Czy jesteś gotowy na RODO? Poradnik hotelarza

Już 25 maja 2018 r. zacznie obowiązywać unijne rozporządzenie 2016/679 o ochronie danych osobowych (tzw. RODO). Nowe przepisy obejmą także branżę hotelarską. Hotele przetwarzają wiele danych osobowych, w tym dane pracowników, gości oraz innych osób korzystających z usług świadczonych w hotelu. Każdy hotel powinien zatem dostosować się do nowych wymagań prawnych. Przygotowanie się na obowiązywanie […]

Czytaj dalej


REMONTOWY BOOM

REMONTOWY BOOM Wysyp nowych projektów hotelowych, które już weszły albo właśnie niedługo wchodzą na rynek, powoduje, że już istniejące obiekty muszą zainwestować w remonty, nowe aranżacje, przebudowy i modernizacje. Na rynku zapanował więc remontowy boom właściwie w całej w Polsce WARSZAWA: Courtyard by Marriott zyska nowe oblicze Jeszcze w tym roku rozpocznie się remont generalny […]

Czytaj dalej


Jak zapewnić czystość hotelowych ścian?

Jak? Podstawą jest właściwy dobór materiałów wykończeniowych w momencie budowy, wyposażania obiektu czy remontu. Na rynku dostępnych jest wiele profesjonalnych materiałów odpornych na zabrudzenia oraz ścieranie, stworzonych z myślą o inwestycjach hotelowych. Jednym z takich materiałów są winylowe tapety obiektowe Coraz częściej hotelarze decydują się na wybór okładzin ściennych w formie tapet winylowych. Pierwszą i […]

Czytaj dalej


Adam Żygadło dyrektorem trzech warszawskich hoteli Satoria Group

Adam Żygadło objął stanowisko dyrektora trzech hoteli należących do Satoria Group – Best Western Portos, Start Atos i Aramis, które dysponują łącznie blisko 700 pokojami. Z branżą hotelarską związany od ponad 10 lat. Zaczynał jako recepcjonista we wrocławskim hotelu Bielany, gdzie następnie został kierownikiem recepcji. Potem był kierownikiem marketingu i sprzedaży w 5-gwiazdkowym hotelu Platinum […]

Czytaj dalej


Sposoby na czyste tekstylia

Jedną z najważniejszych kwestii w każdym hotelu jest utrzymanie w czystości, a przy tym w nienagannym stanie pościeli, ręczników, zasłon, narzut czy uniformów. Zapewni to właściwe ich pranie w przystosowanych do intensywnej eksploatacji maszynach, przeznaczonych do obiektów hotelowych. Na skuteczność prania mają wpływ temperatura, czas, mechanika maszyny i stosowane środki chemiczne. Niby proste, ale problem […]

Czytaj dalej


Zespół hotelu B&B Kraków Centrum gotowy na otwarcie

Trwa końcowe odliczanie przed otwarciem 130-pokojowego hotelu B&B Kraków Centrum w sąsiedztwie ICE Kraków. Dyrektorem została Małgorzata Mazurkiewicz, od lat związana z B&B Hotels Polska i doskonale znająca specyfikę sieci. Początki współpracy sięgają 2010 r., kiedy objęła stanowisko recepcjonistki w hotelu B&B Toruń. W 2013 r. awansowała na specjalistę ds. sprzedaży B&B Warszawa-Okęcie, aby w […]

Czytaj dalej


Jak uodpornić się na manipulację?

Co wspólnego z pralnią hotelową ma Eugene-François Vidocq? Zapewne niewiele. Nie o samą pralnię jednak chodzi, ale o sposób podejścia do tematu. Dla przypomnienia, słynny francuski dziewiętnastowieczny awanturnik i złodziej był prekursorem współczesnej kryminalistyki. Powodzenie zawdzięczał wrodzonej inteligencji i znajomości branży od wewnątrz Pomijając skromie pierwszy wymieniony składnik sukcesu, chciałbym przedstawić państwu problem z perspektywy […]

Czytaj dalej


Nowa gastronomia w Hilton Garden Inn Balice

Michał Karczewski został nowym kierownikiem gastronomii w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, a Dawid Grucel został nowym szefem kuchni restauracji L’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport. Michał Karczewski od grudnia 2016 r. pracował w hotelu jako assistant F&B manager. Od niemal dekady związany jest z krakowską branżą, w której pierwsze kroki stawiał […]

Czytaj dalej