Warto zmieniać kategorie

Z najnowszych badań nad rynkiem hotelarskim wynika, że zmiana marki lub zmiana kategorii hotelu zaowocuje pozytywnymi wynikami finansowymi w przeciągu dwóch pierwszych lat od jej wprowadzenia. Badanie przeprowadzone na grupie 95 hoteli zatytułowane „Zmiana marki i zmiana kategorii: wpływ na wyniki finansowe”, którego analiza ukazała się w sierpniowym wydaniu „Cornell Hospitality Quarterly”, wykazało, że wyniki […]

Czytaj dalej


3-gwiazkowy Conrad w Krakowie

Nowy hotel 3-gwiazdkowy na 98 pokoi powstaje w Krakowie, przy ulicy Josepha Conrada.Pierwszych gości zacznie przyjmować od 1 października. Swoją ofertę Conrad kieruje przede wszystkim do gości biznesowych, szukających ułatwień, relaksu i wypoczynku podczas podróży służbowych. Obiekt zlokalizowany w północnej części miasta oferuje dogodny dojazd zarówno do głównych węzłów komunikacyjnych (do trasy na Warszawę, Wrocław, […]

Czytaj dalej


Branża chce jednej, silnej organizacji

Ponad 2/3 polskich hotelarzy deklaruje, że chce silnej organizacji branżowej, która reprezentowałaby ich interesy. Połowa z nich uważa, że żadna z istniejących obecnie na rynku nie robi tego wystarczająco dobrze. Jako najważniejsze problemy, którymi powinna się zająć taka organizacja, hotelarze wymieniają przede wszystkim: wpływanie na tworzenie prawa, opłaty autorskie i kwestie kategoryzacji. W Polsce, w […]

Czytaj dalej


Dno już było. W kwietniu

Rozmowa z Ireneuszem Węgłowskim, wiceprezesem Orbis SA Hotelarz: Czy w swojej długiej karierze w branży hotelarskiej pamięta Pan taką sytuację, jaka ma miejsce na rynku w ciągu ostatniego roku? Ireneusz Węgłowski: Muszę przyznać, że mimo iż w branży jestem już 30 lat, tak dużego i długotrwałego załamania nie pamiętam. Chociaż bywały trudne sytuacje, np. na […]

Czytaj dalej


Mistrzowie smaku

Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, odbywające się w dniach 14-17 września w Poznaniu, chcą odgrywać rolę miejsca prezentacji gastronomicznych trendów i rynkowych nowości. Po raz pierwszy na targach, w ramach projektu Idealna Kuchnia, profesjonalistom z branży (kucharzom, inwestorom, projektantom, pracownikom sanepidu) zaprezentowana zostanie nowocześnie wyposażona, zgodna z najnowszymi trendami światowymi oraz spełniająca wszystkie europejskie standardy […]

Czytaj dalej


Hotele Qubus wyróżnione przez Expedia.com..

Zakończyła się trzecia edycja rankingu Expedia Insiders” Select, organizowanego przez system rezerwacyjny Expedia. Wśród wyróżnionych hoteli znalazły się dwa obiekty sieci Qubus: w Łodzi i Krakowie. Ranking Expedia Insiders” Select tworzony jest w oparciu o opinie, jakie na łamach jednego z największych systemów rezerwacyjnych na świecie umieszczają jego użytkownicy. – Wyróżnione najlepszymi ocenami hotele stanowią […]

Czytaj dalej


Park Inn Wrocław przed mistrzostwami

Sieć Rezidor Hotel Group ogłosiła powstanie hotelu Park Inn Wrocław. Otwarcie tego 206-pokojowego hotelu klasy biznes zostało zaplanowane na początek 2012 roku, czyli przed finałami Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Będzie to drugi Park Inn w Polsce po krakowskim, który otwarty został w kwietniu tego roku. Sieć Rezidor Hotel Group ogłosiła powstanie hotelu Park Inn […]

Czytaj dalej


Nowe trzy gwiazdki w Warszawie

Warszawski hotel Portos należący do PUHIT-u otrzymał trzecią gwiazdkę decyzją mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego. Podniesienie standardu hotelu było końcowym efektem kompleksowej modernizacji obiektu, w wyniku której wyremontowano wszystkie pokoje oraz restaurację. Start hotel Portos oferuje 230 pokoi typu Lux oraz Studio z bezpłatnym dostępem do Internetu. W hotelu znajdują się cztery klimatyzowane sale szkoleniowe na 80 […]

Czytaj dalej


Łódź: nowe hotele 3-gwiazdkowe

W Łodzi otwierają się dwa hotele w standardzie trzech gwiazdek: pod koniec sierpnia Iness z 63 pokojami, a w drugiej połowie września Borowiecki z 56 pokojami. Łącznie w Łodzi przybędzie blisko ok. 230 miejsc noclegowych. Dwupiętrowy hotel Iness oprócz 55 pokoi i ośmiu apartamentów ze 130 miejscami noclegowymi zaoferuje na parterze restaurację na 140 osób, […]

Czytaj dalej