Komputer melduje się w hotelu

Systemy informatyczne w hotelu mają cały wachlarz zastosowań: od najbardziej podstawowej obsługi rezerwacji, poprzez kontrolę wszelkich rozliczeń aż po zarządzanie tzw. inteligentnym budynkiem Tradycyjne książki meldunkowe w hotelowej recepcji i liczydła księgowej sumującej bilans kolejnego miesiąca bezpowrotnie odeszły w przeszłość. Dziś czymś zupełnie naturalnym jest wykorzystywanie do obsługi i zarządzania pracą obiektu noclegowego specjalistycznych systemów […]

Czytaj dalej


Pół roku na darmową legalizację

Samowolę budowlaną można zalegalizować bezpłatnie. Ale tylko do 1 stycznia 2008 roku. Dotyczy to budynków wzniesionych nielegalnie w okresie od 1 stycznia 1995 roku do 11 lipca 2003 To wielka szansa dla właścicieli nielegalnych budów, bo dziś legalizacja domu jednorodzinnego kosztuje 50 tys. zł, a np. hotelu czy innego obiektu noclegowego – pięćdziesięciokrotnie więcej, czyli […]

Czytaj dalej


Jaka nazwa, taki hotel?

Nazwa hotelu powinna świadczyć o jego charakterze, podkreślać indywidualne cechy, lokalizację i… zapraszać. W nazewnictwie obiektów noclegowych w Polsce jest z tym różnie, ale nie można powiedzieć, że brakuje w nim fantazji i pomysłów Gdzie w Polsce może przenocować jej obywatel lub przybysz zza granicy? Ano może np. zanocować Pod Kamieniem. To nie żart, to […]

Czytaj dalej


Gospodarka turystyczna w regionie: wybrane problemy jej funkcjonowania

Zbiór materiałów opracowanych przez grono przede wszystkim kilkunastu naukowców i zdecydowanie mniejsze grono praktyków. Każdy, kto interesuje się zagadnieniami gospodarowania turystycznego, jego powiązaniami z regionami i wpływu na ich rozwój, znajdzie w tej pracy coś dla siebie. Redagujący zebrał te opracowania, mogące funkcjonować jako samodzielne publikacje dla specjalistów, w rozdziałach: Przedsiębiorstwo turystyczne aktywnym uczestnikiem rynku, […]

Czytaj dalej


Jaka konferencyjka, taki donosik

Niezbyt dawno periodyk o uroczym tytule, powiedzmy: „Euro i Budowa” zorganizował konferencję na modny ostatnio temat przyszłych rozgrywek piłkarskich, a jego redakcja poprosiła mnie o wsparcie w postaci poprowadzenia panelu o hotelach Panelu ostatecznie nie poprowadziłem, za co organizatorka konferencji złożyła na mnie regularny donos do mego kierownictwa. Przeżywające trudy balzakowskiego wieku dziewczę wystrzeliło się […]

Czytaj dalej


Hotelarze chcą się szkolić

Dla wielu właścicieli, menedżerów i pracowników obiektów noclegowych pełne (mamy nadzieję) gości wakacje, to okres najcięższej pracy. Jest to jednocześnie najlepszy okres do weryfikacji posiadanych umiejętności zawodowych, bo wielu gości oznacza pospieszne wykonywanie rutynowych wydawałoby się czynności. Wakacje to również okres zastępstw za pracowników przebywających na urlopach, a to często oznacza tymczasowe przejmowanie wykonywanych do […]

Czytaj dalej


Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Poradnik zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych takich, jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy, w produktach spożywczych i potrawach wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwi czytelnikom szybką […]

Czytaj dalej


Turystyka i podróżowanie w aksjologicznej perspektywie

Monografia powstała z potrzeby poszerzenia i pogłębienia aksjologicznej refleksji nad turystyką i podróżowaniem. Mimo filozoficznej terminologii warta przynajmniej przejrzenia przez organizatorów i animatorów turystyki. Praca jest efektem i zbiorem rozmaitych punktów widzenia, wywodzących się ze zróżnicowanych środowisk intelektualnych, dostrzegających w aktywności turystycznej możliwości wzbogacania życia jednostkowego społecznego pod względem m.in. poznawczym, estetycznym, moralnym, ludycznym, zdrowotnym, […]

Czytaj dalej


Leksykon sztuki kulinarnej. Międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna

Klasyka literatury gastronomicznej. Młodzi kucharze mogą ją chyba nawet traktować jak… beletrystykę, bo nazwy wielu potraw brzmiących po polsku dość swojsko podane zostały jeszcze w kilku innych językach. Książka, mimo że ma w tytule leksykon, jest nie tylko zbiorem pół tysiąca przepisów ale zawiera również informacje o poszczególnych, składnikach dań oraz prezentuje, jak można je […]

Czytaj dalej


Marcin Bała

Szef kuchni hotelu AMAX, oraz restauracji Sielawa, Lady Mary, űagiel i Pod Złamanym Pagajem w Mikołajkach. Jest absolwentem technikum gastronomicznego w Olsztynie. Karierę zawodową rozpoczynał w 1995 roku w olsztyńskim hotelu Park jako kucharz. W 1997 roku zaczął pracę także jako kucharz w nowo otwartym hotelu – restauracji Villa Pallas, gdzie po roku został zastępcą […]

Czytaj dalej