty, zawierającej kilkuminutowe filmy o kilkunastu wybranych obiektach hotelowych. Autorzy przedstawiają ją jako pierwszy przewodnik filmowy na DVD po – jak należy rozumieć – luksusowych hotelach SPA oraz hotelach w zabytkach. Jeśli tak by w rzeczywistości było, to inny powinien być zarówno sposób przedstawiania obiektów, który jako żywo […]

Czytaj dalej


The Culinary World of Vienna International Hotels&Resorts

Album prezentujący przepisy kulinarne poszczególnych hoteli, wchodzących w skład sieci zarządzanej przez Vienna International Hotelmanagement nie jest pierwszym i pewnie nie ostatnim wydawnictwem tego typu w Polsce i na świecie. Biorąc pod uwagę format i objętość, jest za to z pewnością jednym z obszerniejszych. I to nie tylko ze względu na swą pięciojęzyczność (przepisy prezentowane […]

Czytaj dalej


Hotelowy marketing po nowemu

Pod koniec sierpnia 2007 ukaże się podręcznik „Marketing w hotelarstwie”, napisany przez Jacka Piastę, który zarówno jako autor, jak i ekspert jest związany z „Hotelarzem” od kilku lat. W roku 1996 Jacek Piasta wydał podręcznik „Marketing w hotelarstwie”. Przygotowywana obecnie do druku książka, chociaż nosi ten sam tytuł, nie jest wznowieniem wydania sprzed 11 lat. […]

Czytaj dalej


Meetings, Expositions, Events and Conventions

Gwałtowny rozwój przemysłu nastawionego na organizację spotkań, ekspozycji, sympozjów, konferencji (skrót z angielskiego: MEEC) spowodował, że na jego potrzeby pracuje na świecie cała armia ludzi. Publikuje się też wiele książek próbujących segmentować ten rynek – i właśnie taką próbą jest niniejsza publikacja omawiająca działy przemysłu organizującego konferencje. Książka korzysta z wiedzy i doświadczeń ekspertów pracujących w tej branży od […]

Czytaj dalej


Event Planning

Książka dla profesjonalnych organizatorów konferencji oraz tych, którzy chcą się nimi stać. W detalach opisane są tu działania związane z planowaniem konferencji i nadzorem nad ich przebiegiem (co pozwala uniknąć niespodzianek i nadprogramowych wydatków). Specjalne wydarzenia, takie jak bale dobroczynne, duże kongresy, a także imprezy mające na celu wprowadzenie na rynek nowych produktów (np. samochodów), są skomplikowanymi przedsięwzięciami wymagającymi […]

Czytaj dalej


Ultimate Hotel Design

Ta wyjątkowo bogato ilustrowana i pięknie wydana książka zabiera Czytelnika w wizualną podróż po ponad 60 nadzwyczajnych hotelach w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Bliskim Wschodzie. Opisuje zarówno obiekty zlokalizowane w centrach miast, jak i ośrodki wypoczynkowe. Książka zawiera – dosłownie – setki kolorowych zdjęć, mogących być wzorem dla hotelarzy, jak fotografować swoje obiekty. […]

Czytaj dalej


Catering Like A Pro

W przeciwieństwie do publikacji przedstawionej wyżej, książka ta przeznaczona jest dla osób, które dopiero startują w tym biznesie. Opisuje zagadnienia budżetowania cateringu przy okazji różnego typu imprez, kwestie prawne, sanitarne, planowanie menu, zdobywanie nowych klientów i utrzymywanie dotychczasowych. Autorka przede wszystkim stara się pokazać nowicjuszom w tej branży, że można tu szybko osiągnąć zyski. W […]

Czytaj dalej


On-Premise Catering: Hotels, Convention & Conference Centers and Clubs

Catering i obsługa imprez okolicznościowych jest obecnie najszybciej rozwijającym się sektorem przemysłu nazywanego po angielsku food & beverage.  „On-premise catering” to produkcja i konfekcjonowanie żywności w hotelu, uroczystości weselne, centra kongresowe, kluby i catering specjalny, np. na imprezach w siedzibach firm. Książka, jak zapewnia wydawca, jest jedyną publikacją prezentującą tak szeroko koncepcję cateringu i informacje […]

Czytaj dalej


Dziennik toskański

W czasach mego dzieciństwa lata były bardziej gorące, ziemia bardziej wysuszona przez słońce; było mniej zieleni, wszystko mniej na pokaz, mniej wyrównane, nie tak uładzone, po prostu mniej ad usum turisticum. Tessa Capponi-Borawska co roku z mężem Polakiem i czwórką dzieci spędza wakacje w Toskanii. Oczami autorki oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domowym, […]

Czytaj dalej