DeSilva w Warszawie

Na przełomie tego i przyszłego roku ruszy w Warszawie trzeci w Polsce hotel sieci DeSilva. Mieszczący się przy wylotowej al. Krakowskiej sześciokondygnacyjny obiekt liczył będzie 117 pokoi. Do Euro 2012 polskie Hotele DeSilva chcą mieć 20 takich 3-gwiazdkowych obiektów. W hotelu znajdzie się pięć sal konferencyjnych, restauracja z ofertą win rekomendowanych przez Marka Kondrata, a […]

Czytaj dalej


Blackstone sprzeda część Hilton Hotels?

Fundusz akcyjny The Blackstone Group przygotowuje się do sprzedaży części Hilton Hotels Corp., według klucza regionalnego lub ewentualnego zbycia niektórych marek. Rzecznik Blackstone zaprzecza tym informacjom. Według „The Independent of London” mówi się, że Blackstone Group rozważa kilka opcji w sprawie Hiltona, w tym wprowadzenie akcji na giełdę lub sprzedaż części marek należących do sieci. […]

Czytaj dalej


Orbis zamyka hotele

Orbis rozważa zamknięcie kilku swoich hoteli funkcjonujących pod tą marką. Na pierwszy ogień pójdzie Orbis Beskid w Nowym Sączu. Przygotowana jest lista kolejnych siedmiu. Hotel Beskid zostanie z nowym rokiem postawiony w stan likwidacji. Nie wiadomo jeszcze, co stanie się z budynkiem, który jest sporym obiektem ze 150 pokojami w atrakcyjnej części miasta. Sam remont […]

Czytaj dalej


IHC tnie koszty

Grupa hotelarska InterContinental jest zmuszona do dalszego cięcia kosztów ze względu na pogarszającą się kondycję finansową. Największa na świecie pod względem liczby pokoi sieć hoteli poinformowała, że w tym roku koszty firmy zostaną obcięte co najmniej o 80 mln dolarów, a w przyszłym roku kwota ta może jeszcze wzrosnąć. Przychody całej grupy spadły o 25 […]

Czytaj dalej


Warto zmieniać kategorie

Z najnowszych badań nad rynkiem hotelarskim wynika, że zmiana marki lub zmiana kategorii hotelu zaowocuje pozytywnymi wynikami finansowymi w przeciągu dwóch pierwszych lat od jej wprowadzenia. Badanie przeprowadzone na grupie 95 hoteli zatytułowane „Zmiana marki i zmiana kategorii: wpływ na wyniki finansowe”, którego analiza ukazała się w sierpniowym wydaniu „Cornell Hospitality Quarterly”, wykazało, że wyniki […]

Czytaj dalej


3-gwiazkowy Conrad w Krakowie

Nowy hotel 3-gwiazdkowy na 98 pokoi powstaje w Krakowie, przy ulicy Josepha Conrada.Pierwszych gości zacznie przyjmować od 1 października. Swoją ofertę Conrad kieruje przede wszystkim do gości biznesowych, szukających ułatwień, relaksu i wypoczynku podczas podróży służbowych. Obiekt zlokalizowany w północnej części miasta oferuje dogodny dojazd zarówno do głównych węzłów komunikacyjnych (do trasy na Warszawę, Wrocław, […]

Czytaj dalej


Branża chce jednej, silnej organizacji

Ponad 2/3 polskich hotelarzy deklaruje, że chce silnej organizacji branżowej, która reprezentowałaby ich interesy. Połowa z nich uważa, że żadna z istniejących obecnie na rynku nie robi tego wystarczająco dobrze. Jako najważniejsze problemy, którymi powinna się zająć taka organizacja, hotelarze wymieniają przede wszystkim: wpływanie na tworzenie prawa, opłaty autorskie i kwestie kategoryzacji. W Polsce, w […]

Czytaj dalej


Dno już było. W kwietniu

Rozmowa z Ireneuszem Węgłowskim, wiceprezesem Orbis SA Hotelarz: Czy w swojej długiej karierze w branży hotelarskiej pamięta Pan taką sytuację, jaka ma miejsce na rynku w ciągu ostatniego roku? Ireneusz Węgłowski: Muszę przyznać, że mimo iż w branży jestem już 30 lat, tak dużego i długotrwałego załamania nie pamiętam. Chociaż bywały trudne sytuacje, np. na […]

Czytaj dalej


Mistrzowie smaku

Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, odbywające się w dniach 14-17 września w Poznaniu, chcą odgrywać rolę miejsca prezentacji gastronomicznych trendów i rynkowych nowości. Po raz pierwszy na targach, w ramach projektu Idealna Kuchnia, profesjonalistom z branży (kucharzom, inwestorom, projektantom, pracownikom sanepidu) zaprezentowana zostanie nowocześnie wyposażona, zgodna z najnowszymi trendami światowymi oraz spełniająca wszystkie europejskie standardy […]

Czytaj dalej