Szefowie gastronomii w Best Western Q

Agata Dzierlęga-Nycz została kierownikiem restauracji w nowo otwartym hotelu Best Western Plus Q Hotel Kraków. Do jej obowiązków należeć będzie opieka nad restauracją Qualita oraz lobby barem, rekrutacja personelu oraz szkolenia. Pracę w branży hotelarskiej rozpoczęła w Qubusie we Wrocławiu, a wcześniej pracowała w najlepszych restauracjach we Wrocławiu. Uczestniczyła również w otwarciu hotelu Monopol we […]

Czytaj dalej


Dyscyplinowanie pracowników hotelowego SPA

Dobra organizacja pracy oparta jest na właściwym określeniu wymagań w stosunku do pracowników, którzy będą wiedzieli, czego się od nich oczekuje. To jedno z podstawowych zadań managera. Jednak zdarza się, że mimo jasno określonych reguł i zasad pracy w hotelowym SPA nie wszyscy realizują przypisane do ich stanowisk obowiązki. Wówczas trzeba reagować i zacząć dyscyplinować […]

Czytaj dalej


Hotele WAM ogłosiły konkurs na prezesa

W związku ze zbliżającym się upływem kadencji obecnego prezesa zarządu Hoteli WAM Roberta Małłka, spółka ogłosiła konkurs na to stanowisko. Kandydaci muszą legitymować się m.in. wyższym wykształceniem i posiadać co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowiskach kierowniczych, a także posiadać wiedzę z zakresu „zagadnień ogólnych: o zakresie działalności spółki oraz o sektorze, w którym działa, […]

Czytaj dalej


19 targi EuroGastro

W dniach 25-27 marca odbyła się 19. edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Swoją ofertę przedstawiło 281 wystawców z 17 krajów, a targi odwiedziło blisko 20 tys. osób. Podczas trzech dni można było dokonać kompleksowego przeglądu oferty, sprawdzić najnowocześniejsze rozwiązania oraz spróbować dań i napojów, które warto wprowadzić do menu. Jak co roku targi […]

Czytaj dalej


Qubus Hotel zmienia strategię. I zamyka hotel

Zarząd sieci Qubus Hotel podjął decyzję o wprowadzeniu nowej strategii na lata 2015-2020. Jej podstawowym założeniem jest koncentracja działań na obiektach o wysokim progu rentowności, czego pierwszym efektem jest zamknięcie hotelu Qubus w Wałbrzychu z 54 pokojami. Drugim elementem strategii jest intensywny rozwój nowej marki Alto. Po zamknięciu z końcem marca hotelu w Wałbrzychu, pod […]

Czytaj dalej


Stay inn – nowy hotel w Gdańsku

W kamienicy przy ul. Piwnej na Starym Mieście w Gdańsku 19 kwietnia ruszył 3-gwiazdkowy hotel Stay inn z 42 pokojami. Hotel oferuje m.in. część wypoczynkową na dachu i kuchnię do samodzielnego przygotowania posiłków. To drugi obiekt pod marką Stay inn po uruchomionym dwa lata temu w tej samej lokalizacji hostelu. Hotel, według deklaracji właścicieli, charakteryzować […]

Czytaj dalej


DoubleTree we Wrocławiu będzie miał pięć gwiazdek

Powstający w ramach wielofunkcyjnego kompleksu OVO we Wrocławiu hotel DoubleTree by Hilton będzie skategoryzowany na pięć gwiazdek. Obecnie działające hotele tej marki w Warszawie i Łodzi są obiektami 4-gwiazdkowymi. Wrocławski hotel ze 189 pokojami otwarty ma być w 2016 roku. Na poziomie -2 znajdzie się główna kuchnia hotelowej restauracji, w której pracować będzie 50 osób, […]

Czytaj dalej


Wyniki hoteli Focus

Sieć Focus Hotels, składająca się z sześciu obiektów w Łodzi, Gdańsku, Bydgoszczy, Szczecinie, Chorzowie i Inowrocławiu, łącznie z 535 pokojami odnotowała w ubiegłym roku 26 mln zł przychodów. Średnie obłożenie wyniosło 58 proc., a średnia cena za pokój 150 zł. Przychody były wyższe o pięć mln zł w stosunku do roku 2013 (wzrost o 23,4%), […]

Czytaj dalej


Najlepsze hotele według Michelin

Czerwony przewodnik „Michelin Main Cities of Europe” to nie tylko ranking restauracji, lecz także hoteli. W najnowszej edycji z 2015 roku znalazły się recenzje 14 obiektów z Warszawy i 27 z Krakowa. W stolicy najlepszą ocenę uzyskał Intercontinental, a w Krakowie Sheraton, Radisson Blu i Grand. Oceniane hotele otrzymują wyróżnienia w postaci piktogramów budynków. Określają […]

Czytaj dalej