Tu wszystko kończy się i zaczyna

Gdańsk, Sopot, Gdynia ­w oczach zagranicznych turystów (według opinii umieszczonych na znanych światowych portalach podróżniczych) To, że tak niewielu Europejczyków wie o tych trzech miastach cokolwiek, jest dziejową niesprawiedliwością. Ukryte przez ponad 50 lat za żelazną kurtyną od pewnego czasu są celem weekendowych wypadów sąsiadów z zagranicy (zwłaszcza Skandynawów i Niemców). Pomogli w tym tani […]

Czytaj dalej


The World Atlas of Wine

The World Atlas of Wine jest lekturą obowiązkową dla fanów książek o winach. Nazwiska Hugh Johnson i Jancis Robinson same w sobie są wystarczającą rekomendacją. Kolejną niech będzie fakt, że jest to już piąta edycja tej pozycji wydawniczej w ciągu ostatnich 30 lat. Przerasta jednak jakością wszystkie poprzednie! Na 350 kartach książki zmieszczono wszystko to, […]

Czytaj dalej


Rola recepcji w sprzedaży

Recepcja jest nie tylko miejscem rejestracji gości. To „serce hotelu” pełni bardzo ważną rolę jako punkt sprzedaży. Z doświadczeń zachodnioeuropejskich hotelarzy wynika, że recepcjoniści są wyjątkowo skuteczni w sprzedawaniu pokoi o najwyższym standardzie Niemal każdy hotel (niezależnie od swojej kategorii oraz wielkości) dysponuje pokojami o podwyższonym standardzie. Oczywistym jest, że za wynajem tych pokoi każdy […]

Czytaj dalej


Park Inn wchodzi do Rosji

Europejski Bank Odbudowy Rozwoju (EBOR) udzieli kredytu w wysokości 39,7 mln dolarów na budowę sieci trzygwiazdkowych hoteli Park Inn w Rosji. Projekt będzie rozwijany przez właściciela sieci – Rezidor SAS Hospitality poprzez Nordus Hotel Holdings. Współinwestorami będą: Investment Fund for Central and Eastern Europe, Swedfund International i Finnish Fund for Industrial Cooperation. Pierwszym obiektem będzie […]

Czytaj dalej


Envergure blisko rafinerii gdańskiej?

Do budowy hotelu w Gdańsku przymierza się francuska firma Groupe Envergure, która zarządza w Polsce hotelami w siedmiu miastach: Szczecinie, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach, Krakowie, Warszawie i Lublinie. Chcemy zbudować jedno- lub dwugwiazdkowy hotel przy trasie na Warszawę. Jego oferta skierowana byłaby do podróżujących, którzy nie szukają wyrafinowanych luksusów, lecz estetycznego i niedrogiego miejsca na nocleg […]

Czytaj dalej


Food & Wine Pairing Made Simple

Jeśli zostaną zręcznie dobrane, nawet najprostsze jedzenie i najpośledniejsze wino mogą stworzyć „niebo w ustach”. Książka zorganizowana jest podług dań (sałatki, warzywa, drób, mięso czerwone). Autor w prosty sposób doradza i uczy, jak należy łączyć wino z jedzeniem (na przykład kalifornijski Pinot Noir z łososiem, a australijski Semillon z pieczonym kurczakiem). Dla ambitnych szefów kuchni […]

Czytaj dalej


Ambasadorowie hotelu

Sylwia Bortniak. Połączyła bycie socjologiem z zawodem hotelarza. Pełniła funkcję kierownika działu marketingu i sprzedaży w Hotelu Nadmorskim w Gdyni. Obecnie jest trenerem i dyrektorem zarządzającym w spółce Concierge Polska, która realizuje program szkoleniowy poświęcony concierge w oparciu o literaturę światowych standardów. O historii funkcji concierge, jej znaczeniu i praktycznych zaletach oraz dlaczego każdy dbający […]

Czytaj dalej


Rekordowe lato w Rzymie

Według szacunków władz Rzymu w pierwszej połowie tego roku do stolicy Włoch przyjechało 8 milionów turystów – o milion więcej niż w tym samym czasie w 2004 r. i przez sześć miesięcy obchodów Wielkiego Jubileuszu roku 2000. Hotele zanotowały wzrost liczby gości o 12 procent – i to pomimo faktu, że od 2000 r. w […]

Czytaj dalej


Łódź chce pięciu gwiazdek

Bardzo atrakcyjną działkę o powierzchni jednego hektara pod budowę pięciogwiazdkowego hotelu wystawi na przetarg miasto Łódź. Znajduje się ona na rogu alei Kościuszki i ulicy Mickiewicza. Na działce stoi obecnie kamienica, która zostanie najprawdopodobniej wyburzona, ale będzie to już zadanie dla przyszłego inwestora. Miasto chce przygotować nieruchomość na przetarg do końca tego roku, tak by […]

Czytaj dalej


W sosnowym lesie

Projekt wnętrz Hotelu SPA Dom Zdrojowy w Jastarni nawiązuje do architektury krajów regionu Morza Śródziemnego bazującej na klasycznych proporcjach brył, naturalnych materiałach, takich jak ceramika, kamień naturalny, drewno i zawsze zatopionej w krajobrazie Podstawowym czynnikiem, który miał wpływ na projekt wnętrz Domu Zdrojo-wego był sam obiekt, zaprojektowany w stylu postmodernistycznym, oraz przepiękna i niepowtarzalna przyroda: […]

Czytaj dalej