Tu wszystko kończy się i zaczyna

Gdańsk, Sopot, Gdynia ­w oczach zagranicznych turystów (według opinii umieszczonych na znanych światowych portalach podróżniczych) To, że tak niewielu Europejczyków wie o tych trzech miastach cokolwiek, jest dziejową niesprawiedliwością. Ukryte przez ponad 50 lat za żelazną kurtyną od pewnego czasu są celem weekendowych wypadów sąsiadów z zagranicy (zwłaszcza Skandynawów i Niemców). Pomogli w tym tani […]

Czytaj dalej


Akademia

Pierwsze w Polsce praktyczne studium menedżerskie dla kadry hotelarskiej średniego i wyższego szczebla rozpocznie się na początku października br. Na organizowane przez Francuski Instytut Zarządzania i wydawcę miesięcznika HOTELARZ studium zgłaszają się hotelarze z całej PolskiUważa się dość powszechnie, że hotele są czymś tak różnym od pozostałych przedsiębiorstw, że umiejętność zarządzania nimi jest inna niż […]

Czytaj dalej


Michael Janssen

HOTEL INTERCONTINENTAL Został mianowany dyrektorem ds. sprzedaży i marketingu warszawskiego pięciogwiazdkowego Hotelu InterContinental. Posiada szerokie doświadczenie w sprzedaży i marketingu – pracował w hotelach w Lucernie, Londynie, Berlinie, Bremie, Lipsku, Dubaju i Pradze, gdzie pełnił obowiązki dyrektora sprzedaży i marketingu trzech hoteli zarządzanych przez Austria Hotels International. Zadaniem Michaela i jego zespołu będzie umocnienie pozycji […]

Czytaj dalej


Qubus Hotel nagrodzony

Sieć Qubus Hotel została nagrodzona ogólnopolskim srebrnym godłem „Laur Klienta 2005” w kategorii „Hotele”. Przyznaje je redakcja Przeglądu Gospodarczego i Gazety Prawnej (pod opieką merytoryczną Instytutu Gallupa). Badaniem objęta była grupa wiekowa 15–75 lat. Badania przeprowadzane są w trzecim tygodniu każdego miesiąca metodą „twarzą w twarz” oraz poprzez sondaż telefoniczny w gospodarstwach domowych i polskich […]

Czytaj dalej


Przemysław Formela

Szef kuchni Hotelu Kozi Gród urodził się w Sztumie. Ukończył szkołę gastronomiczną w Kościerzynie. Pierwsze kroki w karierze kucharskiej stawiał w gdańskim Hotelu Jantar przy ulicy Długiej, gdzie pracował jako kucharz w latach 1992–1994. Następnie, żądny poznawania kuchni światowej, zaciągnął się na flagowy żaglowiec marynarki wojennej „Iskra”, gdzie przez trzy lata pracował jako kucharz. Pływając […]

Czytaj dalej


Magdalena Grygny-Broniewska

PARKHOTEL VIENNA Od początku lipca br. pracuje w czte-rogwiazdkowym Parkhotelu Vien-na w Bielsko-Białej jako koordynator bankietów i konferencji. Swoją karierę w hotelarstwie rozpoczęła we wrocławskim czterogwiazdkowym Hotelu Dorint (obecnie Sofitel) jako kierownik zmiany w restauracji – pracowała tu w latach 2001–2002. Następnie przeszła do Hotelu Campanile we Wrocławiu, gdzie pełniła funkcję inspektora pięter (2002–2003). Później […]

Czytaj dalej


Osta otwiera hotele

Firma Osta sp. z o.o. otwiera lokalną sieć hoteli w Krakowie. W sierpniu br. rozpoczyna działalność Hotel Awiw przy ul. Dietla 91, a dwa tygodnie później swoich pierwszych gości przyjmie Ostoya Palace Hotel zlokalizowany przy ul. Piłsudskiego 24. W obu obiektach trwają właśnie prace wykończeniowe oraz przygotowania do kategoryzacji – właściciele starają się o trzy […]

Czytaj dalej


Sławomir Nowak

HOTEL COURTYARD BY MARRIOTT Został dyrektorem generalnym stołecznego czterogwiazdkowego Hote-lu Courtyard by Marriott. Wcześniej był dyrektorem recepcji i służby pięter w tym obiekcie (przed otwarciem rekrutował całą kadrę recepcji i służby pięter). Karierę w hotelarstwie rozpoczynał w warszawskimpięciogwiazdkowym Hotelu Marriott, gdzie w sumie spędził 11 lat. Początkowo pracował jako recepcjonista (1991–1993), następnie był nocnym księgowym […]

Czytaj dalej