Samowolę budowlaną można zalegalizować bezpłatnie. Ale tylko do 1 stycznia 2008 roku. Dotyczy to budynków wzniesionych nielegalnie w okresie od 1 stycznia 1995 roku do 11 lipca 2003 To wielka szansa dla właścicieli nielegalnych budów, bo dziś legalizacja domu jednorodzinnego kosztuje 50 tys. zł, a np. hotelu czy innego obiektu noclegowego – pięćdziesięciokrotnie więcej, czyli […]
07/2007
07/2007
Jaka nazwa, taki hotel?
Nazwa hotelu powinna świadczyć o jego charakterze, podkreślać indywidualne cechy, lokalizację i… zapraszać. W nazewnictwie obiektów noclegowych w Polsce jest z tym różnie, ale nie można powiedzieć, że brakuje w nim fantazji i pomysłów Gdzie w Polsce może przenocować jej obywatel lub przybysz zza granicy? Ano może np. zanocować Pod Kamieniem. To nie żart, to […]
Zapomniana baza noclegowa
Jacek Piasta Autor jest doradcą hotelarskim i konsultantem projektów inwestycyjnych Hotelarstwo to nie tylko hotele, to także ośrodki wczasowe i wypoczynkowo-szkoleniowe, których liczba do niedawna znacznie przewyższała liczbę hoteli. Wszyscy zainteresowani inwestycjami na rynku noclegowym powinni o tym pamiętać Zgodnie z definicją hotelarstwo nie sprowadza się jedynie do zagadnień związanych z obiektami skategoryzowanymi, jak hotele, […]
Turystyka i podróżowanie w aksjologicznej perspektywie
Monografia powstała z potrzeby poszerzenia i pogłębienia aksjologicznej refleksji nad turystyką i podróżowaniem. Mimo filozoficznej terminologii warta przynajmniej przejrzenia przez organizatorów i animatorów turystyki. Praca jest efektem i zbiorem rozmaitych punktów widzenia, wywodzących się ze zróżnicowanych środowisk intelektualnych, dostrzegających w aktywności turystycznej możliwości wzbogacania życia jednostkowego społecznego pod względem m.in. poznawczym, estetycznym, moralnym, ludycznym, zdrowotnym, […]
Leksykon sztuki kulinarnej. Międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna
Klasyka literatury gastronomicznej. Młodzi kucharze mogą ją chyba nawet traktować jak… beletrystykę, bo nazwy wielu potraw brzmiących po polsku dość swojsko podane zostały jeszcze w kilku innych językach. Książka, mimo że ma w tytule leksykon, jest nie tylko zbiorem pół tysiąca przepisów ale zawiera również informacje o poszczególnych, składnikach dań oraz prezentuje, jak można je […]
Marcin Bała
Szef kuchni hotelu AMAX, oraz restauracji Sielawa, Lady Mary, űagiel i Pod Złamanym Pagajem w Mikołajkach. Jest absolwentem technikum gastronomicznego w Olsztynie. Karierę zawodową rozpoczynał w 1995 roku w olsztyńskim hotelu Park jako kucharz. W 1997 roku zaczął pracę także jako kucharz w nowo otwartym hotelu – restauracji Villa Pallas, gdzie po roku został zastępcą […]
Sandacz z tagliatelle w sosie kurkowo-rakowym
Składniki (1 porcja): filet z sandacza 150 g marynata: sok z cytryny, koper, sól, pieprz, cebula 20 g makaron tagliatelle 100 g kurki świeże 60 g szyjki rakowe 40 g wino białe, wytrawne 50 g śmietana 60 g sałata kolorowa natka pietruszki masło 20 g Sposób przygoowania Rybę zamarynować na ok. 1,5 godziny. Makaron ugotować […]
Po EURO stolica chce sięgnąć po EXPO 2020
Prawo i Sprawiedliwość chce, by w stolicy powstała Warszawska Lokalna Organizacja Turystyczna. Chcą, by miasto kandydowało do organizacji wystawy światowej Expo w 2020 roku. Stołeczna LOT miałaby skupiać przedsiębiorców, np. hotelarzy i restauratorów, i koordynować ich działania. Organizacja miałaby też wspierać rozwój turystyczny miasta, zajmować się promocją i tworzeniem planów rozwoju. Gdyby Warszawie udało się […]
Wakacje z duchami. Przewodnik po zamkach-hotelach
Nie da się ukryć, że jest to dość dobrze napisany, choć bardzo wybiórczo potraktowany przewodnik. Autorzy zgromadzili kilkanaście legend, przedstawiają je, jednocześnie konfrontując z prawdą historyczną. Książka do pewnego stopnia koresponduje z prezentowaną w maju pracą „Turystyka a zjawiska paranormalne”. W tamtej zaprezentowano fachowe i marketingowe podejście do m.in. duchów w zamkach i hotelach. W […]
Nie chodzi o żonglowanie butelkami
– mówi Grzegorz Zięba, współwłaściciel i dyrektor Entertainment Group – Jest Pan organizatorem Independent Flair League. Dla kogo i po co organizowane są takie zawody? Independent Flair League to profesjonalne zawody dla barmanów pracujących w stylu Flair. Niezależna Liga Barmańska po raz pierwszy zaistniała w 2005 roku. Mimo głosów prorokujących wydarzeniu upadek, nie tylko przetrwała, […]