Faktury dewizowe

Regulacje prawa podatkowego niezbyt jasno określają zasadę wystawiania faktur w walutach obcych. Wątpliwości budzi sama dopuszczalność jej wystawiania, a także sposób przeliczania waluty obcej na złotówki. Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. nakłada dyspozycją zawartą w art. 106 obowiązek wystawiania faktur stwierdzających dokonanie sprzedaży, datę sprzedaży, cenę jednostkową bez podatku, podstawę opodatkowania, stawkę i […]

Czytaj dalej


Gwiazdki od marszałka

Od nowego roku dotychczasowe kompetencje wojewodów dotyczące kategoryzacji obiektów hotelarskich przejmują marszałkowie województw. Mówi o tym rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 30 grudnia 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie. Każdy obiekt hotelarski będzie mógł być skontrolowany przez marszałka co najmniej raz na trzy lata. […]

Czytaj dalej


Cafe & Restaurant Design

Ta książka to uzupełnienie pozycji przedstawionej powyżej. Tu również dominują zdjęcia, tyle że tym razem ich tematem są najbardziej oryginalne restauracje i kawiarnie całego świata. Choć i w tym tomie brakuje przedstawiciela Polski, znalazł się w nim lokal mieszczący się stosunkowo blisko – w czeskiej Pradze. Club Restaurant Stromovka to przykład na to, jak nawet […]

Czytaj dalej


Piotr Pabisiak

HOTEL Radisson SAS KRAKÓW Wgrudniu 2005 r. został szefem kuchni krakowskiego hotelu Radisson SAS. Wcześniej przez trzy lata pracował we wrocławskim hotelu tej sieci. Poprzednio, jako szef kuchni restauracji Aquarelle we Wrocławiu, był między innymi pomysłodawcą i twórcą słynnych „kulinarnych czwartków”. Piotr Pabisiak jest od 1999 roku członkiem Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Cukierników, a […]

Czytaj dalej


Pałac Kotulińskich na sprzedaż

Zabytkowy pałac Kotulińskich w Czechowicach-Dziedzicach został wystawiony na sprzedaż. Otoczony parkiem budynek doskonale nadaje się na hotel. Trzeba go tylko wyremontować i odpowiednio wyposażyć. Położony na działce o powierzchni 10 900 m2 pałac wystawia na sprzedaż za milion złotych firma Pascal Polska, której nie wbrew zapowiedziom nie udało się doprowadzić do świetności zabytkowej budowli. Na […]

Czytaj dalej


Pascal 2006. Hotele i restauracje w Polsce

Już po raz szósty wydawnictwo Pascal opublikowało opasły, ogólnopolski informator o hotelach i restauracjach w całej Polsce. W przewodniku opisano prawie siedem tysięcy obiektów – miejsc noclegowych i lokali gastronomicznych, w kilku kategoriach cenowych. Dane do przewodnika zbierane były między marcem a czerwcem ubiegłego roku, stąd brak w nim później otwartych lokali, choć niektóre z […]

Czytaj dalej


Polisa na hotel

Jak wybrać korzystny pakiet ubezpieczeniowy… Ubezpieczenie mienia firmy, jej pracowników oraz klientów od skutków wszelkich wydarzeń losowych to niezmiernie istotny problem dla właścicieli oraz menedżerów obiektów noclegowych, takich jak hotele. Na rynku ubezpieczeniowym istnieje co najmniej kilka produktów, które powinny zostać wzięte pod uwagę przez hotelarzy W pierwszej kolejności zastanówmy się, jak możemy ubezpieczyć od […]

Czytaj dalej


Polski hostel wyróżniony

Wrocławskie schronisko młodzieżowe The Stranger Hostel znalazło na prestiżowej liście Bluelist 06-07 ogłaszanej każdego roku przez Lonely Planet. Jest ona tworzona przez pracowników wydawnictwa, autorów tekstów oraz przez gości, którzy podróżują po całym świecie i na stronie umieszczają swoje komentarze i propozycje obiektów zasługujących na wyróżnienie. To właśnie przez nich The Stranger Hostel został wybrany […]

Czytaj dalej


Paweł Lewtak

Qubus HOTEL KRAKÓW Jest dyrektorem odpowiedzialnym za projekt otwarcia w sierpniu 2006 r. hotelu sieci Qubus w Krakowie. W 1997 r. otrzymał stypendium naukowe na Uniwersytecie w Pensylwanii, które ukończył z wyróżnieniem na rektorskiej liście najlepszych studentów. Z hotelarstwem zetknął się kilka lat temu. W warszawskim hotelu Sheraton ukończył dwuletni program szkoleniowy Management Trainee. Przygotowywał […]

Czytaj dalej


Rozbudowa Targonu

Usytuowany w sercu Ciechocinka czterogwiazdkowy Hotel Targon – Centrum SPA i Rehabilitacji otwiera na początku marca nową bazę zabiegowo-rehabilitacyjną oraz odnowy biologicznej. Na powierzchni 600 m2 skorzystać można z zabiegów balneoterapii, fizykoterapii, hydroterapii i kinezyterapii, krioterapii miejscowej, a także masaży, od klasycznych po masaże twarzy, limfatyczne, odchudzające i relaksacyjne. Wszystkie zabiegi są dokonywane po konsultacji […]

Czytaj dalej