Akademia w redakcji Hotelarza

W budynku Dominanty Praskiej, siedzibie wydawnictwa ProMedia i redakcji Hotelarza, odbyło się w środę, 13 czerwca czwarte spotkanie w ramach drugiej edycji Akademii Inwestycji Hotelarskich. W wykładach poświęconych „Realizacji hotelarskiego projektu inwestycyjnego” wzięło udział kilkanaście osób. Było to ostatnie spotkanie prowadzone w ramach AIH przed wakacyjną przerwą. Wcześniej, 29 maja w poznańskim Sheratonie odbyło się […]

Czytaj dalej


Każde kolejne SPA powinno oferować jakąś nowość

– mówi Lech Piotrowski, doradca i konsultant hotelarski, specjalizujący się w problematyce pozycjonowania obiektów hotelarskich, fitness, wellness, SPA Czym odróżniają się, czy też powinny się odróżniać przyhotelowe ośrodki SPA od zwykłych centrów fitness? To są dwa zupełnie inne ośrodki. Centrum fitness to przede wszystkim sala do ćwiczeń przy muzyce, siłownia, gabinety masażu, sauny suche i […]

Czytaj dalej


Warimpex kupił Hotel Golden Tulip Sky Gate

Warimpex kupił Hotel Golden Tulip Sky Gate, położony przy lotnisku w Bukareszcie, stolicy Rumunii. Fundusz RAEF sprzedaje większość udziałów. · Rumuński American Enterprise Fund sprzedaje swoje udziały w przedsięwzięciu z sektora turystycznego strategicznemu inwestorowi· Czterogwiazdkowy Hotel Golden Tulip Sky Gate jest jedynym hotelem międzynarodowej klasy biznesowej położonym przy lotnisku w Bukareszcie· Warimpex widzi ogromny potencjał […]

Czytaj dalej


Andel

Otwarcie czterogwiazdkowego hotelu AndelŐs (więcej s. 45), który jest 11. obiektem tej kategorii w Krakowie zbiegło się z jubileuszem obchodów 750-lecia lokacji miasta. W związku z tym, w pierwszych dniach czerwca Kraków przeżywał istny najazd gości, którzy wśród licznych (ponad 60) imprez mogli obejrzeć kilka parad nierozerwalnie związanych z historią miasta smoków, w tym najbardziej […]

Czytaj dalej


Anioł vis a vis Dworca Głównego

Andel, to po czesku anioł. Wprawdzie trudno uznać budynek hotelowy za anioła ale krakowski hotel andel,s z pewnością jest na polskim rynku zjawiskiem. Zjawiskiem, bo podobnych mu hoteli niemal nie buduje się w naszym kraju Projekt krakowskiego Nowego Miasta, czyli usytuowanej w bezpośrednim sąsiedztwie Dworca Głównego PKP zabudowy o charakterze biznesowym i handlowo-usługowym już od […]

Czytaj dalej


Etap po Vanilli

W centum Lublina powstaną w najbliższym czasie dwa nowe hotele. Już w połowie czerwca powinien zostać otwarty Vanilla Hote. Hotel ma mieć oryginalną aranżację wnętrz – każdy pokój ma być inny. Hotel Vanilla będzie połączony z istniejącą już kawiarnią Caffe Vanilla. Natomiast w niezbyt odległych planach jest budowa hotelu Etap przy ul. Białkowska Góra.

Czytaj dalej


Gdańskie Młode Miasto– będzie hotel

Po wielu latach dyskusji na łamach prasy i w gronieradnych miasta władze Gdańska uchwaliły planzagospodarowania przestrzennego dla terenówpostoczniowych. Otwiera to drogę inwestorom zainteresowanymbudową w tej części miasta (łącznie73 ha gruntów). Spółka Synergia 99, właściciel tegoterenu (niegdyś należącego do Stoczni Gdańskiej),planuje wybudowanie w pierwszym etapie m.in.trzygwiazdkowego hotelu z rozbudowaną częściąkonferencyjną. Ma to być obiekt, którego standardmógłby […]

Czytaj dalej


Zanim hotel otworzy swoje podwoje (cz. 2)

Włodzimierz Błądek Autor jest architektem, współwłaścicielem pracowni Palladium Architekci – Błądek, Manikowski, specjalizującej się w projektowaniu obiektów hotelarskich Przebicie się przez gąszcz przepisów prawnych, przestrzeganie obowiązujących i – co niemniej ważne – aktualnych procedur, nie jest sprawą łatwą. Wielu inwestorów jest zdania, że w porównaniu z tym procesem sama budowa hotelu jest aktem prostym i […]

Czytaj dalej


Dariusz Tadeusz Zahorański

Szef kuchni hotelu Radisson SAS w Warszawie. Absolwent warszawskiego technikum gastronomicznego, który karierę zawodową rozpoczynał, pracując w dziale zaopatrzenia i administracji Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Pracę w hotelowej gastronomii rozpoczął w roku 1988 w Hotelu Polonia na stanowisku młodszego kucharza. Następnie, również jako młodszy kucharz, krótko, bo zdecydował się na wyjazd […]

Czytaj dalej


Grilowany filet z karmazyna z warzywnym pisto i ziemniaczaną tortillą z sosem Mojo

Składniki (1 porcja): Ryba filet z karmazyna 150 g marynata z kolendry, czosnku, soku z cytryny do smarowania podczas grillowania sól, pieprz do smaku Warzywne pisto czerwona papryka 15 g grzyby portobello 20 g cebula czerwona 20 g czosnek 10 g kolendra, sól, pieprz, kumin (kmin rzymski) oliwa z oliwek Ziemniaczana tortilla ziemniaki gotowane 80 […]

Czytaj dalej