Tu wszystko kończy się i zaczyna

Gdańsk, Sopot, Gdynia ­w oczach zagranicznych turystów (według opinii umieszczonych na znanych światowych portalach podróżniczych) To, że tak niewielu Europejczyków wie o tych trzech miastach cokolwiek, jest dziejową niesprawiedliwością. Ukryte przez ponad 50 lat za żelazną kurtyną od pewnego czasu są celem weekendowych wypadów sąsiadów z zagranicy (zwłaszcza Skandynawów i Niemców). Pomogli w tym tani […]

Czytaj dalej


Przegląd stron internetowych

Najbardziej oczywisty adres internetowy w anglojęzycznym świecie wina. Poza bramkami, które można znaleźć na stronach tego typu („learn about wine”), są również takie, jak „ask an expert”, czyli zapytaj eksperta. Można zadać własne pytanie, ale także znaleźć odpowiedź na blisko 9 tys. pytań, jakie zdążyli zadać inni odnośnie wszelakich kwestii związanych z winem. Witryna nie […]

Czytaj dalej


Las Vegas w średniej skali. Refleksja na temat tureckich inwestycji

Maciej GrelowskiAutor jest hotelarzem.W latach 1992-2004był prezesemzarządu spółki ORBIS SA W Belek w Turcji na powierzchni ponad 40 hektarów wybudowano w dziewięć miesięcy ogromny kompleks hotelowy Wakacje… Każdemu, kto może pozwolić sobie na wyjazd (możliwie tak daleko, by nie oglądać i nie słuchać tej naszej politycznej histerii), polecam Turcję. Tak się złożyło w geografii moich […]

Czytaj dalej


Amerykanie wykupili Société du Louvre

Starwood Capital, amerykańska grupa inwestycyjna z branży hotelowej i nieruchomości, kupiła za 2,5 mld dolarów 65 proc. akcji francuskiej firmy Taittinger i 21 proc. akcji jej spółki zależnej Société du Louvre. Ta ostatnia zarządza w Polsce siecią hoteli Campanile. Amerykanie odkupili akcje od rodziny Peugeot oraz belgijskiego inwestora Alberta Frère. Dzięki tej transakcji będą kontrolowali […]

Czytaj dalej


Jest aula, będzie hotel

Uniwersytet Jagielloński w Krakowie zakończył prace nad budową swojej auli. Auditorium Maximum UJ może przyjąć 1200 osób. W razie potrzeby ogromną główną salę można podzielić na dwie mniejsze (po 500 osób plus 100 na balkonie). Oprócz tego, oddano także do użytku cztery mniejsze sale na kilkaset miejsc. Pod auditorium znajduje się podziemny parking na około […]

Czytaj dalej


The World Atlas of Wine

The World Atlas of Wine jest lekturą obowiązkową dla fanów książek o winach. Nazwiska Hugh Johnson i Jancis Robinson same w sobie są wystarczającą rekomendacją. Kolejną niech będzie fakt, że jest to już piąta edycja tej pozycji wydawniczej w ciągu ostatnich 30 lat. Przerasta jednak jakością wszystkie poprzednie! Na 350 kartach książki zmieszczono wszystko to, […]

Czytaj dalej


Rola recepcji w sprzedaży

Recepcja jest nie tylko miejscem rejestracji gości. To „serce hotelu” pełni bardzo ważną rolę jako punkt sprzedaży. Z doświadczeń zachodnioeuropejskich hotelarzy wynika, że recepcjoniści są wyjątkowo skuteczni w sprzedawaniu pokoi o najwyższym standardzie Niemal każdy hotel (niezależnie od swojej kategorii oraz wielkości) dysponuje pokojami o podwyższonym standardzie. Oczywistym jest, że za wynajem tych pokoi każdy […]

Czytaj dalej


Park Inn wchodzi do Rosji

Europejski Bank Odbudowy Rozwoju (EBOR) udzieli kredytu w wysokości 39,7 mln dolarów na budowę sieci trzygwiazdkowych hoteli Park Inn w Rosji. Projekt będzie rozwijany przez właściciela sieci – Rezidor SAS Hospitality poprzez Nordus Hotel Holdings. Współinwestorami będą: Investment Fund for Central and Eastern Europe, Swedfund International i Finnish Fund for Industrial Cooperation. Pierwszym obiektem będzie […]

Czytaj dalej


Envergure blisko rafinerii gdańskiej?

Do budowy hotelu w Gdańsku przymierza się francuska firma Groupe Envergure, która zarządza w Polsce hotelami w siedmiu miastach: Szczecinie, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach, Krakowie, Warszawie i Lublinie. Chcemy zbudować jedno- lub dwugwiazdkowy hotel przy trasie na Warszawę. Jego oferta skierowana byłaby do podróżujących, którzy nie szukają wyrafinowanych luksusów, lecz estetycznego i niedrogiego miejsca na nocleg […]

Czytaj dalej


Food & Wine Pairing Made Simple

Jeśli zostaną zręcznie dobrane, nawet najprostsze jedzenie i najpośledniejsze wino mogą stworzyć „niebo w ustach”. Książka zorganizowana jest podług dań (sałatki, warzywa, drób, mięso czerwone). Autor w prosty sposób doradza i uczy, jak należy łączyć wino z jedzeniem (na przykład kalifornijski Pinot Noir z łososiem, a australijski Semillon z pieczonym kurczakiem). Dla ambitnych szefów kuchni […]

Czytaj dalej