Szacunek dla natury i człowieka hotel z certyfikatem LEE D

Ekologia obecnie to już nie tylko moda zapewniająca przewagę rynkową, ale wręcz obowiązek odpowiedzialnego inwestora. Dotyczy to również hoteli. Nie należy rozwiązań przyjaznych środowisku rozpatrywać jedynie przez pryzmat kosztów, ale podkreślać ich aspekt oszczędności w długim okresie oraz przyszłe korzyści społeczne. Działalność hotelarska jest związana z ingerencją w środowisko naturalne, dlatego należy dołożyć starań, aby […]

Czytaj dalej


Zielone środki czystości – korzyści z prowadzenia zrównoważonego biznesu

Literatura poruszająca tematykę społecznej odpowiedzialności biznesu wskazuje często na rozbieżność tej koncepcji z celami ekonomicznymi przedsiębiorstw, a zrównoważony rozwój traktowany bywa jako chwilowa moda i kolejny chwyt marketingowy. Wyniki badań rynkowych negują jednak tę hipotezę – jak wskazuje analiza firmy doradczej McKinsey, zielone technologie mają przed sobą okres dynamicznego rozkwitu, a dalszy rozwój zielonej gospodarki […]

Czytaj dalej


Regionalne produkty w hotelowych SPA

„Wyróżnij się albo zgiń” – ta marketingowa zasada obowiązuje również obiekty hotelowe. W coraz bardziej konkurencyjnym otoczeniu rynkowym muszą one szukać sposobu, aby stworzyć nietuzinkową ofertę pozwalającą im na zaistnienie w umysłach i sercach gości. Hotelowe SPA również biorą w tym procesie udział, a jednym z takich sposobów jest przygotowanie oferty zabiegów, które bazują na […]

Czytaj dalej


Otwarcie Malinowego Raju w Solcu-Zdroju

19 czerwca odbyła się gala z okazji otwarcia hotelu Malinowy Raj w Solcu-Zdroju. Swoją obecnością uświetniło ją wiele gwiazd i osobistości ze świata mediów. Część oficjalną poprowadziła Agata Młynarska, a gwiazdą wieczoru był Tomek Makowiecki. Zespół Alergen Celebrytki na otwarciu Agata Młynarska, stały gość Malinowych Hoteli, podkreśliła osobisty związek z marką i cenne działanie wody […]

Czytaj dalej


Lipiec

LIPIEC 1980 Gość i Ty. Oddać napiwek w wysokości poczwórnej pensji? W stałej rubryce „Gość i Ty”, w której redakcja przedstawia praktyczne problemy, z jakimi mogą się spotkać pracownicy hoteli, tym razem taki dylemat sprzed 35 lat. „Portier hotelowy po odprowadzeniu do pokoju »zmęczonego« Szweda otrzymał od niego napiwek w wysokości 100 dolarów [w tamtych […]

Czytaj dalej


Wojciech Łopaciński wrócił z podróży dookoła świata

W czerwcu ubiegłego roku Wojciech Łopaciński, znany toruński hotelarz, wyruszył z żoną i dwójką dzieci w roczną podróż dookoła świata. W lipcu tego roku, po pokonaniu 114 tysięcy kilometrów i odwiedzeniu 40 państw świata, rodzina wróciła do domu. Wojciech Łopaciński przez wcześniejsze 10 lat kierował 154-pokojowym hotelem Filmar w Toruniu. Do podróży życia rodzina przygotowywała […]

Czytaj dalej


Malinowe Hotele sieć zbudowana na wodzie (siarczkowej)

Rozmowa z Tomaszem Kaletą, prezesem spółki Malinowe Hotele. Uruchomiony właśnie w Solcu-Zdroju hotel Malinowy Raj to trzeci obiekt sieci Malinowe Hotele, po otwartym w 2005 roku Malinowym Zdroju w Solcu-Zdroju i Malinowym Dworze w Świeradowie- Zdroju z 2010 roku. Dlaczego zdecydował się pan na otwarcie drugiego hotelu w tej samej miejscowości? To właśnie w Solcu-Zdroju […]

Czytaj dalej


Rekrutacja z perspektywy kandydata

Wielu pracodawców postrzega procesy rekrutacyjne jako trudne i kosztowne. Zwłaszcza w obszarze stanowisk, gdzie funkcjonuje „rynek pracownika”, wiele wysiłku należy włożyć w pozyskanie wartościowej osoby. Szczególnie frustrującym momentem jest ten, gdy starannie wyselekcjonowany kandydat, zaakceptowany przez przełożonych, po otrzymaniu ostatecznej oferty wycofuje się z procesu rekrutacji. Dlaczego tak się dzieje? Przyjrzyjmy się rekrutacji oczami kandydata. […]

Czytaj dalej