Rafał Sobaszek

Szef kuchni czterogwiazdkowego Hotelu Rezydent w Sopocie ma 31 lat. Urodził się w Gdańsku i właśnie w Trójmieście zdobywał swoje doświadczenia zawodowe. Zaczynał jako kucharz w Hotelu Marina w Gdańsku (w latach 1996–1998), następnie pracował w trzygwiazdkowym Hotelu Europa w Sopocie jako zastępca szefa kuchni (w latach 1999–2000). Był również zmianowym szefem kuchni w Restauracji […]

Czytaj dalej


Szerko Millo

ZR HOTELE I RESTAURACJE Szerko Millo Został dyrektorem sprzedaży w krakowskiej sieci ZR Hotele i Restauracje zarządzającej kilkoma obiektami w Krakowie i okolicach (Dwór w Tomaszowicach, Hotel Erazm przy Villi Decjusza, Restauracja i Kawiarnia U Ziyada, Restauracja w Bibliotece Jagiellońskiej). Wcześniej przez kilkanaście lat pracował w Hotelu Radisson SAS w Szczecinie (w latach 1993–2005), gdzie […]

Czytaj dalej


TriGranit zainwestuje w Warszawie

Węgierska firma deweloperska TriGranit wraz ze spółką PKO Inwestycje planuje budowę dużego centrum biurowo-hotelowego w Warszawie. Łączna powierzchnia inwestycji ma wynieść 100 tys. mkw. Simon Bayley, dyrektor ds. rozwoju w spółce TriGranit uważa, że inwestycja, pomimo obecnych trudności z wynajmem biur w stolicy i niskim obłożeniem notowanym przez warszawskie hotele, ma sens. Będziemy ją realizować […]

Czytaj dalej


Najlepiej osobiście.Zarządzanie hotelowym projektem inwestycyjnym – cz. V

Jerzy MiklewskiAutor, związany z branżą hotelarską od kilkunastu lat,jest konsultantem. Był wieloletnim (do lipca ubiegłego roku) prezesem spółki INVESTON, współtwórcą koncepcji hoteli ekonomicznych IDEAL.Wcześniej przez kilka lat zajmował stanowisko dyrektora ds. inwestycji w Polskiej Agencji Rozwoju Turystyki SA W poprzednich odcinkach pisałem o poszukiwaniu inwestorów do projektu hotelowego, tworzeniu Investment Opportunity Study oraz jak pomysł […]

Czytaj dalej


Wspieramy hotelarzy

Luksemburg oferuje doskonałe warunki pracy i płacy mieszkającym tutaj obcokrajowcom – mówi „Hotelarzowi” Jean J. Schintgen, sekretarz generalny stowarzyszenia Horesca Luksemburg, zrzeszającego hotelarzy i restauratorów Jaką organizacją jest Horesca Luksemburg? Pełna nazwa brzmi: La Fédération Nationale des Hôteliers, Restaurateurs et Cafetiers du Grand-Duché de Luxembourg, czyli – w skrócie – Horesca Luksemburg. Organizacja powstała w […]

Czytaj dalej


Dla oficerów NATO

Hotel z 400 jednoosobowymi pokojami oraz ośrodek rekreacyjny zostanie wybudowany przy powstającym w Bydgoszczy Centrum Szkolenia Wojsk NATO. Hotel będzie obsługiwał głównie oficerów NATO. Jednorazowo będzie się tu szkolić – na kursach trwających od trzech tygodni do trzech miesięcy – 400 oficerów (rocznie zaś 3 tysiące osób, również żołnierzy spoza NATO).

Czytaj dalej


Starsi ludzie w hotelu

W obsłudze starszych gości najważniejsze są cierpliwość i niezwykła uprzejmość. Jednak równie istotne są: ładny pokój, wygodne łóżko i bezpieczna łazienka Dobre samopoczucie ludzi starszych w dużym stopniu zależy od wystroju hotelowego pokoju i zastosowanej kolorystyki. Projektanci podkreślają, że powinna ona emanować ciepłem, zdrowiem i atmosferą do relaksu. Polecane kolory ścian i tkanin to: niebieski, […]

Czytaj dalej


Dariusz Futoma

HOTEL RADISSON SAS KIJÓWObjął stanowisko dyrektora sprzedaży i marketingu w czterogwiazdkowym Hotelu Radisson SAS w Kijowie (otwarcie hotelu nastąpi w najbliższych tygodniach). Przez ostatnie lata był związany z czterogwiazdkowym warszawskim Hotelem Jan III Sobieski (w latach 2001–2005), gdzie był dyrektorem biura sprzedaży i marketingu oraz odpowiadał za uczestnictwo tego obiektu w programie marketingowym Polish Prestige […]

Czytaj dalej


Zmiany w Izbie Gospodarczej PZH

I Walne Zgromadzenie Izby Gospodarczej PZH odbyło się 25 kwietnia br. w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W wyniku głosowania wybrano nowe organy Izby Do nowo wybranej Rady Izby Gospodarczej PZH weszli: Grzegorz Uszycki (prezes Izby Gospodarczej PZH, dyrektor Novotelu Airport Okęcie), Jan Błoński (wiceprezes Izby Gospodarczej PZH, prezes zarządu spółki Investon), Marek Dąbrowski […]

Czytaj dalej


Szukajcie w internecie. Pomóż sobie w szukaniu pracy

Łukasz OchońskiAutor jest kierownikiemmarketingu w krakowskimtrzygwiazdkowymhotelu ATRIUME-maile do dyrektorów obiektów i kierowników działów, samodzielnie umawiane spotkania oraz zgłaszanie się do firm pośredniczących w rekrutacji personelu – to najskuteczniejsze metody poszukiwania pracy w hotelarstwie Nie jest łatwo znaleźć pracę w hotelu lub restauracji w Polsce. Wie o tym każdy, kto choć raz próbował. Co robić, gdy […]

Czytaj dalej