Internet w pensjonacie

Anna Wszołek Właścicielka pensjonatu W ostatnim numerze „Hotelarza” przeczytałam, że w renomowanych hotelach – na razie nielicznych – pojawia się internet bezprzewodowy w pokojach. Otóż chcę Państwa poinformować, że w moim skromnym pensjonaciku (www.annawszolek.com), który dysponuje kilkoma pokojami typu studio i apartamentem, od kilku miesięcy mamy internet bezprzewodowy! Chyba jest to jedyny taki obiekt w […]

Czytaj dalej


O obiektach zabytkowych

Hubert Mącik Jestem absolwentem Wydziału Prawa i Administracji UMCS w Lublinie i obecnie studentem IV roku historii sztuki na KUL. Z zainteresowaniem przeglądam każdy numer „Hotelarza” (moi rodzice uczą  w technikum hotelarskim, dlatego ten miesięcznik regularnie trafia do mnie do domu). Chciałbym przede wszystkim pogratulować ciekawej formuły pisma i tego, co w nim jest, a […]

Czytaj dalej


Jeszcze o inwestorach

Przeczytałem właśnie list w ostatnim numerze „Hotelarza”. Zgadzam się, że inwestorzy hotelowi w Polsce popełniają wiele błędów z własnej winy, a kieruje nimi pycha. Koledzy inwestorzy, czy jak popsuje się wam but, to idziecie do wujka Henia, który dobrze włada młotkiem i klejem? Albo jak rozboli was ząb, to czy dzwonici  do cioci Zosi, która […]

Czytaj dalej


Marek Grzesiak

Współwłaściciel i dyrektor nowo otwartego czterogwiazdkowego Hotelu Branicki w Białymstoku. W latach 2002–2005 jako prezes spółki HB Projekt zajmował się przygotowaniem tej inwestycji, nadzorem nad budową oraz uruchomieniem obiektu. W tym czasie był także doradcą zarządu w Park Hotelu Vienna w Bielsku-Białej (2003). Hotelarz z wieloletnim doświadczeniem. Był dyrektorem Hotelu Cristal w Białymstoku (1998–2002), Hotelu […]

Czytaj dalej


l’Art de la cuisine Martell w Mrongovii

22 stycznia br. w Hotelu Mercure Mrongovia Resort & Spa w Mrągowie odbyła się czwarta edycj konkursu kulinarnego „l’Art de la cuisine Martell”. Celem organizatora, Polskiego Zrzeszenia Hoteli była promocja młodych kucharzy. W zmaganiach brało udział 18 dwuosobowych ekip z hoteli z całej Polski. W jury technicznym zasiedli Kurt Scheller i Theofilos Vafidis, szef kuchni […]

Czytaj dalej


Seria UWE P-90

    Solarium P90 wyróżnia oryginalny i charakterystyczny design. Wyposażono je w kombinację lamp nisko- i wysokociśnieniowych. Leżanka zawiera 20 lamp o mocy 160 W. Jej górną część tworzą trzy panele, z których każdy wyposażono w 4 lampy o mocy 600 W i jedną tysiącwatową w części twarzowej. Całość uzupełnia całkowicie nowa konstrukcja opalaczy ramion (2 […]

Czytaj dalej


Janusz Wojtaszek

Szef kuchni nowo otwartego czterogwiazdkowego Hotelu Branicki w Białymstoku. Karierę zaczynał w stołecznym Hotelu Forum, gdzie przez siedem lat (1985–1992) pracował jako kucharz. Następnie był szefem kuchni w trzygwiazdkowym Hotelu Lega Inn w Chełchach koło Ełku (1992 –2001), w Siedlisku Morena koło Ełku (2002–2004). Z wykształcenia jest kucharzem. Absolwent szkoły gastronomicznej przy ulicy Poznańskiej w […]

Czytaj dalej


Catering Like A Pro

W przeciwieństwie do publikacji przedstawionej wyżej, książka ta przeznaczona jest dla osób, które dopiero startują w tym biznesie. Opisuje zagadnienia budżetowania cateringu przy okazji różnego typu imprez, kwestie prawne, sanitarne, planowanie menu, zdobywanie nowych klientów i utrzymywanie dotychczasowych. Autorka przede wszystkim stara się pokazać nowicjuszom w tej branży, że można tu szybko osiągnąć zyski. W […]

Czytaj dalej


Ascom 9d24 Protector

   9d24 Protector to rozwiązanie typu „trzy w jednym”. Łączy funkcje osobistego alarmu, zaawansowane opcje wiadomości i funkcje telefoniczne. Zapewnia łatwy dostęp do informacji pochodzących z systemów automatyki budynków, alarmowych, internetu, a także komunikację z innymi użytkownikami. Protector wyróżnia się trwałością, odpornością na działanie wody, łatwą obsługą, dużym podświetlanym wyświetlaczem, głośnikiem umożliwiającym korzystanie z telefonu […]

Czytaj dalej


Peter Goehle

Od października ub.r. jest dyrektorem generalnym czterogwiazdkowego Hotelu Polonia Palace w Warszawie, zarządzanego przez Hotele Warszawskie Syrena. Wcześniej był dyrektorem generalnym w hotelach sieci Sheraton i Dorint Hotels & Resorts International  (w latach 1996–2004). Doświadczenie zawodowe zdobywał też w obiektach zrzeszonych w programie Leading Hotels of the World w Londynie, Szwajcarii i Niemczech. Pracował także […]

Czytaj dalej