Pół roku na darmową legalizację

Samowolę budowlaną można zalegalizować bezpłatnie. Ale tylko do 1 stycznia 2008 roku. Dotyczy to budynków wzniesionych nielegalnie w okresie od 1 stycznia 1995 roku do 11 lipca 2003 To wielka szansa dla właścicieli nielegalnych budów, bo dziś legalizacja domu jednorodzinnego kosztuje 50 tys. zł, a np. hotelu czy innego obiektu noclegowego – pięćdziesięciokrotnie więcej, czyli […]

Czytaj dalej


Jaka nazwa, taki hotel?

Nazwa hotelu powinna świadczyć o jego charakterze, podkreślać indywidualne cechy, lokalizację i… zapraszać. W nazewnictwie obiektów noclegowych w Polsce jest z tym różnie, ale nie można powiedzieć, że brakuje w nim fantazji i pomysłów Gdzie w Polsce może przenocować jej obywatel lub przybysz zza granicy? Ano może np. zanocować Pod Kamieniem. To nie żart, to […]

Czytaj dalej


Zapomniana baza noclegowa

 Jacek Piasta Autor jest doradcą hotelarskim i konsultantem projektów inwestycyjnych Hotelarstwo to nie tylko hotele, to także ośrodki wczasowe i wypoczynkowo-szkoleniowe, których liczba do niedawna znacznie przewyższała liczbę hoteli. Wszyscy zainteresowani inwestycjami na rynku noclegowym powinni o tym pamiętać Zgodnie z definicją hotelarstwo nie sprowadza się jedynie do zagadnień związanych z obiektami skategoryzowanymi, jak hotele, […]

Czytaj dalej


Nie chodzi o żonglowanie butelkami

– mówi Grzegorz Zięba, współwłaściciel i dyrektor Entertainment Group – Jest Pan organizatorem Independent Flair League. Dla kogo i po co organizowane są takie zawody? Independent Flair League to profesjonalne zawody dla barmanów pracujących w stylu Flair. Niezależna Liga Barmańska po raz pierwszy zaistniała w 2005 roku. Mimo głosów prorokujących wydarzeniu upadek, nie tylko przetrwała, […]

Czytaj dalej


5,2 mld zł na turystykę

Rząd i samorządy chcą przeznaczyć do roku 2012 ok. 5,2 mld zł na rozwój turystyki – poinformowała Grażyna Gęsicka minister rozwoju regionalnego. Według Gęsickiej obecnie realizowanych jest 2,8 tys. projektów związanych z rozwojem branży. 900 mln zł przeznaczono m.in. na ścieżki rowerowe, szlaki turystyczne, stacje narciarskie, ścieżki zdrowia itp. Większość tych projektów prowadzą samorządy, ale […]

Czytaj dalej


Gospodarka turystyczna w regionie: wybrane problemy jej funkcjonowania

Zbiór materiałów opracowanych przez grono przede wszystkim kilkunastu naukowców i zdecydowanie mniejsze grono praktyków. Każdy, kto interesuje się zagadnieniami gospodarowania turystycznego, jego powiązaniami z regionami i wpływu na ich rozwój, znajdzie w tej pracy coś dla siebie. Redagujący zebrał te opracowania, mogące funkcjonować jako samodzielne publikacje dla specjalistów, w rozdziałach: Przedsiębiorstwo turystyczne aktywnym uczestnikiem rynku, […]

Czytaj dalej


Jaka konferencyjka, taki donosik

Niezbyt dawno periodyk o uroczym tytule, powiedzmy: „Euro i Budowa” zorganizował konferencję na modny ostatnio temat przyszłych rozgrywek piłkarskich, a jego redakcja poprosiła mnie o wsparcie w postaci poprowadzenia panelu o hotelach Panelu ostatecznie nie poprowadziłem, za co organizatorka konferencji złożyła na mnie regularny donos do mego kierownictwa. Przeżywające trudy balzakowskiego wieku dziewczę wystrzeliło się […]

Czytaj dalej


Hotelarze chcą się szkolić

Dla wielu właścicieli, menedżerów i pracowników obiektów noclegowych pełne (mamy nadzieję) gości wakacje, to okres najcięższej pracy. Jest to jednocześnie najlepszy okres do weryfikacji posiadanych umiejętności zawodowych, bo wielu gości oznacza pospieszne wykonywanie rutynowych wydawałoby się czynności. Wakacje to również okres zastępstw za pracowników przebywających na urlopach, a to często oznacza tymczasowe przejmowanie wykonywanych do […]

Czytaj dalej


Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

Poradnik zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych takich, jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wybrane składniki mineralne i witaminy, w produktach spożywczych i potrawach wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwi czytelnikom szybką […]

Czytaj dalej


Turystyka i podróżowanie w aksjologicznej perspektywie

Monografia powstała z potrzeby poszerzenia i pogłębienia aksjologicznej refleksji nad turystyką i podróżowaniem. Mimo filozoficznej terminologii warta przynajmniej przejrzenia przez organizatorów i animatorów turystyki. Praca jest efektem i zbiorem rozmaitych punktów widzenia, wywodzących się ze zróżnicowanych środowisk intelektualnych, dostrzegających w aktywności turystycznej możliwości wzbogacania życia jednostkowego społecznego pod względem m.in. poznawczym, estetycznym, moralnym, ludycznym, zdrowotnym, […]

Czytaj dalej